• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zdjecie katalizatora

• Autor wątku Autor wątku bombon300
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja mam wycięte 2 katy... nie mam żadnych rur wstawianych... żadnych strumienic... wycięte okienko w kacie... wywalone cały kat... zaspawane okienko.. założony z powrotem na auto... auto ma ten sam dzwiek... pali tyle samo... po prostu nie męczy się przy wywalaniu spalin tylko ładniej wkręca się na obroty... WYCIĘCIE KATA NIE JEST W ŻADEN SPOSÓB INGERENCJĄ W SILNIK... Kat jest dla środowiska a nie dla silnika...

Pozdrawiam ;)

tez tak chcialem ale koles co skupuje musi miec całą puche z katem żeby miec symbol... bo chodzi o to ze jak bym mu dał sam środek to mógłbym mu powiedzieć że trzyma kata od Bóg wie czego... i wtedy maja chyba jakąś tam stałą nędzną stawkę... co innego jakbym kata sprzedawał komus na końcy łańcuszka i pokazał mu puchę... heh ale pośredników jest pewnie xxx a na słowo żaden by nie uwierzył...

W 147 jeden kat jest nic nie warty :P Nie pamiętam, który, ale wiem, że jeden nie nadawał się do sprzedaży... więc wolałem mieć profesjonalnie zrobioną robotę... a, że kosztowało to parę groszy... każdy ma wolny wybór ;)

Pozdrawiam ;)

no dokładnie... jego mam zamiar wyciąć na tej większej średnicy i rure w to miejsce wstawic:) bedzie wyglądał normalnie a będzie pusty:)
pozdro

ja dziś wyprułem kata w moim benzyniaku bo się oberwał mowa o katalizatorze zaraz przy kolektorze wydechowym bo ten pod autem jakiś czas temu się rozsypał Alfina ożyła :) puk co 20 km i spokój co dalej czas pokaże
jedno mnie dziwi ten kat pod autem był ceramiczny a ten przy kolektorach metalowy czy coś koło tego

tez tak chcialem ale koles co skupuje musi miec całą puche z katem żeby miec symbol... bo chodzi o to ze jak bym mu dał sam środek to mógłbym mu powiedzieć że trzyma kata od Bóg wie czego... i wtedy maja chyba jakąś tam stałą nędzną stawkę... co innego jakbym kata sprzedawał komus na końcy łańcuszka i pokazał mu puchę... heh ale pośredników jest pewnie xxx a na słowo żaden by nie uwierzył...

Bo widocznie z niego taki specjalista :D od tego jest spektrometr i komp bierze próbkę i sprawdza pierwiastki ;p wtedy może sprawdzić jak się zna z czego on jest ;p

Apropo spawania to jak ktos potrafi spawać to nie powinno nic pękać ;p
ja dziś wyprułem kata w moim benzyniaku bo się oberwał mowa o katalizatorze zaraz przy kolektorze wydechowym bo ten pod autem jakiś czas temu się rozsypał Alfina ożyła puk co 20 km i spokój co dalej czas pokaże
jedno mnie dziwi ten kat pod autem był ceramiczny a ten przy kolektorach metalowy czy coś koło tego

Dokładnie te małe puszki są zazwyczaj metalowe i niestety gów.. warte ;p aaa środkowy to już inna spr. :)

Bo widocznie z niego taki specjalista :D od tego jest spektrometr i komp bierze próbkę i sprawdza pierwiastki ;p wtedy może sprawdzić jak się zna z czego on jest ;p

Apropo spawania to jak ktos potrafi spawać to nie powinno nic pękać ;p

tzn. to jest jak już pisałem to jest pośrednik... więc nie ma sprzętu do sprawdzania... a co do spawania to zależy od materiałów... przerabiam właśnie spawalnictwo na studiach i pracuje w na produkcji i z tego co wiem to elektroda czy też drut musi być jak najbardziej zbliżony pod względem materiału do spawanego materiału... a nierdzewka i stal to zupełnie inne materiały... ja nie mówię że nie będzie trzymać po zespawaniu... pytanie jak długo to będzie trzymać...
a w ogóle jeśli reszta wydechu jest stalowa to co nam da 50cm rury z nierdzewki?? jak reszta sie posypie to i tak wszystko będzie do wymiany... bo kto przy zdrowych zmysłach zostawiał by wtedy te 50cm i do nich dospawywał reszte?? heh

tzn. to jest jak już pisałem to jest pośrednik... więc nie ma sprzętu do sprawdzania... a co do spawania to zależy od materiałów... przerabiam właśnie spawalnictwo na studiach i pracuje w na produkcji i z tego co wiem to elektroda czy też drut musi być jak najbardziej zbliżony pod względem materiału do spawanego materiału... a nierdzewka i stal to zupełnie inne materiały... ja nie mówię że nie będzie trzymać po zespawaniu... pytanie jak długo to będzie trzymać...
a w ogóle jeśli reszta wydechu jest stalowa to co nam da 50cm rury z nierdzewki?? jak reszta sie posypie to i tak wszystko będzie do wymiany... bo kto przy zdrowych zmysłach zostawiał by wtedy te 50cm i do nich dospawywał reszte?? heh

Po części masz racje na nierdzewkę mam prawie na całości... (łączenie końcowego tłumika z resztą) nie miałem dostępu do gientarki ;/ każdy niech robi jak uważa :)

domowym sposobem tez idzie gięcia zrobic ale trochę zabawy jest i czasu to zajmie... na zimno da rede ale nie wiem czy na zimno za cieżko by nie było...

Z innej beczki.. ma ktoś jakieś sprawdzony skup katalizatorów? ile można dostać, za ten środkowy?

z całym szacunkiem dla wszystkich kolegów z forum: NIE DAJCIE SIĘ OMAMIĆ sprzedawczykom-handlażykom, którzy chcą zedrzeć z was za sprzedaż kata. oni na tym zarabiają a was mają w głębokim poważaniu!!!

Z innej beczki.. ma ktoś jakieś sprawdzony skup katalizatorów? ile można dostać, za ten środkowy?

Za przeproszeniem.... z przysłowiowej dupy jest to pytanie. Dlaczego? Sam pomyśl.

Dodano po 2 minutes:

z całym szacunkiem dla wszystkich kolegów z forum: NIE DAJCIE SIĘ OMAMIĆ sprzedawczykom-handlażykom, którzy chcą zedrzeć z was za sprzedaż kata. oni na tym zarabiają a was mają w głębokim poważaniu!!!

Jakby na tym nie zarabiali to by nie skupowali ;) Pracowałem w kilku większych warsztatach (również ASO) i w każdym zbierało się różnorakie części, złom. Nie wyrzucało. Wszystko to później można sprzedać, co prawda nie za jakąś dużą kasę ale grosik do grosika i będzie na np. środki czystości dla mechaników.

Ostatnia edycja:
Z "dupy" to jest Twoja odpowiedź. Popatrz kiedy zadałem pytanie...
Każdy katalizator ma cenę zależna od wartości metali szlachetnych w danej chwili. Interesowalo mnie czy jest wart ~300zl czy ~1000zł
Temat dawno nieaktualny.
Sent from my Lumia 820 using Tapatalk

U mnie po wypruciu kata koło turbiny Alfa dymi na biało na postoju. Nie mam pojęcia czemu tak sie dzieje.

Przecież sam sobie odpowiedziałeś dlaczego

U mnie po wypruciu kata koło turbiny Alfa dymi na biało na postoju. Nie mam pojęcia czemu tak sie dzieje.
Bo turbina po wycięciu katalizatora kręci się wyżej - bedziesz ją w niedługim czasie wymieniał....

Z "dupy" to jest Twoja odpowiedź. Popatrz kiedy zadałem pytanie...
Każdy katalizator ma cenę zależna od wartości metali szlachetnych w danej chwili. Interesowalo mnie czy jest wart ~300zl czy ~1000zł
Temat dawno nieaktualny.
Sent from my Lumia 820 using Tapatalk

Głupie pytanie, głupia odpowiedz. Proste.

Bo turbina po wycięciu katalizatora kręci się wyżej - bedziesz ją w niedługim czasie wymieniał....

Zamówiłem używkę, niby w lepszym stanie niż mój przed wycięciem.
Mam nadzieję że białe dymienie ustanie, dzieje się to tylko na postoju.
W czasie jazdy nawet dymka nie puszcza.

Amortyzatory
Powrót