[159] Zbiornik płynu chłodzącego

Puffka

Nowy
Auto
159
Witam
Chciałem się zapytać o zbiornik płynu chłodzącego czy w alfach 159 zbiornik jest zawsze taki sam niezależnie od wersji silnikowej?
Posiadam alfe 159 sw z silnikiem 1.8 benzyna, muszę wymienić zbiorniczek bo przecieka na króćcu. Tylko nie wiem czy mogę kupić obojętnie jaki czy musi by dedykowany do wersji 1.8. Jak patrze na allegro po zdjęciach to wizualnie każdy wygląda tak samo. Pozdrawiam :)

Wg ePer powinieneś szukać zbiorniczka od silników MPI, JTS (wszystkie) oraz 1.9 JTDm 8V.
Inny numer zbiorniczka jest dla 1.9 JTDm 16V oraz 2.4 JTDm.

Ok dzięki :) Pytanie jeszcze czy muszę zlewać cały płyn z układu przy wymianie zbiorniczka. Wydaje mi się że chyba nie ale może się mylę.

Zlej tylko ze zbiorniczka. I sprawdź cenę nowego bo z tego co pamiętam nowy zbiorniczek + korek to koszt 100-120pln. Patrząc na ceny używek to raczej nie warto kupować używanego. Zapytaj np. w autosklep24 , kolega jest tutaj na forum i ma naprawdę uczciwe ceny i wysoki poziom obsługi.

Własnie u niego patrzyłem z uwagi że sklep jest w moim mieście. W używkę nie będę się bawił bo może być ten sam efekt co u mnie, że króciec już jest zmęczony życiem.

W intercars oryginał z korkiem to ok 120zł

fx25Xperia™

Ok dzięki :) Pytanie jeszcze czy muszę zlewać cały płyn z układu przy wymianie zbiorniczka. Wydaje mi się że chyba nie ale może się mylę.

Ja przy wymianie, zlałem pozostałość ze zbiorniczka i tyle. Potem tylko dolać do odpowiedniego stanu.

//edit

W intercars oryginał z korkiem to ok 120zł

fx25Xperia™

ja miałem awarie w Niemczech i zmieniałem na ulicy ;p a za zbiorniczek w aso u nich dałem 42 euro.

Amortyzatory
Powrót