Zawory i głowica!

Green Boy

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.0 16v. 1998r
Witam.
Jakis czas temu urwal mi sie pasek rozrzadu. Auta jeszcze nie naprawialem. W zwiąku z tym mam pytanie. Czy jest taka możliwość że podczas urwania paska mogło nie dojść do pogięcia zaworów i wystarczy tylko zmienić rozrżąd? Dodam że nie wiedząc o zerwanym pasku próbowałem ją odpalić i kręci dość lekko jakby nic nie przeszkadzało tłokowi.

na bank masz pogięte zawory.

Witam.
Jakis czas temu urwal mi sie pasek rozrzadu. Auta jeszcze nie naprawialem. W zwiąku z tym mam pytanie. Czy jest taka możliwość że podczas urwania paska mogło nie dojść do pogięcia zaworów i wystarczy tylko zmienić rozrżąd?

Jest taka możliwość, ale to musiałby być na prawdę cud!!

Jest taka możliwość, ale to musiałby być na prawdę cud!!
Aż takich cudów niema, mi też się kiedyś urwał pasek, myślałem że się zesr....m jak mi mechanik powiedział ile to może kosztować. Niedobrze że "zakręciłeś" silnikiem, teraz już masz na pewno pogięte zawory.

A możesz napisać ile i co miałeś do naprawy?

Dodatkowo czeka cię wymiana panewek na korbach które miały kolizję

A możesz napisać ile i co miałeś do naprawy?
2000 Euro, a dokładnie 1984 euro( nie mieszkam w polsce) W Polsce na pewno będzie taniej:o. Wymieniłem wszystkie zawory pompę wody, uszczelki, rolki,.. dziś już nawet nie pamiętam wszystkiego. Niemniej było to bolesne doświadczenie spowodowane moją głupotą.

Dokładniejszy kosztorys możesz zrobić po rozebraniu uszkodzonego silnika.

- - - Updated - - -

A dokładniej po weryfikacji uszkodzonych części.

Szansa zawsze jest, bo TEORETYCZNIE silnik może wyjść z tego bez uszkodzeń, ale przy 24v brzmi to trochę absurdalnie.

PS: U mnie 2 kompletne głowice w świetnym stanie leżą i czekają na kupca. Nie chce za nie dużo :P

Szansa zawsze jest, bo TEORETYCZNIE silnik może wyjść z tego bez uszkodzeń, ale przy 24v brzmi to trochę absurdalnie.

PS: U mnie 2 kompletne głowice w świetnym stanie leżą i czekają na kupca. Nie chce za nie dużo :P

Póki co jestem za granicą ale wracam za 2 mies. imam zamiar zrobic wszystko aby jezdzila. Wtedy sie rozbierze silnik i obejrzy dokładnie co sie stało. Jaka jest twoja cena za ktorąś z tych głowic? Tylko martwi mnie jedno dlaczego kreci bez zadnych oporow? Czy mogło dojsc do przedziurawienia tloku?

- - - Updated - - -

Haha za 2000 euro to mozna kilka silnikow kupic albo alfe. Jesli chodzi o rozrzad to normalne ze pompa wody, rolki, pasek interesuje mnie tylko co w srodku silnika miales do wymiany. Bo planowanie glowicy napewno tez, chyba ze nowa kupiles.

Jak nie ma czym kręcić?
Wałem przecież kręci. Nie porusza tylko góry silnika, wałków i zaworów. Wał i tłoki chodzą.
A kręci bez oporów bo nie ma kompesji- pokrzywione lub otwarte zawory.

Kolego jeśli nie rozbierzesz silnika tylko możemy gdybać co zostało uszkodzone.

Póki co jestem za granicą ale wracam za 2 mies. imam zamiar zrobic wszystko aby jezdzila. Wtedy sie rozbierze silnik i obejrzy dokładnie co sie stało. Jaka jest twoja cena za ktorąś z tych głowic? Tylko martwi mnie jedno dlaczego kreci bez zadnych oporow? Czy mogło dojsc do przedziurawienia tloku?

- - - Updated - - -

Haha za 2000 euro to mozna kilka silnikow kupic albo alfe. Jesli chodzi o rozrzad to normalne ze pompa wody, rolki, pasek interesuje mnie tylko co w srodku silnika miales do wymiany. Bo planowanie glowicy napewno tez, chyba ze nowa kupiles.

Coś , i się wydaję, że głowice kolegi Marbob'a nie będą Ci pasować bo wnioskuję, że on ma dwie głowicę ale do jednego silnika :P 2,5 V6 a ty kolego z opisu widzę że masz uszkodzoną 2.0 16V t.s

Coś , i się wydaję, że głowice kolegi Marbob'a nie będą Ci pasować bo wnioskuję, że on ma dwie głowicę ale do jednego silnika :P 2,5 V6 a ty kolego z opisu widzę że masz uszkodzoną 2.0 16V t.s

Tak mam uszkodzona 2.0 v16. Ale to że ma auto 2.5 nie znaczy ze nie moze miec innych glowic. Przeciez nie jest karane zeby posiadac glowice od 2.0 . Moze wczesniej mial 2.0 i mu zostaly.

- - - Updated - - -

Jakie masz kolego te głowice od 2.0 v16?

Dla tego napisałem, żę wnioskuję a nie jestem w 100% pewien a wywnioskowałem to z wypowiedzi kolegi który napisał że przy 24V jest małe prawdopodobienistwo by nie wystąpiła kolizja więc dla tego wydaje mi si, że kolega myślał o 2,5 ;)

kolego kreci bo nie ma sprezania !!;) urywa sie pasek tloki wala w zawory nie ma opcji nawet jesli pekl sila swoja wal sie zakreci jeszcze a gora stoi .... nie ma bata musi byc awaria ... teraz koszt kolega pisal dobrze zawory zalezy ktore sa zgiete to raz dwa panewki jak zmieniac to wszystkie ... Nastepnie dolicz wymiane np popychaczy !!! uszczelniacze to koszt znikomy . ale odrazu bym wymienil dolicz tak samo uszczelke pod glowice oleje plyny uszczelke pod mise no i rozrzad

ps wlasnie co tu gdybac rozbierasz i myslisz co lepsze na zlom czy robic .

Zawory masz pogięte na 100%
Pytanie?Czy chcesz naprawić dla siebie Czy na sprzedaż?Bo te silniki nie lubią oszczędności na materiałach i druciarsiej naprawy.
Do wymiany:
-zawory (po kolizji)
-popychacze (po kolizji) chyba że masz duży przebieg to wszystkie
-wszystkie panewki (główne i korbowodowe)
-wał na pomiary owalizacji
-tłoki które miały kolizję do wniliwych oględzin (jak duży przebieg to wszystie do wymiany)
ps. ja tłoków nie wymianiłem i 2 miesiące po remonie pękł tłok na pierwszym cylindrze :(
-UPG
-olej
-płyn chłodniczy
-kompletny rozrząd

i pewnie jeszcze kilka rzeczy by sie znalazło....
powodzenia

Amortyzatory
Powrót