Zaworek odmy

• Autor wątku Autor wątku selius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
andro34 może masz po prostu szczęście albo nowszą instalację gazową. Moja ma podobno wgraną sztywną mapę i koniec. A są na rynku takie które podczas jazdy na benzynie zczytują mapę benzyny i na gazie chodzi własnie z niej. Za taką instalację a właściwie jej część powiedzieli mi 1400 zł.

instalacja ma ponad rok czasu i z tego co się orientuję jest to STAG 300 z żółtymi wtryskiwaczami.
po zamontowaniu instalki były niezłe jaja z wyregulowaniem tego,dopiero wymiana komputera gazowego i rozwiercenie dysz wtryskiwaczy zakończyły problemy.działy mi się wtedy wszystkie cuda dostępne w alfie-falowanie,szarpanie,skoki obrotów,brak mocy,gaśnięcie po zdjęciu nogi z gazu.

może to nie wazne ale jak kupiłem alfę i wyremontowałem silnik,umyłem bardzo dokładnie przepustnicę bo była trochę zasyfiona,teraz jak do niej zaglądałem przy wymianie rozrządu wyglądała wciąż czysto.
grzebiąc przy silniku już dawno zauważyłem pod przepustnicą mały czarny zawór lub cos w tym rodzaju.przymocowany jest do kolektora ssącego a gumowe rurki też dochodzą do kolektora.może to ustrojstwo też ma jakiś związek z falowaniem obrotów?
wie ktoś co to jest?

pozdrawiam!!!

Andro - czy mógłbyś zrobić zdjęcie tego małego czarnego zaworka pod przepustnicą, bo u mnie nic takiego nie występuje.

Andro - czy mógłbyś zrobić zdjęcie tego małego czarnego zaworka pod przepustnicą, bo u mnie nic takiego nie występuje.

obawiam się że to będzie bardzo trudne,to ustrojstwo jest umieszczone głęboko pod przepustnicą.

ale mam zdjęcie kolektora,w tym kółku jest właśnie element o którym mowa.do tego jakby zaworu dochodzi wtyczka z dwoma przewodami.

może to też ma jakieś znaczenie przy falowaniu obrotów?

Ostatnia edycja:
Jeśli chodzi o ten zaworek na zdjęciu to jest to elektrozawór do odprowadzenia par paliwa do kolektora. To raczej nie ma nic wspólnego z falowaniem obrotów. Pary paliwa gromadzące się w pochłaniaczu węglowym są spalane przez silnik po otwarciu przez ECU tego właśnie zaworka. Z tego co mi wiadomo otwarcie zaworka następuje w okresie kiedy silnik jest jeszcze zimny lub kiedy kierowca przyśpiesza i można wtedy bez problemów wzbogacić mieszankę. Oczywiście zawsze warto sprawdzić szczelność połączeń instalacji odprowadzania par paliwa, bo w przypadku jakichś nieszczelności silnik będzie dostawał lewe powietrze.

Ostatnia edycja:
Po długich bojach alfa musiała się poddać. Falowania brak. Przyczyną nie był nawet zaworek odpowietrzający odmę. Ani lewe powietrze. Problemem okazała się ... instalacja gazowa, a właściwie źle dobrane dysze wtryskiwaczy które podczas jazdy na gazie zalewały mi silnik i zmieniały przez to czasy wtrysku benzyny. Objawy były takie jakby auto dostawało za dużo powietrza. Teraz, popodpinałem całą odmę tak jak była fabrycznie i jest elegancko. Tak jak powinno być. Nawet poranne odpalanie auta nie sprawia już takich problemów. Wszystko chodzi pięknie i ładnie. Jedno co mogę powiedzieć to to, że znalezienie dobrego gazownika zajęło mi ponad tydzień. Cena łącznie z wymiana filtrów gazu 250zł. Wrażenia z jazdy: bezcenne.

LBP w alfach zawsze był źródłem dodatkowych awarii

Witam
Koledzy podpowiedzcie w mojej Belli mam silnik 1,9JTD 81kW przebieg 130kkm. Po przeczytaniu Waszych i innych postów dotyczących odmy postanowiłem ją przeczyścic i nie wiem co mam czyścic.U mnie odpowietrzenie wygląda tak, że wystający z pokrywy zaworów króciec połączony jest z rurą ssącą przed turbosprężarką jednym odcinkiem węża. Silnik chodzi jak należy, czy coś po takim przebiegu powinienem robic z odmą?

piter_alfa wiec u Ciebie problem lezal w gazie, a co jesli niektorym faluja tylko na benzynie? A powiedzcie mi co sie stanie jesli zrobi sie zla adaptacje ECU? Tzn jesli zrobimy reset ECU i jego adaptacji i zamiast jezdzic ok 200 km na benzynie to po kilku km przezucimy na gaz to co sie w tedy stanie? Silnik nie skoryguje tej mieszanki? Czy jak zrobie zla adaptacje to moj silnik bedzie zle chodzil? Jak to jest?

Jeśli problem masz np tak jak ja po stronie LPG to po resecie i zrobieniu nawet 1000 km, po przełączeniu na gaz ECU się rozjedzie. Za każdym razem po resecie czy to u Kolegi FREDA czy w ASO wszystko było pięknie dopóki nie zacząłem jeździć na gazie. I właśnie dlatego moje kroki poszły w strone instalacji. A po resecie parametrów teoretycznie wszystko powinno być ok. A po 200 km ma się wszytsko już dokładnie ułożyć. - słowa pana z ASO

No dobrze ale co jesli zle zrobimy adaptacje ECU po resecie? Bedzie inna mieszanka, inne czasy wtrysku czy jak?

Witam
Koledzy podpowiedzcie w mojej Belli mam silnik 1,9JTD 81kW przebieg 130kkm. Po przeczytaniu Waszych i innych postów dotyczących odmy postanowiłem ją przeczyścic i nie wiem co mam czyścic.U mnie odpowietrzenie wygląda tak, że wystający z pokrywy zaworów króciec połączony jest z rurą ssącą przed turbosprężarką jednym odcinkiem węża. Silnik chodzi jak należy, czy coś po takim przebiegu powinienem robic z odmą?

mój ojciec ma Maryśkę z tym 1.9 8v i tam zdaje się że zawór odmy jest wbudowany w dekiel pokrywy zaworów , więc jej nie przeczyścisz bez zdejmowania (tak mi to wyglądało), możesz natomiast przeczyścić tą gumową rurkę co idzie ze skrzyni korbowej do wspomnianej pokrywy zaworów .

Rura odpowietrzająca jest czysta, coś mi się wydaje,że problem odmy dotyczy silników TS na LPG . Chyba że się mylę?

Reset ECU przywraca parametry takie z jakimi samochód wyjechał z salonu. Nie masz możliwości ingerowania oddzielnie w jego parametry. Teraz wszystko jeszcze zależy od stanu przepływki, sondy i wszystkich podzespołów które zczytują dane o pracy silnika i w razie potrzeby wprowadzają poprawki w ECU.

No dobrze ale dalej nie uzyskalem odpowiedzi na swoje pytanie :) ASO zaleca przejechac ok 200 km na samej benzynie zeby wszystko sie ulozylo i po tym czasie dopiero przelaczyc na gaz, a co jesli przelacze na gaz powiedzmy po 10 km? Bedzie wtedy zle zrobiona adaptacja czy jak?

No dobrze ale dalej nie uzyskalem odpowiedzi na swoje pytanie :) ASO zaleca przejechac ok 200 km na samej benzynie zeby wszystko sie ulozylo i po tym czasie dopiero przelaczyc na gaz, a co jesli przelacze na gaz powiedzmy po 10 km? Bedzie wtedy zle zrobiona adaptacja czy jak?

Jeżeli chodzi o adaptację to wydaje mi się, że w moim aucie (mam sterownik M2.10.4 - inny niż w przy twoim silniku) adaptacja następuje dopiero po rozgrzaniu silnika do temperatury załączenia się wentylatora chłodnicy. Praca przez jakiś czas w takich parametrach - to jest włączanie się i wyłączanie wentylatora - pozwala na ostateczne pozbycie się falowania. Tak robię na benzynie i gazie oddzielnie. Sterownik pracy na gazie mam "samouczący się" - Mistral II. W moim aucie do czasu kiedy nie zrobię takiej adaptacji - mam problemy z falującymi obrotami włącznie z gaszeniem się silnika przy dojechaniu do skrzyżowania.

moreeek - zapewne chodzilo Ci ze znika Ci falowanie obrotow? :)
Tez zauwazylem u siebie ze jak jest cieplo na dworzu to nie faluja mi obroty, mysle ze ma cos to wspolnego z tem silnika... czym wieksza tym lepiej i obroty nie faluja, przynajmniej tak zauwazylem.

Witam. Obiecałem, że jak coś się zmieni to dam znać. Kilka dni temu miałem poważne kłopoty z jazdą na LPG. Samochód mulił, czasami nawet nie mogłem ruszyć spod świateł. Zdecydowałem się więc wymienić membrany w parowniku. Po tym zabiegu już drugi dzień nie mam żadnych kłopotów z uruchamianiem zimnego silnika na Pb. Nic z tego nie rozumiem, ale wychodzi na to, że stary parownik LPG może ogłupiać ECU. Zobaczę, co będzie się dalej działo.

Nie tylko parownik ogłupia Ecu benzyny. Tak samo np. zanieczyszczone wtryskiwacze. Wszystkie elementy LPG nie działające do końca poprawnie zmieniają parametry ECU benzyny. W moim przypadku zanieczyszczone wtryskiwacze zmieniały czasy wtrysku benzyny.

Amortyzatory
Powrót