• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zawór overboost

BB85

Nowy
Auto
147 FL 1.9 JTDm 2007 r. Black Line
Cześć,

Potrzebuję na podmianę zawór overboost. Mój prawdopodobnie niedomaga, a że jest to nowa wersja, to nie idzie go rozebrać i wyczyścić. Ale zanim wydam 200 zł na nowy, chciałbym się upewnić, że to rzeczywiście tu leży problem.
I tu pytanie, czy ktoś z Was ma takowy, niepotrzebny lecz sprawny, aby mi użyczyć na jeden - dwa dni?

Dokładnie. Jest jakiś sposób na wyczyszczenie go?

Mialem taki sam. Nie udalo mi sie go rozebrac.

Pozdrawiam

Dlatego właśnie przed wymianą chciałem sprawdzić czy to na pewno wina tego ustrojstwa :)

Dokładnie. Jest jakiś sposób na wyczyszczenie go?

Bez problemu,robisz wszystko tak jak w poradniku,tyle ze zamiast rozkręcić obejmę musisz wziąć nuż do tapet,przyłożyć w miejscu zgrzania dwóch plastików i delikatnie uderzyć w nóż młotkiem z obu stron.W moim przypadku rozpołowiło się bez najmniejszego oporu.

Pewnie klej w dlon + jakas opaska.Pytanie czy to bedzie szczelne i jak dlugo? Generalnie ja mam dosc zdejmowania płyty pod samochodem wiec zrobilem to raz a porzadnie. :)

Pozdrawiam

No właśnie, może być nieszczelny. Póki co, przeniosłem zawór do góry, także mam do niego dostęp jak do skrzynki z bezpiecznikami. Posprawdzam jeszcze raz wszystkie węże, ale wyglądają okej, nie sparciałe ani połamane. Pozakładam na wszelki wypadek cybanciki na łącznikach i zobaczę, bo mam wrażenie, że albo się zawiesza zaworek albo gdzieś ucieka podciśnienie.

w 156 jest ładny dostęp bez zbednego rozkręcania.
Posmarowałem dokładnie i dość grubo klejem do plastików i metali(jakiś dwuskładnikowy),czy było szczelne czy nie trudno powiedzieć bo w moim przypadku czyszczenie nie pomogło,jednak w moim subiektywnym odczuciu wydaje mi się ze tak.
Jeśli jesteś pewien ze to VGT to i tak nic nie stracisz jak coś w nim uszkodzisz bo i tak jest juz do wymiany

No wlasnie 100% pewnosci nie mam dlatego chcialem z kims podmienic. Jak sie okaze ze to wina VGT to nie bede sie bawil w czyszczenie, tylko wymienie na nowy.

Wytapatalkowane z SGS2

Robiłem, kilka razy wrzucalem je na forum i poki co nie dostalem jednoznacznej odpowiedzi. W kazdym razie jest problem z ladowaniem, raz jest za malo, a raz za duzo ale nie wywala bledow. Na biegu jalowym na postoju dmucha o okolo 50 milibarow za duzo niz oczekiwana wiec chyba to wina nie przestawianej zmiennej.

Wytapatalkowane z SGS2

na jałowym to nie wina geometrii tylko wyłączonego egra. I tym się nie przejmuj. Niestety ale pomoc przez internet nie zastąpi czasem wizyty w warsztacie bo nie wszystko da się przekazać i sprawdzić..

Zgadza sie, ale jak bylem ostatnio u Pana Kotowicza przy okazji wymiany wysprzeglika to nie zauwazyl nic nie pokojacego. Ale wtedy bylo zimno i problem nie wystepowal.

Wytapatalkowane z SGS2

W tym jest chyba problem że nie wrzuciłeś logów jak występował muł. Czy coś przegapiłem?

Ostatnio coś tam wrzuciłem. Ale jutro wracając z pracy zloguję auto. Ma być ciepło, będzie piątek a co za tym idzie korki w mieście, także muł na pewno wystąpi.

Mnie tez wszyscy szamani i tutaj koledzy z forum mówili egr,egr...
Wymieniłem VGT,wylaczyłem egr,nowa przepływka,rozbieranie i czyszczenie turbo,sprawdzanie nieszczelności w całym dolocie...w sumie prawie rok bujania się z autem,co się okazało wystarczyło zakupić używany czujnik doładowania w kolektorze za 40 zł (tej cenie miałem 5 używanych wzamian za jeden nowy;]) i problem jak ręką odjął

Ostatnia edycja:
Mnie tez wszyscy szamani i tutaj koledzy z forum mówili egr,egr...
Wymieniłem VGT,wylaczyłem egr,nowa przepływka,rozbieranie i czyszczenie turbo,sprawdzanie nieszczelności w całym dolocie...w sumie prawie rok bujania się z autem,co się okazało wystarczyło zakupić używany czujnik doładowania w kolektorze za 40 zł (tej cenie miałem 5 używanych wzamian za jeden nowy;]) i problem jak ręką odjął

A jakie miałeś objawy? :)

Amortyzatory
Powrót