• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zawór ERG - czyszcznie czy zaślepić

Kolego sztanga powinna chodzić ok 10mm. Skoro ustami jesteś w stanie ją poruszyć to albo masz sparciałe wężyki podciśnieniowe do wymiany (wszystkie!), albo zawór elektromagnetyczny nie działa, albo nieszczelny akumulator podciśnienia

O który zaworze mowa i gdzie szukać "akumulatora podciśnienia" - Dziś byłem podłączony do kompa poza tym że stwierdzono za niskie ciśnienie nic więcej nie stwierdzili - no może jeszcze ERG. Chcą się umówić na sprawdzenie. Sprawdziłem wężyki i niby są szczelne - profilaktycznie spróbuję powymieniać, koszt nie powinien być duży. Natomiast jak się ma sprawa z zawórem elektromagnetycznym??? (czy chodzi o ERG)

witam , jestem nowy na waszym forum ale mam problem z moją Alfą mianowicie przy ostrym dodaniu gazu strasznie kopci , czarny, dym najczęściej redukując z 4 na 5 czy to wina zaworu ,i czy można go zaślepić jeśli tak to w którym miejscu, a jakie amortyzatory polecacie? Z góry wielkie dzięki

jak działa to warto wyczyścić i zamontować 'przelotkę' jak na foto

A możesz powiedzieć dlaczego? Ewidentnie zmniejsza się przelot, ale jakie są tego korzyści? Interesuje mnie to aktualnie, bo u siebie zgodnie z wieloma opiniami na forach dotyczących 2,4jtd zaślepiłem EGR i powiem szczerze mam dylemat. Silnik chodzi całkiem dobrze, nawet lepiej niż wcześniej, ale Unidiag pokazuje od tego momentu błąd EGR. Błąd jest do odczytania przez eobd, natomiast nie zapala się jeszcze kontrolka diagnostyki. Czy taka zaślepka z małymi otworkami jest sposobem na sadzę w kolektorze dolotowym? A może lepiej po prostu zaślepić EGR z obu końców.

---------- Post dodany o godzinie 16:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:19 ----------

przy ostrym dodaniu gazu strasznie kopci , czarny, dym najczęściej redukując z 4 na 5 czy to wina zaworu ,i czy można go zaślepić jeśli tak to w którym miejscu Z góry wielkie dzięki

Czarny dym to objaw zbyt dużej ilości paliwa w stosunku do ilości powietrza. Przyczyn może być dużo od zatkanego filtra powietrza przez zanieczyszczony dolot, niesprawną turbinę, uszkodzony przepływomierz, po lejące wtryskiwacze i źle zrobiony "tuning" silnika chociażby.

filtr powietrza jest nowy, kolektor ssący czyściłem oczywiście w granicach moich możliwości (bez demontażu) a o zaślepieniu dowiedziałem się od innego posiadacza alfy, on podobno tak zrobił i dymnienie ustało , żadnego tuningu też nie było robionego, silnik nie spala oileju wydaje się być ok ?

mam dziwny problem z silnikiem dałem osobny temat bo do tego nie pasuje, jak by ktoś podpowiedział będę wdzięczny.

korzyści zostały podane na we wcześniejszych postach - czyli brak dziury przy przyspieszaniu między 2500-3000rpm (ta zaślepka dotyczy silników z elektrozaworem egr - silniki CF3 ) ; dzięki tym otworkom ECU nie 'widzi' błędu egr w silnikach CF3 , jak to ma miejsce po całkowitym zaślepieniu;

jednak mała uwaga : jeżeli elektrozawór egr pracuje prawidłowo , fiat nie zaleca zakładania zaślepki gdyż prowadzi ona do szybszego zużycia cewki(elektromagnesu) egr-a

Poszukaj po przewodach podciśnieniowych - u ciebie EGR jest sterowany podciśnieniem

Amortyzatory
Powrót