• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

zawór EGR

pawlitoooo

Nowy
Witajcie mam pytanie czy w 156 1.9JTD z 1999r. jest zawór EGR? bo bylem ostatnio podlaczyc pod kompoter samochod i mechanik poiedzil ze sie nie otwiera zawor, wiec kupilem go i chcialem go dzisiaj wymienic a tu okazuje sie ze niema u mnie czegos takiego. Ogladalem na jednym z forów czyszczenie zaworu EGR w 1.9 JTD ale z 2004 i tam jest zawor a u mnie nie moge znalezsc. Pomozcie jak mozecie. Czy w tym roczniku co mój jest zawór EGR?

Miałem podobny problem - instrukcja z forum jest JTD 16V a ja mam 8V

Znalazłem EGR "podążając" śladem rurki odchodzącej od kolektora wydechowego (jest inna niż cała reszta, metalowa w takim jakimś oplocie), generalnie po zdjęciu osłony widać go od razu

Gdzieś na forum widziałem posta w którym kolega pytał odnośnie zaślepienia EGR i wkleił ładną fotkę

no wlasnie te zdjęcia co przedstawia kolega o zaslepieniu EGR to jest zupelnie co innego niz u mnie, tam jak zdjal pokrywe to odrazu widac zawór a u mnie niema sladu wogole no przejzalem wszystko pozostalo mi tylko wejsc pod samochod ale chyba tam go niema co? :)i zachodze w głowe gdzie on jest. ten link co podal kolega wczesniej niemoge na niego wejsc "..EGERZE.." wyskakuje komunikat ze za duzo ludzi czy cos takiego i zeby sprobowac pozniej. Pomozcie jakos bo wole sam to wymienic bo mam nowy zawór niz placic 100 mechanikowi. Pozdrawiam gorąco Pawlitoooo

Słuchajcie nic nadal nieznalazlem na temat mojego EGR ani w tym katalogu EPER ani tym bardziej w opisie jak zaslepic EGR ktory kolega powyzej wyslal, chodzi mi tylko o to czy ktos ma taki sam silnik jak moj czyli 1.9 JTD 105KM z 1999r. i czy moze mi powiedziec w ktorym miejscu znajduje sie ten zawor. Kupiłem nowy i poprostu chce go wymienic a nie potrafie go nigdzie zlokalizowac. W serwisie niechcieli mi powiedziec pewnie liczyli na kase, u mechanika tez niechcieli mi powiedziec, wiec myslalem ze ktos na forum mi podpowie a tu tez nic.

u ciebie zawór jest na kolektorze, sprawdź tu

ale nie wiem czy nie lepiej byłoby zlecić jednak wymianę mechanikowi - odkręcenie zardzewiałych śrub na kolektorze nie jest łatwe

EGR to jest takie urządzonko, które podaje spaliny z powrotem do silnika w celu obniżenia toksyczności spalin. Więc na 100% szukaj czegoś, co łączy kolektor wydechowy z dolotowym i tam będzie zawór EGR. Istnieje jednak jeszcze jedna możliwość- poprzedni właściciel całkowicie to zdemontował i pozaślepiał, w takim przypadku, to rzeczywiście możesz mieć problem ze znalezieniem :wink:

Dobra chyba sobie poradziłem, znalazłem cos takiego u siebie znajduje sie przy kolektorze, wizawi chłodnicy, wyglada to jak "UFO" taka puszeczka posrodku splaszczona, u gory rurka do ktorej podlaczona jest rurka gumowa, a z boku odchodzi rurka metalowa karbowana. Prosilbym o potwierdzenie przez was ze to jest Zawór EGR, teraz wiem ze ten ktory kupilem czyli ten zawor elektryczny jest do innego modelu silnika. Przyajmniej tak mi sie wydaje.

to co kupiłeś to moze być podciśnieniowy moduł sterowania zaworem egr i u mnie jest on umocowany pośrodku (no i zapomniałem jak to sie nazywa :? ) ta scianka oddzielajaca komore silnika od reszty samochodu :P

Dobra chyba sobie poradziłem, znalazłem cos takiego u siebie znajduje sie przy kolektorze, wizawi chłodnicy, wyglada to jak "UFO" taka puszeczka posrodku splaszczona, u gory rurka do ktorej podlaczona jest rurka gumowa, a z boku odchodzi rurka metalowa karbowana. Prosilbym o potwierdzenie przez was ze to jest Zawór EGR, teraz wiem ze ten ktory kupilem czyli ten zawor elektryczny jest do innego modelu silnika. Przyajmniej tak mi sie wydaje.
Tak, znalazłeś zawór EGR :D

Amortyzatory
Powrót