• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Zawór egr

Odniosłem się do ogólnego trendu jaki zasugerował Kolega Andrzej a nie do konkretnego pojedynczego przypadku.

Jaki problem kupić opony za 3-4 miesiące? Pewnie będą jeszcze tańsze...

Tutaj bym polemizował. Dla sprzedawców wakacje to już jest przed sezonem. Najtaniej jest druga połowa lutego, pierwsza połowa marca a to dlatego , że jak ktoś kupi to będzie musiał prawie cały rok przechowywać te opony i pozatym będzie miał starsze gumy, wiec coś z tego musi mieć.

Acha, czyli Twoim zdaniem lepiej teraz zapłacić "100zł" mniej za niepotrzebne w tej chwili opony i ryzykować urwaniem klapek? :)

Czekaj czekaj dalej z tymi klapkami:) to zimowki nie beda potrzebne:) jak nowy silnik bedziesz szukal) a w najlepszym wypadku tylko remont:) ale każdy robi jak uważa. .

Czekaj czekaj dalej z tymi klapkami:) to zimowki nie beda potrzebne:) jak nowy silnik bedziesz szukal) a w najlepszym wypadku tylko remont:) ale każdy robi jak uważa. .

Dokładnie, ja prawie 2 lata jeździłem i myślałem, że mi to się nie stanie!!! a stało się!!! niestety nie możemy Cię zmusić :D ale myślę, że powinieneś szanować swoje pieniądze! taką sondę trzeba przeprowadzić, bo myślę, że ok 70% aut ma wywalone te klapy. Pomyśl, że ( oby nie ) ale urywa się jedna suczka, kilka tyisaków jesteś do tyłu, a za to mogłeś mieć nowe opony z FELGAMI, Virus, EGRy, DPFy i inne bzdety wywalone i nie wiem, nowy zawias czy coś tam :)

Dodano po 4 minutes:

Sorka, właśnie zobaczyłem ankietę, jest dosyć podobnie jak mówiłęm :)

Ostatnia edycja:
Klapki ? Po co usuwać ? Czas zrobi swoje.... On świetnie to tłumaczy :(

Powiem tak : jeżdzę autem trzeci rok i jak cos mi wpadnie w cylinder to wpadnie :)
Znam ludzi którzy po kupnie auta zaraz wymieniają pół silnika żeby mieć dobre samopoczucie - ja tak nigdy nie robiłem :)
Pewnie klapki usunę jak będę robić rozrząd
Czyli jeszcze trochę pojeżdzę z klapkami :)
Każdy ma swoje podejście do auta....

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ostatnia edycja:
@sedo No ja z lewej podchodze:) a z klapkami juz mialem do czynienia:) super sprawa jak ktos ma za duzo kasy; )

Dejon a Ty miales jaki kolektor? Pewnie plastikowy pozmianowy.

Ja ma 3 diesla 2.4 i w zadnym nie bylo problemu urywajacych sie klapek (nie pisze o ich zatarciu). Ok jak ktos ma kolektor pozmianowy plastikowy to jest bardziej uzasadnione zeby klapy usunac. W pozostalych aluminowych nie slyszalem zeby komus klapa sie urwala wg mnie wystarczy ogarniecie EGRa i sprawdzenie klap, czy chodza plynnie i czy nie ma przedmuchow itp.
Jak ktos nie jest fanem klapek a ma pecha i sie zatra lub ma nieszczelnosc mozna wymienic kolektor w zaleznosci od funduszy na a) nowy, b) usunac klapy ze swojego c) kupic z juz usunietymi.

Co nie zmienia faktu, że przy kupnie każdy powinien wiedzieć / sprawdzić ten felerny element wyposażenia kolektora. JA wiedziałem w jakim stanie są klapy bo sprawdzałem je w momencie kupna samochodu.
Można to zrobić bo widać, czy puszczają, jak chodzi sterowanie itp.
W przypadku kolektora plastikowego sprawa nie jest już taka prosta, bo tam tego nie widać i nie wiadomo jak działają i ile klap jest...

Ostatnia edycja:
Szewi- w 2.4 klapy rzeczywiscie sie nie urywaja i ich nieusuniecie nie wiaze sie z konsekwencjami finansowymi. Masz po prostu slabsze auto w jakimstam zakresie obrotow.

Ale... kolega ma 1.9 z 2008 roku, wiec to juz jest chyba plastikowy kolektor (poprawcie mnie jesli sie myle)... i my dobrze radzimy- zrobic jak najszybciej. Jakby mial alu kolektor to sobie moze jezdzic i jezdzic...

Fakt- niektorzy troche za bardzo lecą z szyderą i ironią, ale robią to w dobrej wierze :)

Jesli kol pozmianowy "plastikowy" to jak najbardziej klapy warto usunac, sam bym tak zrobil, gdybym takowy mial u siebie na stocku.
W 2.4 sprawa jest prostsza bo sa tylko kolektory aluminiowe.

Tak jak mówisz szewi u mnie plastikowy:) wiec taki pech byl:) w alu jedynie może spaść prowadnica przy zatartych klapkach i widać ja od zewnątrz wiec latwo o diagnozę:)

Co się stanie jak odłączę wtyczkę od zaworu egr? U mnie wisiała sobie luźno, po podpięciu totalnie nic się nie zmieniło. Teraz się zastanawiam czy nie ma różncy, czy po prostu ktoś wcześniej wywalił egr programowo i wtyczkę luźną zostawił.

Podbijam. Ostatnio wsadzałem zaślepki do wyprogramowanego egra i zastanawiałem się czy mógłbym go całkowicie wywalić. Do zestawu dołączone były śruby, które wskazywały na to, żebym tak właśnie zrobił. Nie wiem jednak co będzie gdy wtyczka nie będzie wpieta w egr.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Wyskoczy błąd i auto wejdzie w tryb awaryjny. Elektrozawór trzeba wyprogramować.

Zależy która wersja sterownika. Wcześniejsze wywalały tylko P0404. Nowsze wchodzą w tryb awaryjny i z całkowitym wywaleniem EGR-a jest więcej zabawy. Oczywiście są tacy artyści, co wywalają i tryb awaryjny ale to dość głupie działanie. Na pewno łatwiej i mniej zabawy jest z pozostawieniem go jako nieaktywnego.
W sumie nie bardzo rozumiem jaki sens ma całkowite jego usuwanie. Ale jak ktoś chce...

Dysponuje ktoś grafiką jak wyglądał kolektor przed i po zmianowy? Bądź wie od którego roku były pozmianowe? Moja alfa jest z 01.2007.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót