• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Zawór egr

Cinek nic nie odpisał, a jeśli chodzi o mnie to rozmawiałem z mechanikiem i doszliśmy do wniosku, że jeśli nie jest w EGRze dużo syfu to zostawiamy, a jeśli bedzie syf to czyscimy i zaslepiamy. EGR wymieniałem jakieś 1,5 roku temu na nowy.

Jaki o mnie chodzi to co do egr wyciągnąłem taki wniosek: może dzisiaj nie ma w nim dużo syfu ale w przyszłości się pojawi :-)

Ostatnia edycja:
Silnik 1.9 będzie się kapkę dłużej nagrzewał, co będzie zauważalne w zimie. Ogólnie EGR to nic dobrego, wynalazek mający sprostać wymaganiom ochrony środowiska.

Zaslepka z dziurkami minimalnie zasyfienie zmniejszy i brak błędu na kompie:)ake to tylko na początek..na wiosnę po roku z ta zaślepka czas na calkowita i wywalenie z kompa:)ale nie powiem nawet z dziurkami jest oki:)potem sprawdze zasyfienie jakie się zrobilo:)

Dostałem o taką odpowiedź

"Witam,

Można usunąć. W razie czego możemy taką usługę wykonać wysyłkowo na samym
ECU silnika.

Pozdrawiam"

Jak mogę coś zasugerować to najlepszym rozwiązaniem jest zaślepienie EGR + programowo off.
Ja na własnym przykładzie mogę napisać że czyszczenie egr nic nie daje, w pewnym momencie znowu będzie zapchany.
Czyściłem EGR w listopadzie bo zapchał się już tak że z ruszaniem miałem problemy (brak mocy od 0 do 2000 obrotów) po wyczyszczeniu chodził jak marzenie ale po kilkunastu dniach wywalił mi błąd na panelu. Co się okazało egr do wymiany.

Ja osobiście jestem umówiony na wywalenie EGR, DPF i wymianę rozrządu + chiptuning u Cinka. Trochę do niego kilometrów mam ale nie chce oszczędzać na tak ważnych zmianach w mojej Alfce.

To ciekawe, bo mi nic nie wspomniał że można wysyłkowo - czyli demontaż ECU ?
To wolę już podjechać :)

Ja wymieniaem EGR jakies poltora roku temu i poki co zadnych problemow z nim nie mam... jutro bede wiedzial w jakim on jest stanie po takim czasie :)

Czy komuś też pojawia się błąd egr na zaślepce z otworami> ? u mnie czasem wyskoczy.. Po skasowaniu na jakiś czas spokój
Nie ma żadnych zmian w pracy silnika, jezdzi bez zarzutu, moc wzorowa, tylko ten check... Egr jest wyczyszczony.

Ostatnia edycja:
A jaki błąd dokładniej.
Ogólnie to może się zdarzyć - zaciąć, niezgodność mas itp.

Co do wysyłkowego załatwiania spraw. To niestety ale samochód bez ECU nie pojeździe :)

Mi wyskoczył błąd po wyczyszczeniu egr.
Przed wyczyszczeniem miałem problem z mocą (od 0 do 2000), ruszanie z pierwszego biegu to jak bym miał wrzucony bieg trzeci.
Po wyczyszczeniu egr autko jeździ jak marzenie ale niestety po kilku dniach zapaliła się kontrolka (błąd: egr). Usuwałem ją kilka razy ale wracała. W serwisie powiedzieli że egr do wymiany (najprawdopodobniej elektromagnes się spalił). Oczywiście kilka razy sprawdzali i zamontowali zaślepkę z otworami, ale to nic nie dało. Na zakończenie odkręcili mi egr i zostawili nie dokręconego (spaliny nie dochodzą do silnika) myśleli że to rozwiąże problem z wyświetlaniem błędu. Niestety ale błąd powraca. Wróciłem do nich aby dokręcili egr bo to nic nie dało, odpowiedzieli że jeżeli błąd się wyświetla to można zostawić tak jak jest (czyli z odkręconym egr-em) bezpieczniej dla silnika.
Czy tak jest lepiej to nie wiem ?
Jestem umówiony na wywalenie egr i dpf + remap u Cinka pod koniec lutego.
Myślę że u niego doprowadzę wyszystko do perfekcji. :)

O EGR pisane było wiele razy, również o tym, że przy kłopotach z nim, najlepiej jest zaślepić go pełną zaślepką (bez żadnych dziur). Wywali błąd, ale nie ma to wpływu na prawidłową pracę silnika. Sam, zanim usunąłem EGR z programu (wyjdzie taniej, jak nowy EGR) dłuższy czas jeżdziłem z zapaloną kontrolką, ale za to bez szarpań i mulenia.Luzowanie połączenia, aby spaliny uciekały bokiem pod maskę silnika? co to za pomysł?

Witam,
skorzystam z tematu,
wywala mi check, po podłączeniu do fesa :P0401-zawór EGR(ecu odebrało niski sygnał) po skasowaniu przejechałem się na podpiętym kompie i błąd wywala tylko przy niskich obrotach ok 850 obr/min (odczyt z fesa).W odczycie parametrów mam "otwarcie zaworu EGR:4% ,Sterowanie EGR : wyłączone.
Dodam że 2 lata temu wymieniłem kolektor + przydławienie EGR -i ciekawi mnie czy gość go wyłączył(Sterowanie EGR : wyłączone) czy po prostu padł.Czyściłem dzisiaj Egr+wlot do kolektora, nie był zbytnio zawalony.Zawaliłem jedną sprawę- nie podpiołem go pod 12v i nie sprawdziłem , choć trzpień się ruszał.Ciekawi mnie fakt że jeżeli jest wyłączony to dlaczego po 2 latach wywala błąd- a może nie jest?i czy jest obojętne jak się podłączy bieguny +/- do sprawdzenia.

Może jest zatkany. Jeśli nie miał pełnej zaślepki to raczej nie był wyłączony. Sterowanie WYŁ jest zazwyczaj na biegu jałowym, kiedy ECU nie steruje pracą zaworu.

W jakich warunkach jeszcze? Przy wysokich obrotach kiedy jest całkowicie zamknięty?
Opisałem jedynie moją obserwację jak jeszcze miałem zawór włączony :)

no właśnie , obojętnie jakie obroty/szybkość parametry się nie zmieniają

W jakich warunkach jeszcze? Przy wysokich obrotach kiedy jest całkowicie zamknięty?
Opisałem jedynie moją obserwację jak jeszcze miałem zawór włączony :)

Zaraz po odpaleniu EGR jest zamknięty. I to obserwowałeś. Do pierwszego naduszenia gazu - później EGR się otwiera i pracuje od tej pory i na jałowym.

U kolegi EGR mógł paść. Ale czy jest wyłączony to trzeba by sprawdzić, bo z tym błędem zawsze będzie wył.

Zaraz po odpaleniu EGR jest zamknięty. I to obserwowałeś. Do pierwszego naduszenia gazu - później EGR się otwiera i pracuje od tej pory i na jałowym.

U kolegi EGR mógł paść. Ale czy jest wyłączony to trzeba by sprawdzić, bo z tym błędem zawsze będzie wył.

Wydaje mi się , że nie powinien być wyłączony jak jest częściowo zaślepiony,poza tym nie było by za nim syfu od strony kolektora - bo po wyłączeniu byłby zamknięty.A wydaje mi się że kolega ma racje jak wyżej , że po wywaleniu błędu będzie pokazywał że "wył".

Hmm, tylko jak sprawdzić?

Dodano po 7 minutes:

Taka ciekawostka...
"Niestety zdarza się, że zawór EGR przestaje działać, zacina się – czy to w pozycji otwartej czy zamkniętej. W tym drugim przypadku usterkę zdradzi tylko pomarańczowa kontrolka awarii osprzętu silnika i skład spalin na niedogrzanym silniku." i
"Jeśli EGR zatnie się w pozycji otwartej, wtedy dostrzeżemy już wyraźną różnicę w pracy silnika. W niektórych przedziałach obrotów będzie on tracił moc. W przypadku silników diesla charakterystyczna jest też chmura czarnego dymu wydobywająca się z wydechu."

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót