• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Zawór egr

variatore

Użytkownik
Auto
Stelvio '18 280KM
Witam !
Nie umiem znaleść odpowiedniego wątku o egr w dziale 159 wieć piszę tu:

Zastanawiam sie czy wymieniać zawó egr na taki : pierburg 7.00063.10.0 lub w ogóle go wyrzucić i programowow usunąc ?

Czy takie usunięcie będzie przeszkadzać przy ewentualnym chiptuningu ?

Przy okazji jakie są ceny takiego usunięcia i czy w okolicach gliwic mogę coś takiego wykonać ?

Pozdr.

P.S.
Naprawiałem juz cewkę sposobem z youtoube ale teraz wyskakują mi błędy zaworu egr i auto strasznie wolno rusza, a to nei jest bezpieczne :(

Zaślepić i wywalić softowo.
Najlepiej zrobić przy okazji chipowania.

Usunięcie Egr to podstawa przy chipowaniu. Z tego co kiedyś się orientowałem fizyczne i programowe usunięcie to koszt ok 400zł ( przynajmniej w okolicach wawy ). Ale jeśli zrobisz to przy okazji chipu bardzo możliwe, że będzie taniej. Wydaje mi się, że niedaleko masz CINOSOFT więc tam uderzaj.

Ale wywalając EGR to chyba też musisz DPF wywalić, bynajmniej w Passtoni jak zaślepili Egr i wyłączyli z kompa, to DPF się zapychał i nie chciał się wypalać :/ Też chciałem to zrobić, ale muszę mieć DPF :(

Kolego nie porównuj Tdi do JTD;)tutaj mozesz miec dpfa przy wyłączonym egr...

Nie trzeba wywalać DPFa po pełnym zaślepieniu EGR'a. Jeżdzę tak już około rok- nic się złego nie dzieje.
DPF wypala się mniejwięcej tak jak przed modyfikacją.

Kolego nie porównuj Tdi do JTD;)tutaj mozesz miec dpfa przy wyłączonym egr...

na 100% ?

Dodano po 8 minutes:

tyle już problemów z tym autem miałem, że boję się cokolwiek robić, czego na 100000% nie jestem pewien :/ teraz mam generalke silnika... :/ juz ponad rok chce go zawirusowac, ale zawsze cos wyskakuje i duzy budzet idzie na naprawy zamiast na dopieszczanie :/ po prostu boje sie, a mechanik na przykladzie Passata ( kolega jego wywala DPFy ) odradzil mi zaslepianie calego Egr'a

Ostatnia edycja:
Na 100%. Jeżdzę rok i jest tylko lepiej. Osobiście zaślepiałem sobie EGR'a... pojechałem tylko na program. Zatem wiem, że nikt mnie nie wkręcił.

Skontaktuj się i porozmawiaj z Cinkiem z Gliwic... on tu chyba najlepiej się zna na tych sprawach. Cinsoft się firma nazywa.

Cinsoft znam..tzn.. duzo sie naczytalem :) Po 1sze, mieszakam niestety za granica, a po 2gie nawet jak jestem w PL, to jestem na Północy, raz na 2 lata w Wawie, więc to jest trochę daleko :) Ale poszeperam jeszcze troszke na forum ( chociaż to nie jest takie łatwe ) i jak na 20 aut zaślepionych z DPFem nic się nie dzieje nikomu, to dla dobra silnika zrobię to, bo to koszt znikomy, szczególnie przy generalce gdzie silnik cały jest rozłożony :)

Nie musisz do niego jechać :) możesz napisać do niego maila.

P.S. Rada- forum najlepiej przeszukiwać przez google :D Tutejsza szukajka jest żałosna.

Nie musisz do niego jechać :) możesz napisać do niego maila.

P.S. Rada- forum najlepiej przeszukiwać przez google :D Tutejsza szukajka jest żałosna.
A już myślałem, że to ja jestem taki żałosny, bo nie mogłem niczego odszukać :)
Napisze mu mail, zobaczymy czy odpowie i od razu szczerze zaznacze, że nie będę tego robił u niego ze względów geograficznych :)

Napisałem, czekam z niecierpliwością na odpowiedź :)

Ostatnia edycja:
A już myślałem, że to ja jestem taki żałosny, bo nie mogłem niczego odszukać :)
Napisze mu mail, zobaczymy czy odpowie i od razu szczerze zaznacze, że nie będę tego robił u niego ze względów geograficznych :)

Napisałem, czekam z niecierpliwością na odpowiedź :)

Daj znać co Ci odpowie bo też jestem tym zainteresowany.

Z tą wyszukiwarką tematów to racja :)
dzięki za podsunięcie Cinka - zobaczymy co i jak.
Na razie jeżdzę 159 zastępczą bo moja jest u lakiernika - akurat jako auto zastępcze dostałem TAKĄ samą jak moja tylko młodsza i ma mniejszy przebieg :)
No i właśnie czuję różnicę przy ruszaniu....

Narazie czekam, jest piątek, więc po weekendzie może odpisać, oby NIE! :) ale jak na stronce cinsoftu popatrzylem to modyfikacja paru aut wyglądała, że EGR out, DPF zostaje i wirus :) nie chce prorokować z fusów, ale chyba jest taka możliwość :)

Pozwolę sobie wtrącić swoje 5 gr ;)
Potwierdzam możliwość i nawet polecam usunięcie programowe zaworu EGR bez wycinania DPF-u. Robiłem taki zabieg jakoś pół roku temu, żadnych negatywnych skutków nie widzę - same pozytywy (np. czysty kolektor,). Wypalanie DPF-u bez zmian, w zakresie między 800 - 1100km. Koszt w Zielonej Górze 350 zł + zaślepka i montaż (to robiłem sam).

Pozwolę sobie wtrącić swoje 5 gr ;)
Potwierdzam możliwość i nawet polecam usunięcie programowe zaworu EGR bez wycinania DPF-u. Robiłem taki zabieg jakoś pół roku temu, żadnych negatywnych skutków nie widzę - same pozytywy (np. czysty kolektor,). Wypalanie DPF-u bez zmian, w zakresie między 800 - 1100km. Koszt w Zielonej Górze 350 zł + zaślepka i montaż (to robiłem sam).
Ale masz go całego zaślepionego tak? i z kompa wyjętego?

Tez mam całkowicie zaślepieniony fizycznie egr oraz softowo. Żadnych problemów z autem nie ma, dpf wypala się co około 900 km, tak jak przed zaślepieniem egr.

Ja też mam programowo wyłączony EGR no i dodałem jeszcze zaślepkę tak dla bezpieczeństwa. Generalnie polecam taki zabieg.

Amortyzatory
Powrót