• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] zawór EGR firmy SKV - czy warto?

Verdorn

Nowy
Auto
primera p12
Witajcie.

Moje autko to: Alfa Romeo 159 1.9 16V 150KM 2008r. SW

Nie udało mi się trafić na nic o zaworach EGR firmy SKV Germany, a chciałbym wiedzieć czy warto wkładać ten zamiennik. Mój EGR wymaga regeneracji i zastanawiam się nad zakupem nowego zamiennika.
Czy możecie mnie oświecić czy SKV do czegokolwiek się nadaje? Na Allegro są do kupienia do 300 zł.
A może polecicie mi inny zamiennik?
Serwisant z salonu Alfy bardzo niepochlebnie wypowiadał się o tym co można kupić na Allegro i straszył mnie, że taki zawór padnie po miesiącu, a o realizację gwarancji się nie doproszę. Aż strach się bać. :)

Rozważam również wymianę mojego EGRa na regenerowany u Cinka.

A po co chcesz wymieniać EGR ?
Zaślep blaszką, wyłącz programowo i problem z głowy na zawsze :)

A może polecicie mi inny zamiennik?

zagadka : do czego służy egr ? - do zaślepiania ;)

wracając do tematu , nic nie polecimy , bo nawet oryginalne nowe zawory pierburg są czasami źle wykonane i się zacinają ;

jedynie co możemy polecić to EGR OFF , a jak masz blisko do cinka to nawet się nie zastanawiaj , piszę w sensie nie zakładaj regenerowanego tylko wycinaj dziada z softu

Ano właśnie nie mam blisko do Cinka. Mieszkam 100km. na północ od Warszawy.
Wiem że można zaślepić EGRa, ale od różnych mechaników samochodowych nasłuchałem się, że nie należy tego robić w tym silniku. Nie wiem w sumie dlaczego, ale że nie polecają tego rozwiązania.
Osobiście chętnie bym go zaślepił ale brak mi wiedzy i nie wiem kto w moich okolicach (Mława, Ciechanów) umie dobrze to zrobić.
Jakieś rady?

Ano właśnie nie mam blisko do Cinka. Mieszkam 100km. na północ od Warszawy.
Wiem że można zaślepić EGRa, ale od różnych mechaników samochodowych nasłuchałem się, że nie należy tego robić w tym silniku. Nie wiem w sumie dlaczego, ale że nie polecają tego rozwiązania.
Osobiście chętnie bym go zaślepił ale brak mi wiedzy i nie wiem kto w moich okolicach (Mława, Ciechanów) umie dobrze to zrobić.
Jakieś rady?

Bo każdy mechanik więcej zarobi na wymianie i na częściach niż na zaślepieniu Tobie tego zaworu.

Jak masz 16V to dwie podstawowe rzeczy:
- wywalić klapy wirowe
- zaślepić i wyłączyć EGR

PODSTAWA !!

Jakieś rady?

nie słuchaj tych mechaników , tylko nas , jest wręcz na odwrót , należy w tych silnikach zaślepiać egr , przez syf z egr właśnie dochodzi do uszkodzenia klap wirowych , przez co klapy się urywają i wpadają do cylindra i masz po silniku - o to tym twoim mechanikom chodzi ? , żeby zarobić na remoncie ?

jak kolega wspomniał , skoro jesteś z okolic warszawy to umów się i jedź do pablogarage , on go wyłączy i zaślepi , to fachura od włoszczyzny , być może nawet zaleci czyszczenie kolektora i usuniecie z niego klap

Jedz do Pablo. Jeden z najlepszych speców od wloszczyzny.
Ogarnie Tobie kompleksowo auto.

Pozdrawiam

Verdorn, chłopaki z RPerformance świetnie zrobią Ci EGR, pięknie zaślepią i doskonale wyłączą. Kwestia ceny...

Ale zastanów się, czy popatrzą głębiej w auto? Nie. Zrobią co muszą, skasują i nara. Pablo (lub inni mechanicy znający się na "włoszczyźnie") na pewno przyjrzy się Alfie i powie na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę.

Cześć, sorry za odgrzebanie tematu. Od niedawnego czasu jestem posiadaczem 159 i mechanik stwierdził zacinanie egr. Nie chce go zaślepiać bo auto z pewnych powodów musi być w 100% w oryginale, nic nie kombinowane. Warto założyć tego egr skv czy kupić oryginał czy używany po czyszczeniu. Wolałbym nowy żeby wszystko wyglądało i w miarę działało. O skv gdzieś mi się obiło o uszy i zastanawiam się czy egr od nich będzie dobrym pomysłem

Nie mam pojęcia jakiej firmy był u mnie EGR w 1.9 jtdm 8v, ale kupiłem nowy zamiennik w styczniu 2020. Miałem ten sam dylemat co ty - zaślepiać (~500-600zł z mapą) albo montować nowy za ~300zł. Padło na nówkę, bo uznałem, że zawsze jakaś kasa w kieszeni.

Szybki przeskok do początku kwietnia 2020 xD podczas wypalania DPFu (chociaż nie wiem, czy to miało jakikolwiek wpływ) EGR rozleciał się i jego części poleciały prosto w dolot. Tak dokładniej to poleciała sprężynka, śruba oraz kawałek grzybka. Efekt był taki:
comment_1587632619NS0uMyLS4WyBMKiEVdV1sP,w400.jpg

Skończyło się wymiana bloku silnika oraz zaślepieniem EGRa żebym miał już spokój pod tym względem - ja na twoim miejscu wkładałbym albo oryginalny (nie zamiennik) albo po prostu zaślepiał, bo oszczędzanie tutaj ma później takie efekty jak u mnie xD

Tak jak napisałem wyzej, niestety auto musi być w 100% orygniał bez kombinowania z modami niestety. Czyli musi mieć dpf egr i klapy niestety, zamiennik ale beć musi :/ Dlatego chce włożyc coś co pojezdzi troche i bede mial na to gwarancję. Ku używanemu za bardzo nie jestem a wolałbym kupic jakiś nowy ale zamiennik. Szukałem opinie o skv ale nie znalazłem za dużo o egr tylko o innych częściach. W sumie za dużo niegatywów nie znalazłem ale moze skoro jest watek to ktoś jednak montował i moze sie podzielić spostrzeżeniami

Tak jak napisałem wyzej, niestety auto musi być w 100% orygniał bez kombinowania z modami niestety. Czyli musi mieć dpf egr i klapy niestety, zamiennik ale beć musi :/ Dlatego chce włożyc coś co pojezdzi troche i bede mial na to gwarancję. Ku używanemu za bardzo nie jestem a wolałbym kupic jakiś nowy ale zamiennik. Szukałem opinie o skv ale nie znalazłem za dużo o egr tylko o innych częściach. W sumie za dużo niegatywów nie znalazłem ale moze skoro jest watek to ktoś jednak montował i moze sie podzielić spostrzeżeniami

Wątpię że dostaniesz odpowiedź na forum. Wszystkie wątki które dotyczyły ekologii i klap są jednobrzmiące, z resztą jest to najczęstszy problem z tymi silnikami i pozbycie się takich dwóch rzeczy gwarantuje dłuższą żywotność silnika.

Niestety u sasiadow na TÜV-ie takie rzeczy sprawdzaja nie tylko AU i badan nie przejdzie

Wszyscy raczej usuwają i wyprogramowują egr z systemu żeby nie narobiło szkód. Miałem zamontowany egr skv ale w innym aucie i nie było problemu z nim żeby coś nie działało. Nawet nie sprawdzałem w internecie opinie o egr tylko pojechałem do sklepu i sprzedali mi skv w dobrej kasie.
Podsumowując jesli musisz zamłożyć to ja bym zamontował skv i miał z głowy problem, nawet jeśli coś będzie z nim nie tak jest o wiele tanszy od oryginału

Mając do wyboru OE za 300 i Eesen za 220 zdecydowanie biorę OE, nawet jakby nie było OE to biorę PIERBURG 7.00063.06 za 500 (ten sam producent co OE)

Mając do wyboru OE za 300 i Eesen za 220 zdecydowanie biorę OE, nawet jakby nie było OE to biorę PIERBURG 7.00063.06 za 500 (ten sam producent co OE)
Nie rozumiem, OE kosztuje 300zł (dziwnie niska cena) a PIERBURG 500 (dlaczego o tyle droższy skoro ten sam producent co oe?) a skv np 200zł? Ten oryginał za 300zł troszkę mi śmierdzi, nie wiem czy mam dobre wrażenie skoro jest coś droższego od oryginału.

Niekiedy ktoś wystawia leżaki magazynowe i można trafić oryginalną część taniej niż zamiennik.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót