Zawieszenie "sportowe" Alfa Romeo 166

arturh

Nowy
Auto
166 V6 TB
Witam,
Chcę zamówić i założyć zawieszenie jak w temacie.
O ile co do sprężyn nie mam wątpliwości (eibach - 30mm) to w przypadku amorów mam wątpliwości.
Zastanawiam się pomiędzy b6, b8 i koni fsd ( lub coś innego wartego uwagi, polecenia).
Czy ktoś kto się na tym trochę zna mógłby mi poradzić?
Jeżdżę w miarę szybko i jak jest w miarę pusto lubię trochę szybciej wejść w zakręt.
Na tor nie jeżdżę.
Pozdrawiam,

do -30 to lepiej już b8 niż b6, są przystosowane do krótszych springów. aczkolwiek myślę, że możesz zostać przy seryjnych amortyzatorach do takiej jazdy...

No właśnie, może to jest jakaś opcja.
Problem w tym, że amorki i tak będą do wymiany a seryjne nie do końca pasują do tej wersji.

Ostatnia edycja:
Problem jest taki, że Alfa jest zbyt pontoniasta na tym setupie teraz.
Na glebie mi jakoś nie zależy tylko na poprawieniu prowadzenia auta.
Sam pro kit chyba mi jej za bardzo nie usztywni. Myślałem żeby może włożyć b6 i pozostać przy seryjnej sprężynie?
Co myślicie?

Mozesz tak zrobic, auto i tak zmieni sie diametralnie w stosunku do seryjnego amortyzatora .B6 uwazam za znakomity amor ,mam przelatane na nim juz 110 tys i nadal jest jak nowy.Jak zalozysz do b6 Eibach -30 to zrobi sie twardo, ale nadal bedzie zachowany komfort kolo 225/45/17w moim przypadku.Kazda zmiana felgi wyzej i nizszy profil, to juz raczej taczki i moim zdaniem nie warto .Felga 18 /19 osobiscie zmienilbym tylko amortyzator na B6.Sam Eibach do seryjnego amortyzatora to raczej zly kierunek .

B6 plus standardowa sprezyna bedzie dobrze
Za to B6 i Eibach bedzie marnym wyborem, bo niestety wtedy ten wiekszy skok jak jezdzisz po marnych drogach da o sobie znac, w tej opcji podobno koni jest niezle, ale tez musi miec mniejszy skok

b8 jest pod niskie sprężyny, można też pójść naokoło i kupić b12 - czyli b8 z eibachem

Większość ludzi jak widzie cenę B8 w porównaniu do B6, to i B6 starczy pod niższą sprężynę.
Na forum Audi się dowiedziałem że są Amory B4 i B6 Sport pod niższą sprężynę (każdy co wkłada to pisze B4 Sport), ale gdzie oni się tego dowiedzieli to nie wiem i to raczej chwyt jakiegoś sklepu, bo jak może być B6 Sport, skoro jest B8 :edziahaha:

B8 + eibach będzie źle bo do garażu nie wjadę. Już teraz jest za stromo i trę czasami.
B6 plus std springi albo kw jak Mikołaj w tym roku przyjdzie :)
Nie chcę się wpier... i pod blokiem parkować bo z miejscami na prawdę krucho.

Do 166 zakładaj standard (skoro masz zużyte) lub B6 (czyli standard) i będzie świetnie na taką jazdę. Już teraz łapami podnośnika nie mogli Ci się prawidłowo umiejscowić pisałeś i progi pogięli, co będzie niżej o te 3 cm? Nie ma sensu w 166ce jako auto codzienne jakiekolwiek obniżanie, ona się świetnie i tak prowadzi, znacznie mniej nurkowania i bocznych przechyłów ma niż np. 156 Vka na std zawieszeniu. Zrób porządny oryginał i będzie super.

Do 166 zakładaj standard (skoro masz zużyte) lub B6 (czyli standard) i będzie świetnie na taką jazdę. Już teraz łapami podnośnika nie mogli Ci się prawidłowo umiejscowić pisałeś i progi pogięli, co będzie niżej o te 3 cm? Nie ma sensu w 166ce jako auto codzienne jakiekolwiek obniżanie, ona się świetnie i tak prowadzi, znacznie mniej nurkowania i bocznych przechyłów ma niż np. 156 Vka na std zawieszeniu. Zrób porządny oryginał i będzie super.

To wersja super fabrycznie obniżona a podnoszenie jej nie wchodzi w grę.
Jak na razie z bilsteina skłaniam się do b6 ale jeszcze nie obczaiłem koni.
Dla mnie są za duże skoki amortyzatorów. Nie czuję się pewnie a z tego co pamiętam poprzedni właściciel wymieniał amory na kyb niedługo przed sprzedażą.

Ps. B6 nie jest trochę sztywniejsze od serii?

To wersja super fabrycznie obniżona a podnoszenie jej nie wchodzi w grę.
Jak na razie z bilsteina skłaniam się do b6 ale jeszcze nie obczaiłem koni.
Dla mnie są za duże skoki amortyzatorów. Nie czuję się pewnie a z tego co pamiętam poprzedni właściciel wymieniał amory na kyb niedługo przed sprzedażą.

Ps. B6 nie jest trochę sztywniejsze od serii?

B6 jest sztywniejszy od serii ale jest dedykowany do seryjnych a nie krótszych sprężyn. Jak piszesz o za dużym skoku amorków to B6 raczej nie spełni Twoich oczekiwań. Z Bilsteina jedynie B8 będzie mieć krótszy skok.

B6 jest sztywniejszy od serii ale jest dedykowany do seryjnych a nie krótszych sprężyn. Jak piszesz o za dużym skoku amorków to B6 raczej nie spełni Twoich oczekiwań. Z Bilsteina jedynie B8 będzie mieć krótszy skok.

Problem w tym, że b8 to już krótkie springi. Co się stanie jak zostanę przy tych fabrycznych, rzekomo obniżających -20mm?

To jakie masz sprężyny ?? Seria czy krótsze ?? Do Serii dawać B6. Do krótszych B8

Ma ktoś z was sprężyny obnizające Jamex do 166? Ktoś zakładał razem z amorami Kayaby? Ja mam na przodzie Jamex plus Kyb, ale tyłu nie mogłem zmontować, sprężyna jest za krótka, ma 32 cm. Sprzedający twierdzi że jest ok, a ja znalazłem info że do 166 na tył powinna być 36 cm.

Podepnę się, żeby nie mnożyć tematów.

Mam podobny dylemat co OP. Będę robił niedługo zawieszenie i kompletuję części. W tej chwili Alfa siedzi na Eibachach i B6 i jest za nisko dla mnie.

Szukam sprężyn ciut wyższych (tak -20mm) i do tego amortyzatora. Kombinowałem ze Spax SSX (tył -20, przod -25) i do tego Koni FSD, ale nie znalazłem sprężyn do JTD. Jedno i drugi jest "progresywne" więc powinno być miło po mieści i na krajówkach, a sztywno jak się człowiek ostrzej rozbuja. W każdym razie wg reklam.

Jakieś rady i opinie?

Amortyzatory
Powrót