• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zawieszenie - kolorowe kropki

• Autor wątku Autor wątku selius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

selius

Guest
Czesc

Koledzy powiedzcie mi co oznaczaja kolorowe kropki na amorach i sprezynach?

1) Co oznacza kropka koloru zoltego, zielonego na amorze?

2) Co oznacza kropka koloru zoltego, zielonego na sprezynie?

Jesli zolta kropka to sport pack, czyli sportowe zawieszenie, to czemu wiekszosc zestawow zwrotnicy (amor + sprezyna) znajduje sie ze sprezyna, ktora ma kropke koloru zielonego?
Przeciez taki zestaw bedzie sie "gryzl" a na aledrogo jest wiekszosc takich zestawow.

kolor nie ma praktycznie ,żadnego znaczeni ,każdy z producentów znaczy po swojemu sportowe u sachsa są żółte a u bilstaina czerwone itp, musisz miec sprężyny w tym samym kolorze, i tak samo amory .czyli np żółte sprężyny zielone amory itp.

Ostatnia edycja:
bonzaj nie masz kompletnie racji. sachsa czy bilsteina są malowane całe na jakiś kolor bo to nie są sprężyny oryginalne tylko zastępcze a kropki są na każdej sprężynie i każdym amortyzatorze które wychodzą w seryjnym aucie z fabryki. selius masz racje że kolor żółty jest to sportpack a zielony standartowe zawieszenie ale mogą wychodzi w różnej konfiguracji bo ja mam u siebie zieloną, żółtą i chyba różową kropkę tylko że odpowiednie ich ułożenie świadczy o charakterystyce zawieszenia a jak się dobrze przyjrzysz to są dwie krotki i jeden pasek i z tego co udało mi się ustalić to pasek świadczy o twardości sprężyny. nie sugeruj się zdjęciami na alledrogo ponieważ to są głównie handlarze i mają jedno zdjęcie do kilku aukcji. najlepiej to jest znać nr katalogowy sprężyny i amortyzatora i zadzwoń do nich i zapytaj czy takie mają.

Ha!. Pracowałem na linii monroe onegdaj. Tam kropka oznaczała wyłącznie to, że amortyzator przeszedł kontrolę jakości. Kolor był głównie zależny od końcowego odbiorcy (chodziło o to, by nie mylić np mazdy z fordem), ale inne fabryki mogą tak oznaczać np linię, z której zszedł amortyzator.

dla wyjaśnienia wszelkich wątpliwości to mam tabelę oznaczeń kolorów sprężyn ale niestety do lanci która jest produkowana w polsce a nie udało mi się załatwić takiej tabeli do 156 bo już jest nie produkowana a nie mam dostępu do archiwum. spring.jpg
mam nadzieje że to zakończy wszelkie kłótnie i domysły kolorystyczne odnośnie sprężyn.

czy napisanie kolor nie ma praktycznie ,żadnego znaczenia to według ciebie to jest potwierdzenie mojej wypowiedzi bądź ja potwierdziłem twoją wypowiedź :stop:

Ale może nie ma co się kłócić. Sprwa jest oczywista - każdy producent na swój własny sposób oznaczania i nie znając producenta sprężyn nie ma szans na ustalenie co dany kolor oznacza (jak pisałem może to być oznaczenie nie mające dla użytkownika żadnego znaczenia).

Ale może nie ma co się kłócić. Sprwa jest oczywista - każdy producent na swój własny sposób oznaczania i nie znając producenta sprężyn nie ma szans na ustalenie co dany kolor oznacza (jak pisałem może to być oznaczenie nie mające dla użytkownika żadnego znaczenia)
Dokładnie

Amortyzatory
Powrót