Zatarty silnik - szybkie porady

dejoka

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 ts distinctive
Witam,
Od dłuższego czasu paliła mi się kontrolka oleju, a ja jak głupi nic z tym nie robiłem no i doigrałem się. Pewnego razu jadąc zauważylem, ze auto ledwo rusza, słabo się rozpędza - ogólny spadek mocy, odrazu wróciłem do domu( przejechałem jakieś 2 km). Pierwsze co przyszło mi na myśl, to zatarłem silni, sprawdziłem ile jest oleju, i na bagnecie nie było prawie nic, trochę tylko. Czy to jest na 100% zatarty silnik, czy może jest jakaś szansa, że jak doleje oleju, to bd działał normalnie? Dzisiaj dolewam oleju, a jutro mam jechac do mechanika, ale nie wiem czy z zatarty silnikiem tam się w ogóle wybierać. Co robić?
dzięki za pomoc

Skoro zacząl się coraz gorzej ruszać to zatarty.
Szukaj silnika bo z niego nic nie będzie. Tuleje cylindra porysowane, wał korbowy porysowany, panewki, ułożyskowania wałków rozrządu itd. Szukaj gołego słupka w dobrym stanie. I przede wszystkim po założeniu nowego silnik zmierz ciśnienie oleju i pilnuj stanu oleju, bo zaś będziesz go remontowal.

gratuluje ignorowania najważniejszej kontrolki w TSie ;)

słupek nie jest drogi, do tego rozrząd, wariator jak to 120koni i już tylka tysi poszzzzłoooo

Od dłuższego czasu paliła mi się kontrolka oleju, a ja jak głupi

coś w tym jest

czyli nie słuchaj tych powyżej co to źle piszą
masz podstawy na dobrego człowieka
dostrzegłeś swoją głupotę i wiesz , że popełniłeś błąd i się do niego przyznajesz
to już sporo bo wielu nawet tego nie umie

a teraz to już tylko remoncik albo wymianka i do przodu :-)
i podłączyć "pastucha" do kontrolki oleju :-)

Amortyzatory
Powrót