• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zasysa korek wlewu oleju?

krzyzie

Użytkownik
Auto
Alfa Giulia 2,0 280KM MY21
Witam.
Mam pytanie bo po zakupie Alfy nie mogłem odkręcić korka wlewu oleju. Pomyślałem że poprzedni właściciel przesadził i jakoś się tym nie przejmowałem.
Jednak teraz okręcałem go już po moim dokręceniu i również musiałem użyć sporo siły. Coś jakby korek się zasysał.
W poprzednim aucie jakoś łatwiej się dało odkręcić.

Czy coś jest nie tak, co może powodować takie zasysanie czy jednak w Alfach tak jest?

pozdro
krzyzie

Ja też tak mam że dokręcę z wyczuciem nie na chama , a potem i tak ciężko odkręcić , to chyba normalne

W tych silnikach to norma u mnie też to samo, za każdym razem trzeba się siłować aby go odkręcić...

Dokładnie u mnie jest tak samo więc nie ma się czym przejmować.

U mnie bez wysiłku można odkręcić korek.
I Nigdy nie spotkałem się z takim czymś a przejechałem już ze trzydzieści samochodów nawet w obecnej alfie lekko się odkręca

No to trochę mnie uspokoiliście skoro kilku z nas też tak ma.
Jednak faktycznie jak pisał , kolega mugen ja również wcześniej się nie spotkałem z czymś takim.
No może jedynie w 145 w której korek jest wciskany, wyciągnięcie go z całymi uszczelnieniami czasem graniczy z cudem :P
pozdro

a ma ktoś magiczny sposób na odkręcenie korka oleju?? :) chyba za mocno zakręciłem i nie mogę go odkręcić... dodam że się bardzo siłuję i ani drgnie...

a ma ktoś magiczny sposób na odkręcenie korka oleju?? :) chyba za mocno zakręciłem i nie mogę go odkręcić... dodam że się bardzo siłuję i ani drgnie...
Chyba nie ma sposobu na jakieś złapanie czymś, jakimś narzędziem korka oleju aby go odkręcić, musisz się siłować albo znaleźć kogoś z większym ściskiem z rękach ;)

U mnie to samo. Spróbuj odkręcać przez jakąś szmatkę. Ja już doszedłem do wprawy:rolleyes: Mało kto potrafi u mnie odkręcić korek:P

Poćwiczcie na słoikach odkręcanie :D Kilka słoików od babci z kompotem, a później koreczek od oleju to pójdzie dwoma palcami :P
Też u mnie ciężej chodzi więc to w miarę norma ;)

Panowie w tych silnikach to norma. Myślę, że wynika to z materiału zastosowanego do budowy pokrywy oraz korka. Ja korek dokręcam bardzo lekko, a i tak do odkręcenia zawsze potrzebuję użyć dużo siły obu dłoni.

To chyba norma w tych silnikach, u mnie też ciężko odkręcić. Dobrze, że w JTS'ie zastosowali bardzo wygodny korek :) Wystarczy delikatnie puknąć przedłużką od grzechotki, aby go zluzować i dalej ręką delikatnie odkręcić bez żadnego siłowania :)

Amortyzatory
Powrót