Żarówki H7 które wybrać??

perek16

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1,9 JTD 16v
Witam wszystkich ostatnio jak byłem w nocy na krótkim patrolu, przejeżdżał w przeciwnym kierunku koleś 156 po lifcie. I tak pięknie świeciła światłami lekko na niebiesko (xenon look), że postanowiłem sobie takie założyć. Problem jest taki że nie wiem jakie założyć żeby dawały taki efekt. Poszperałem trochę na alledrogo i znalazłem Osram H7 Cool Blue Intense lub Osram Night Breaker Unlimited. Wiem że te drugie są lepsze pod względem widoczności. Jeśli ktoś takie ma to bym prosił o poradę, jestem otwarty na inne propozycję. Żółte światło jakoś mi nie pasuje. A ksenonów nie miał.

Witam wszystkich ostatnio jak byłem w nocy na krótkim patrolu, przejeżdżał w przeciwnym kierunku koleś 156 po lifcie. I tak pięknie świeciła światłami lekko na niebiesko (xenon look), że postanowiłem sobie takie założyć. Problem jest taki że nie wiem jakie założyć żeby dawały taki efekt. Poszperałem trochę na alledrogo i znalazłem Osram H7 Cool Blue Intense lub Osram Night Breaker Unlimited. Wiem że te drugie są lepsze pod względem widoczności. Jeśli ktoś takie ma to bym prosił o poradę, jestem otwarty na inne propozycję. Żółte światło jakoś mi nie pasuje. A ksenonów nie miał.

Mam obecnie H7 Osram Night Breaker Unlimited. Świecą lepiej od poprzedników i bardziej na niebiesko. Poprzednio miałem Osram H7 NightBreaker PLUS.
O trwałości nie wspominam bo to oczywistość – u mnie wytrzymują około 12-15tys km.

Ja też śmigam z niebieskimi żarówkami, światło białe bdb widoczność i z uśmiechem wspominam czasy gdy jeździłem w poprzedniej beeli z xenonem po FL, wszystko cacy do momentu awarii. Żółte światło odpada, nawet z zewnątrz białe wygląda lepiej a i świeci fajnie. Co do producenta zdecyduj sam, tańsze raczej trzeba będzie częściej wymienić zależy co komu pasuje, chyba najlepsze będzie rozwiązanie typu standard czyli ze środkowej pułki cenowej.

Czyli te osram unlimitet dają ładne błękitne światło??

Biało-Błękitne światło to dają Osramy COOL BLUE HYPER - nie mają homologacji bo temperatura barwowa 5000 K. Widziałem jak to świeci u kolegi w Stilo - rewelacja! Pewnie na mokrym gorzej, ale światło dają super.

Biało-Błękitne światło to dają Osramy COOL BLUE HYPER - nie mają homologacji bo temperatura barwowa 5000 K. Widziałem jak to świeci u kolegi w Stilo - rewelacja! Pewnie na mokrym gorzej, ale światło dają super.
z własnego doświadczenia wiem, że zwykłe żarówki których kolor jest biały czy wpadający w żółty praktycznie zupełnie zanikają na mokrym
hidy o takim odcieniu już zaczynają się gubić, a ilość emitowanego światła jest o wiele większa

To które najlepiej kupić, żeby osiągnąć zamierzony efekt?

Żarówki które mają szkło koloryzowane a nie w pełni przepuszczalne (przeźroczyste) nie mogą świecić tak samo dobrze. Działa to jak filtr. A niebieskiego czy niebieskiego światła z drutu nie uzyskamy. To chyba logiczne. Zgodzę się że są dobre żarówki barwione ale to ze względu na wykonanie, jakość materiałów, natomiast żarówka bez filtra barwiącego nie musiała by być aż tak dobra żeby uzyskać podobną skuteczność. Ludzkie oko także lepiej widzi przedmioty oświetlone na naturalny kolor a nie na niebieskawo.
Ladna niebieska poswiata powstaje na załamaniu światła na granicy odcięcia w soczewkowych lampach - mogą świecić na biało a jak się na nie popatrzy ponad granicą świecenia wyglądają na niebieskie/fioletowe. I takoe rozwiązanie tzn przeróbka/wymiana na soczewkowe bym proponował.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Wolał bym raczej kupić po prostu żarówki. Bez zbędnych przeróbek.

jak zdarza Ci się jeździć nocami w deszczu - olej temat, bo oczy stracisz... Najlepiej w trudnych warunkach jeździ się na normalnych, ciepłych żarówach...

Witam. Ja jeżdżę na Osram Night Breaker Unlimited od blisko 3 lat i moim zdaniem dają normalne białe światło i mi osobiście to pasuje. Zauważyłem zaraz po założeniu tych żarówek, że na mokrym jakby dawały więcej światła niż żarówki na których wcześniej jeździłem (ale to może tylko moje odczucie).

Ja mam założone Philips Xtreme 100% więcej światła lampy są dużo bielsze ale odcień nie wpada w niebieski
Ale za to jest dużoooo więcej światła bardziej intensywne światło jest i dużo dalej świecą wartę są swojej ceny

A ja obecnie testuję Tungsramy Megalight +120% .... co prawda nie w belli ale w innym aucie. Sama ilość światła jest wyraźnie wyższa niż w zwykłych żarówkach, na mokrym też jest przyzwoicie, niestety co do trwałosci to się narazie nie wypowiem. Cena za to jest o połowę niższa niż porównywalnych Philipsów czy Osramów.

Ja używam u siebie w "156" Bosma Plus 50% i radzą sobie całkiem przyzwoicie...

Amortyzatory
Powrót