[żarówka H7]

Zmienić na soczewki:P o światłach jest dużo na forum.

Alfa nie ma zbyt dobrych świateł. Spróbuj wyczyścić jakoś klosze i dbaj by były w miarę czyste (wiem że to trudne w taką pogodę) ale nic innego nie poradzisz.
Też nie jestem zachwycony światłami w mojej Beli ale z soczewkami nie chce mi się bawić. Już przerabiałem soczewki w Calibrze i wiem że trochę roboty jest.

Żarówki rok temu założyłem Tungsram (jakieś White-pamiętam bo do firmowych samochodów ostatnio kupowałem) i do dziś działają i świecą w miarę OK choć szału nie ma.

A ja kupuje takie jak są na stacji benzynowej po 7-8zl za sztukę i w ciągu 2 lat przepaliły mi się trzy żarówki. Patrząc na wasze wpisy to niewiele ale w poprzednim samochodzie przez 5 lat nie zmieniłem ani razu więc i te trzy zmiany to za dużo. A i nie narzekam na oświetlenie drogi mi wystarcza a i jak nieraz kogoś podwożę to mówi że ładnie mi światła świecą.

A ja uzywam Philips blue vision (2 komplet) i jestem zadowolony. Wczesniej były Philipsy premium. Kolor swiatła jest bardziej biały niż zwykłych zarówek, dają trochę więcej światła (ale nie + 50) a jeśli chodzi o trwałość, to u mnie ok 6 miesięcy czyli w moim przypadku ok 20 kkm. Kosztują może i trochę więcej ale ... trudno ;) a i odpalam auto na zapalonych światłach ... miesiąc dłużej mnie nie zbawi a wygoda dużo większa ... szczególnie podczas kręcenia się po mieście :)

Ja od roku jezdze na Bosma niebieskie- maja leciutko niebieskie swiatlo i w nocy bardzo dobrze widac - nie sa to zarowki typu mega blue gdzie potem w nocy ciemno jak w kurniku. Zarowno opakowanie jak i wyglad samych zarowek wygladaly zachecajaco. Cenowo nie najtansze ale tansze od Philipsa czy Osram. Ja osobiscie bardzo polecam.

Co do odpalania na swiatlach - jesli auta po zgaszeniu silnika same nie gasna to powinno sie zapalac auto przy wylaczonych. Jesli natomiast gasna same to mozna wlaczac auto z zapalonymi (tzn one nie sa zapalone tylko pozycja przelacznika w msc zapalone jest). Mozna zauwazyc jak przy zapalaniu napiecie w ukladzie spada (instensywnosc swiatla maleje) i przez to zarowki sie nie przepalaja.

A ja mam Tungsramy:
H7 MEGALIGHT PLUS 90%

H1 Mega Light Plus +50%

Włożyłem je wczoraj i powiem że w porównaniu do Philipsów i Osram które miałem do tej pory dużo lepiej świecą, a cena 56 złotych za komplet jest śmieszna w porównaniu do tego co płaciłem do tej pory za Philipsy

Ostatnio kupiłem w Tesco na próbę komplet żarówek H7 GE SportLight (około 40 zł), to samo co Tungsram Blueish. Bardzo dobra jakość wykonania, ładny kolor światła, reflektory nie wymagały korekty ustawienia po wymianie z żarówek Osram. Świecą lepiej niż Silverstary, które miałem wcześniej. Jak dla mnie porównywalne do NightBreakerów, za dużo niższą cenę. Nie wiem jak z wytrzymałością tych żarówek, ale Silverstary wytrzymały mi 30 tyś.km, NightBreakery ledwo połowę tego :/. W obu przypadkach paliły się praktycznie obie na raz, spisek żarówkowy normalnie.

ja moge polecić osram nightbreaker, bardzo ładnie świecą i już 2lata na nich jeżdzę i jeszcze działają

Właśnie jak byłem w TESCO to zastanawiałem się nad tymi GE. Możesz zrobić fotkę za dnia jak to świeci?

Niestety już mnie noc zastała ale tak świecą te GE SportLight, dla porównania w przeciwmgłowych zwykłe +ileś% firmy nie pamiętam, ale chyba Osram lub Philips.

Zdjęcie0190.jpg

Załączniki

• Zdjęcie0188.jpg
    Zdjęcie0188.jpg
    54.5 KB · Wyświetleń: 983
a jakbys ocenil nagrzewanie klosza lampy na tych zarowkach? jest ok, czy moze nadmierne? wedlug niektorych zrodel te ge to faktycznie model tozsamy do tungsram bluish;)

Barwa wydaje się ładna. Ponieważ jeszcze nie testowałem tych żarówek to muszę odwiedzić kiedyś TESCO :)

Nie zauważyłem aby klosze nagrzewały się bardziej niż na zwykłych żarówkach, nawet jak są brudne. Sama żarówka z racji barwionego szkła napewno osiąga wyższe temperatury, ale bez przesady. Odbłyśnikom raczej nic nie będzie, to nie żarówki tuningowe jakie widuje się w Tesco półkę obok :).

miałem na myśli raczej bardziej tzw. przewatowanie zarowki co w testach AŚ zdarzalo sie ze H7 zamiast 55W potrafila miec 70 a nawet wiecej;)ale biorac pod uwage renome producenta GE/tungsram mysle ze nie bedzie zle, a barwa na zdjeciach wyglada na bardzo fajna czystobiala.

Bosma

Witam, panowie jezeli szukacie zarowek, ktore naprawde swieca na inny kolor niż żołty rodem z poloneza ( nie mam nic do poldkow) to polecam z czystym sumieniem zarowki bosma serii premium, mialem w hondzie tungsramy i swiecily ladnie na bialo ale te bosmy sa poprostu mega, moje sa nazwy 'blue laser' i swieca na czerwono-zielono-niebiesko :) naprawde konkret , nie sadzilem, że ze zwyklych zarowek halogenowych mozna takie swiatlo uzyskac...Pokaż załącznik 96005Pokaż załącznik 96006zdjecia w zaden sposob nie modyfikowane a swiatlo jest jeszcze bardziej 'zywe' na zywo;) pozdrawiam

P.S Auto stoi przodem w dołku dlatego tak nisko swiatla swiecą;)

Ostatnia edycja:
normalnie szok - diagnosta padnie :)

szkoda że podczas deszczu w nocy nic nie widac...
miałem kiedys żarówki narva range power white. świeciły mega jasno, bardzo ładna biała barwa naprawdę bardzo podobna do xenonu ale co z tego skoro było ok dopóki nie spadł w nocy deszcz, wtedy masakra, jeździć się nie dało...

Amortyzatory
Powrót