żarówka h7- hp led

Panowie narazie mamy sporo teorii wyczytanych z neta a zero doswiadczen:D Mam nadzieje że autor wątku zakupi takie diody i napisze jak to w rzeczysistosci wygląda;)

hehe a to taka wkrętka? :) ja porostu chciałem do wiedzieć się od doświadczonych forumowiczów czy to coś jest warte :)
ps. co to jest te 5500K co to jest za jednostka?
ps.myślałem o tych ledach ale do postojowek

---------- Post added at 17:36 ---------- Previous post was at 17:34 ----------

ps. a mam kolejny wynalazek z Alledrogo co chce usłyszeć od was opinie :D

W AŚ bodajże z ciekawości obok uznanych żarówek wzięli do porównania ledowe,
ich wynik był tak słaby, że nawet nie ma co komentować.

W poradniku auto ś był test czegoś takiego tylko tam była żarówka h4 z kilkoma diodami, zamontowali to w audi A6 z soczewkami i żarówka dawała takie światło jak w5w z postojowych.

To wychodzi na to że to gadżet wymyślony z myślą ofanach caliny i golfa 3 z naklejkami gti..\\

JA jak kupowalem hidy to barwa swiatla byla okreslana przez te kandele. Alfiarze bardzo cenią sobie hidy 6000K które dają błękitne światło... Sam mam takie i jest super...

to w takim razie 5500 Kandeli to jest dużo czy mało?? :)

Standardowe białe światło w ksenonach ma 4300K a te diody mają 5000K i 6000K ale problem w przeliczeniu na lumeny bo z tego co czytałem to do przeliczenia z kandeli na lumeny potrzeba jakiegoś kąta padania czy coś i np żarówka ma kąt 360* a dioda led 180* i chyba ni jak ma się to do praktyki porównywania różnych wynalazków w kandelach. Producenci żarówek ponoć mają obowiązek podawania wartości w lumenach.
Do wyjaśnienia tego przydał by się jakiś expert.

ksenony podaje się w temperaturze barwowej [K] - kelwinach i chodzi o barwę światła (żółte->białe->niebieskie->fioletowe), a kandela ma symbol [cd] i oznacza światłość
przy LEDowych żarówkach tez podają temperaturę barwową, ale jak wspomniałeś, 'ilość' światła w kandelach jest niestety mniejsza

Ostatnia edycja:
Tak jak napisano powyżej K to nie "ilość" światła tylko "kolor". "Ilość" światła to lumeny.
A cd to kandela która nie określa "ilości" światła a jedynie światłość. Może być coś bardzo jasnego ale malutkiego i tym samym g.. to oświetli

Ostatnia edycja:
i wszystko jasne :)
ledowe żarówki, to do oświetlania schowka można sobie dać

Też nie bo nic nie widać. Znajomy zamontował gdzie się da SMD we wnętrzu to ciemno jak w dupie jest niestety. I do tego zimne światło.

6000K to nie jest dobra barwa do jazdy na co dzień. Nie widać dobrze w deszczu i mocno prowokuje miśków. Poza tym wygląda to niestety jak golfina 3 z naklejkami gti :P

4300K i nie cudować :P

Dokłądnie, jak widzę teraz coraz częściej pojawiające się jakieś stare Ople z fioletowymi światłąmi to mnie śmiech ogarnia, niektórym to te 6000K nie wystarczy.

Znam kilka osób które mają zamontowane żarówki Led, tyle że do kloszy przeciwmgielnych. Używają ich do jazdy w dzień. Na noc to się nie nadaje. Jak ktoś by chciał wykorzystać takie żaróki ważne aby kupować takie które mają skierowane jak najwięcej diód na około. Tak aby podczas świecenia żarówka oświetlała odbłyśnik.

Amortyzatory
Powrót