• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

zapocony odstojnik par oleju 16V

Jacenty

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
hej,
szukalem na forum, ale nie znalazlem konkretnego rozwiazania problemu,
chodzi o zapocony odstojnik par oleju - puszka z tyłu gdzie idzie przewod od odmy,

niby nie ma przedmuchow ze skrzyni korbowej bo mialobyc sprawdzane, odma tez drozna, ale z tego co przeszukalem forum to pare osob z 16V ma dokladnie takie problemy i nie moze znalezc przyczyny,

pod autem znajduje krople oleju, ściekach po przewodach z okolic tego ostojnika

jakieś propozycje co sprawdzić ? :)

pozdr

Sprawdź czy masz plastikową podkładkę pod rurką wchodzącą do miedzianej tuleji.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Sprawdź czy masz plastikową podkładkę pod rurką wchodzącą do miedzianej tuleji.

szukalem tego odstojnika w eperze, znalazlem w ukladzie smarowania cos takiego, czy to jest nr 1 (separator/oddzielacz) ?
chodzi Ci o podkladke nad (3) czy pod nim (4) ?

wyjmowales moze wczesniej ten odstojnik, duzo roboty jest aby to wyjąć ?

Wymienić przewody odmy,c bo stwardniały i opaski z fabrycznych sprężystych na skręcane

Ta podkładka jest nie uwzględniona w ePerze.

Daj zdjęcie tego co masz zaolejone to Ci pokażę ocb.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Wymienić przewody odmy,c bo stwardniały i opaski z fabrycznych sprężystych na skręcane

jesli chodzi o ten 'grzybek' odmy, do ktorej dochodzi z dolu przewod (bodajze od rury przeplywomierz-turbo) to czyscilem ja dokladnie, zasyłał z jednej strony takze ok, opaski tez wymienilem, cale przewody gumowe zostaly stare wydaja sie byc ok a nowe kosztuja az 180 zł...

Ta podkładka jest nie uwzględniona w ePerze.

Daj zdjęcie tego co masz zaolejone to Ci pokażę ocb.

ok po poludniu przesle zdjecia

Podłączę się pod temat,Alfa 147 8V,może ktoś powiedzieć czemu w tych dwóch miejscach mam olej?
Turbina jest po regeneracji,zapocenia były już przed regeneracją.
Mam zamiar zająć się tym w najbliższym czasie,ale nie wiem od czego zacząć.
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSC_0364.jpg
    DSC_0364.jpg
    97.9 KB · Wyświetleń: 798
  • DSC_0365.jpg
    DSC_0365.jpg
    88.6 KB · Wyświetleń: 568
  • DSC_0367.jpg
    DSC_0367.jpg
    108.4 KB · Wyświetleń: 639
Właśnie dokładnie to samo robiłem wczoraj w swojej 10v - ta zapocona rurka okazała się poprzycierana tu i ówdzie - wymiana lub naprawa.
Ja swoją uszczelniłem za pomocą szmacianej izolacji elektrycznej i uszczelki w płynie cx80 - dwie warstwy jednego i drugiego na przemian i rurka jak nowa, nawet bardziej sztywna.

Jak się poci to znaczy jest najczęsciej jakaś nieszczelność lub uszkodzona opaska. Trzeba rozebrać, wyczyścić i zweryfikować.

Amortyzatory
Powrót