• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Zapchany (przypchany) katalizator

fr33

Administrator ds. zlotu
Auto
164 Super TS
Jak w temacie.. chodzi mi o to ze kiedy auto ma 200kkm to czy kat spełnia swoją rolę?
Jak poznać, że to juz jego koniec nadchodzi zeby wcześniej go wymienić?

Wydaje mi się, że po dużym przebiegu kat się zapycha i zabiera kilka KM z tego co zostało ..

fr33 napisał:
Wydaje mi się, że po dużym przebiegu kat się zapycha i zabiera kilka KM z tego co zostało ..

Katalizator generalnie przydławia silnik i obniża moc o jakieś 2-3 KM.
Popatrz na moce podawane przy 33.
Jak będziesz miał zapchany katalizator, odczuwasz spadek mocy (silnik wkręca się na obroty a nie przyspiesza) zdażają się wystrzały z tłumika lub na kolektorze wydechowym.

Bardzo czesto oznaka zuzycia jest tez charakterystyczny dzwiek dzwonienia z katalizatora...wtedy juz jest calkiem pusty :wink: :wink:
Mialem tak w wielu autach :roll:

AR_33 napisał:
fr33 napisał:
AR_33 napisał:
Katalizator generalnie przydławia silnik i obniża moc o jakieś 2-3 KM.

czyli najlepiej go wywalić ?? :D

Pod warunkiem, że masz tylko jedną sonde. :)
Jeśli masz dwie lub więcej, możesz mieć problemy :/

2.0 TS 8V ma 1 sonde .. mam racje :) ?? chyba ze druga jest ukryta i jej nie widze :DDD

a ekologia :?: a nie lepiej wstawic uniwersalny :?: cena podobna do strumienicy.a jakie masz objawy :?: ze pytasz o katalizator :?: szkopy zalecaja wymiane kata co 120000 km

piotriix napisał:
a ekologia :?: ........ a jakie masz objawy :?:

ekologia jest w tym ze katuje moje auto na gazie, którego spalanie nie daje aż tyle zanieczyszczeń :)

niby objawów nie ma ale biorę pod uwagę to ze osiągi mogły spadać powoli przez całe 10 lat uzytkowania i utrata mocy nie została zauważona ..

fr33 napisał:
2.0 TS 8V ma 1 sonde .. mam racje :) ?? chyba ze druga jest ukryta i jej nie widze :DDD
nie wiem jak to jest w 164 ale w 155 8v sonda jest wkręcana w kata także wywalenie go wiąże się z pewnym problem

to zaden problem widzialem nie raz jak spece od wydechu poprostu wycinal sonde z kata i wspawywali ja w strumiennice = przelotowa rure rowniez. wiec problemow z iloscia sond nie bedzie ale z jakoscia spalin i praca sondy choc skoro masz gaz to sonda i tak ..... :wink:

Daj spokój, ostatnio nawet te tanie strumiennice na allegro mają nagwintowany otwór na sondę. To juz nie jest problem.

Amortyzatory
Powrót