• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zapchany odpływ wody z klimy?

• Autor wątku Autor wątku RdQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

RdQ

Nowy
Auto
147 2.0 TS
Witam
Od jakiegoś czasu borykam się z zapchanym odpływem wody z klimy. Jest to na tyle uciążliwe, że po dłuższej jeździe nogi pasażera są w kałuży i woda podnosi poziom na tyle, że zalewa mi dmuchawę (już raz z tego powodu ją musiałem wymienić)
Próbowałem od zewnątrz przeczyścić to sprężonym powietrzem (jednak bez skutku), również elastyczny przewód nie dał rady (przy wyjściu odpływu jest kilka załamań które uniemożliwiają penetrację głębszą). Od środka nawet z użyciem endoskopu (miernej jakości obraz) nie jestem w stanie namierzyć ujścia odpływu, żeby do przepchać od strony kabiny. Czy ktoś ma jakiś sposób na te odpływy? Albo wie, jak zbudowany jest cały układ i gdzie znajduje się początek odpływu? Załączyłem foto komory z filtrami dla ciekawskich. Jak nie dam rady to w drugiej kolejności chciałbym oddać alfe do jakiegoś specjalisty.
IMG_20200824_112745.jpg
nie wiem dlaczego ale obraca mi fotkę - jezeli ktoś wie jak to naprawić to dajcie znać (u mnie na kompie prawidłowo się wyświetla)
pozdro

Ostatnia edycja:
Widzę, że dość nietypowy problem mam/miałem :).

UPGRADE przypadku - dla przyszłych pokoleń, jeżeli ktoś będzie mieć problem.

Poczytałem na angielskich forach i sporo ludzi miało taki sam problem.
Ale od początku
Odpływ od strony silnika jest trudny do identyfikacji - znajduje się od mniej więcej po środku grodzi - zaraz obok przewodów klimatyzacji które wchodzą do kabiny. Jest to gumowe kolanko które dodatkowo jest przykryte przez wygłuszenie. W tym kolanku palpacyjnie można wyczuć twardą rurkę o ostrych zakończeniach - to jest właściwy spływ wody. Jednak u mnie ta guma była tak mocno naciągnięta na tą rurkę, że nie byłem wstanie włożyć tam czegokolwiek - nawet palców. Jeden z anglików po długiej walce z odpływem naciął wygłuszenie i gumę co umożliwiło mu przeczyszczenie wszystkiego. Ja zrobiłem to samo i wyglądało to tak
InkedScreenshot_2020-08-25-14-49-03-408_com.miui.gallery_LI.jpg

strzałką zaznaczyłem dolną krawędź rurki która wyprowadza wodę.
Teraz bez problemu mogłem włożyć co chciałem i wszystko przeczyścić. Czy to pomogło? Nie wiem, zrobiłem to dzisiaj i jeszcze nie jeździłem tyle abym mógł sprawdzić czy woda odpływa swobodnie.
Pozdro

Amortyzatory
Powrót