[159] Zapchany DPF i wypalanie

• Autor wątku Autor wątku Tomiak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomiak

Guest
Ostatnio pojawiła się kontrolka check engine, po sprawdzeniu okazało się, że problemem jest zapchany filtr (ok. 110%) i samochód nie ma mocy. Czy teraz podczas jazdy włączy się automatycznie wypalanie czy już tylko pozostało wymuszone? Próba dynamicznej jazdy i rozgrzania filtra ma w ogóle jakiś sens czy tylko pogorszy sprawę?

Ostatnia edycja:
Ja osobiście pojechałbym na autostradę i przejechałbym 15 minut z obrotami co najmniej 3000 (5 bieg prędkość około 130 km/h), ewentualnie droga poza terem zabudowanym 3 lub 4 bieg i 3000 obr/min. Tym sposobem uda Ci się odetkać filtr lepiej (skuteczniej) niż wypalaniem serwisowym.

BTW: tematów o DPF jest mnóstwo i lepiej byłoby, gdybyś doczepił swoje pytanie do już istniejącego tematu.

nie próbuj wypalać tego filtra serwisowo.
Niestety przy takim zapchaniu możesz doprowadzić do pożaru samochodu, uszkodzeń turbo itd.

Próbowałem, nawet trochę mi się udało wypalić, tylko że samochód po pewnym czasie traci moc i już nie mogę uzyskać wystarczającej temperatury.

Potrzebne są kolega, laptop, interfejs i sruu na autostrade. Dokładnie w ten sposób się bawiłem u siebie, kiedy pojawił się problem z zapchanym dpf. Jak tylko wyskoczy błąd, kasujesz i auto idzie normalnie i temperatura powinna w końcu dojść do tych 550+. Tak jak chłopaki piszą, zawsze najpierw sprawdź wszystkie możliwe opcje wypalania aktywnego, a jesli pupa, wtedy ostatecznością jest wymuszone.

Dzięki ;) Jak skasuję błąd w trakcie jazdy to bd jechał normalnie czy trzeba od nowa odpalać silnik?

Jeszcze mam jedno pytanie. Czujnik różnicy ciśnień pokazuje: ok. -32000 mBar. Czy to możliwe? Może filtr w nie jest zapchany tylko czujnik źle działa?

Ostatnia edycja:
Nie trzeba odpalać silnika, on już pracuje ;) Kasujesz i ciśniesz dalej nabijając temp. Jeśli masz takie wskazanie na różnicowym, to pewnie czujnik padnięty (lub jakieś rurki od niego do dpf).

W takim razie zacznę od sprawdzenia czujnika. Dzięki za pomoc ;)

Problem rozwiązany. Z czujnikiem było wszystko ok, pomogła wizyta na autostradzie i kasowanie błędu.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót