Zapaliła się kontrolka airbag

lisekgt

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 2.0 JTS
Mam problem, moja GT stała od 8 do 16 na dworzu. Nic się wcześniej z nią nie działo.
Gdy wsiadłem i ją odpaliłem, zapaliła mi sie kontrolka airbag:(
Gasiłem samochód i znów odpalałem, ale nic to nie zmieniło.

Co to może być?
Co powinienem zrobić?
Czy jest ktoś z Wawy by sprawdzić mnie na kompie?

Dzięki.

Przede wszystkim sprawdź kostkę pod siedzeniem. Może się po prostu wypięła...

A w jakim miejscu ona dokładnie tam jest? Wrócę z pracy to sprawdzę to.

Odsuniesz siedzenie do końca, zajrzysz pod nie i znajdziesz kostkę na pewno! :)

rozepnij kostkę przeczyść piny i złącz ponownie, kostki masz pod swoim i pasażera fotelem, być może w tym jest problem. Jak to nie pomoże to komputer i wyjdzie gdzie jest problem. układ poduszek ma autodiagnozę przynajmniej w 159 więc pewno w GT też i jak tylko zniknie błąd połączenia to zniknie też kontrolka o tym informująca ;)

ja nie wiem czy bym nie polecał zrobić tych czynności rozłączająco - podłączających na rozpiętym aku. Tak dla świętego spokoju.

A jaka jest różnica? I co może się stać jak nie odłączę aku?

wyebie cie w kosmos :lol:

ale poważniej - wszystkie zabawy z air robi się zasadniczo bez napięcia

z W-wy jesteś to macie tam sporo ludzi z lapkiem i programem - podepniesz za browara i będzie wiadomo o co biega
bo to wcale nie musi być kostka pod fotelem ale duża szansa jest

- - - Updated - - -

ale ok - widzę że kolega nowy to zluzuję

zapodaj prośbę o podpięcie w dziale regionalnym - na 99% ktoś ci podepnie bez kosztów i będzie jasne

Ok dzięki wielkie :) sprawdzę to a jak nie zniknie problem to się odezwę do kogoś na forum regionalnym :)

Też mam ten problem. A to za sprawą często odsuwanego fotela:) Kontrolka raz świeci, raz nie, ale nie przejmuję się tym jakoś specjalnie;) Pewnie zajmę się tym przy odrobinie większej ilości ciepłych promieni słonecznych.

Jak nie masz kluczyka ustawionego na MAR to sie nie martw o aku - calkowicie odciete zasilanie centralki.

Wysłane z mojego GT-I9000

Tak samo miałem problem z kontrolką poduszki, u mnie okazała się wtyczka pod siedzeniem pasażera :P kolega wsiadł i zamiast dźwignię do przesuwu fotela chyba za kable złapał, po dociśnięciu wtyczki wszystko ok :)

Odgrzewam temat. W mojej alfie również kontrolka ma swoje humory na zasadzie niezdecydowania raz świece, raz nie. Ostatnio korzystając z pomocy kolegi podpielismy kompa -> efekty widoczne na załączonym obrazku. Czy ktos ewentulanie mógłby rozjaśnić sytuacje o co chodzi i jak to ewentualnie wyleczyć ? Zaznaczam, że błędu z wartościa wysoką nie udało się usunąc. Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc !
2013-04-14 16-48-46.jpg

Wartość za wysoka jest powodowana kiepskim stykiem pinów we wtyczce. Generalnie należy się dostać do napinacza pasów (w słupku) i poprawić wtyczkę.

Wysłane z mojego GT-I9000

temat wałkowany od lat... te wtyczki się wycina a przewody lutuje na stałe

Amortyzatory
Powrót