[MiTo] Zapadający się pedał sprzęgła

Radwan

Użytkownik
Auto
Obecnie Alfa Giuletta 1,4 multiair 170 KM, oraz 147 jtdm 8v 120, była GT
Witam, pojawił mi się problem ze sprzęgłem. Po kilkunastu mniejszych objawach, zapadł mi się pedał sprzęgła. Wraca, ale lekko i nie można już wbić biegu. Chwilę wcześniej podczas jazdy pojawił mi się komunikat, o niskim stanie płynu hamulcowego. Mimo uzupełnienia, sprzęgło nie działa.
Teraz zastanawiam się, czy to będzie tylko awaria związana z układem płynu, czy grubszy problem czyli wymiana sorzęgła?
Dodam, ze kilka dni przed awarią, zrobiłem próbę sorzęgła. Na 3 biegu próbowałem ruszyć, i wtedy było słychać jakieś trzaski z okolic silnika, oraz auto nie zgasło od razu.
Co myślicie?

Mito 1.4 TB , 120 KM.

Na 99% padł wysprzęglik, miałem niedawno ten sam problem. Na początku zaczęło szarpać przy ruszaniu, potem zgrzyty przy zmianie biegów i na koniec pedał wpadł w podłogę i tak już został. Prawdopodobnie będzie do wymiany też sprzęgło, ja co prawda nie zauważyłem uślizgów bo auto jeździ po mieście więc na niskich biegach, ale po zdjęciu było jak spalone, prawdopodobnie od tego że pracowało z płynem hydraulicznym który zachlapał wszystko.

Na 99% padł wysprzęglik, miałem niedawno ten sam problem. Na początku zaczęło szarpać przy ruszaniu, potem zgrzyty przy zmianie biegów i na koniec pedał wpadł w podłogę i tak już został. Prawdopodobnie będzie do wymiany też sprzęgło, ja co prawda nie zauważyłem uślizgów bo auto jeździ po mieście więc na niskich biegach, ale po zdjęciu było jak spalone, prawdopodobnie od tego że pracowało z płynem hydraulicznym który zachlapał wszystko.
Dzięki za podpowiedź! Za dwa tygodnie, auto trafi pod serwis i się okaże czy to ten trop.
Dam znać, jaki wynik.

Amortyzatory
Powrót