• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zapada się sprzęgło

S

Seferiel

Guest
Szukałem na forum i nie znalazłem więc zakładam nowy temat :D
Mam problem mianowicie jakies 2-3 tygodnie temu wymieniałem sprzęgło w samochodzie... Niby wszystko ok... ale było jakieś 3cm luzu przy wciskaniu pedału sprzęgła... No pomyślałem pewnie coś nie wyregulowane, ale że spieszyło mi się do Pracy 200km od miejsca naprawy auta powiedziałem sobie później to wyreguluje... No i chyba to był gwóźdź do trumny dzis odpalam samochód a sprzęgło hmm jakieś takie zapadnięte... Przejechałem z 12km i bum... Nie da się biegów wrzucić... Przy wciśniętym sprzęgle na maxa i wbitą jedynką samochód sam jedzie do przodu (tak jakby na pół sprzęgle) biegi na początku wchodziły ciężko... Teraz nie wchodzą wcale... I tu pojawia się moje pytanie czy w 2.4jtd jest jakaś możliwość regulacji nie wiem linki sprzęgła (zastanawiałem się czy sprzęgło hydrauliczne ma wogóle linkę). Czy mogło się rozpaść coś innego? Czy jest to błąd podczas zakładania ? (martwi mnie to bo do warsztatu w którym mi "naprawiali" samochód mam 200km... trzeba będzie kawałek holować)

nie ma żadnej linki to układ hydrauliczny. Padła albo pompa albo wysprzęglik - tylko wymiana. Płynu hamulcowego ci nie ubyło

Jak z wymianą ? Cięzki dostęp ? (duży koszt?)
Pompy wraz z wysprzęglikiem widziałem do około 200zł ... Różnią się czymś te pompy ?
Raz mi się już sprzęgło zapadło... Odbiłem je do góry nogą i było wszystko ok jakiś czas... Teraz już nic nie pomaga :(

A może nieodpowietrzony wysprzęglik? Nie wiem czy masz na zewnątrz, czy wewnątrz, toteż ciężko powiedzieć, ile roboty...

Przyczyną może być również nieszczelny przewód który systematycznie zapowietrza układ. Jeżeli padła pompa to gorzej bo dostęp słaby ale jak wysprzęglik to 15 min roboty bo jest na samym wierzchu. Zobacz czy płyn się z niego nie leje jest zamontowany na górze skrzyni biegów nie sposób go nie znaleźć zaglądając od góry. Na początek spróbuj odpowietrzyć może na tyle będzie lepiej ze dojedziesz do mechanika.

Niedawno miałem podobny problem, przyczyną okazało się to o czym Bedboys napisał.

Kiedyś już o tym tu pisali, na forum :P
Ja odpowietrzałem odbezpieczając i odłączając przewód hydrauliczny od wyszprzeglnika, a kiedy normalnie leciał płyn to go podłączyłem z powrotem i zabezpieczyłem. Oczywiście druga osoba wciskała i odbijała pedał sprzęgła :) BTW: Warto wspomnieć żeby odkręcić zakrętkę ze zbiorniczka płynu hamulcowego :)

Witaj, najprawdopodobniej puszcza tłoczek w wysprzęgliku jest to bardzo często spotykany problem w 1,9 jtd, 2,4 jtd 2.5 v6 i 3.0 v6 (alfa 156 i 166). Musisz sprawdzić czy z wysprzęglika nie wyciwka płyn, może gromadzić się pod gumką osłaniającą. Odpowietrzenie układu jest bardzo proste (tak samo jak hamulce). Potrzebne do tego są dwie osoby jedna pompuje a następnie trzyma pedał sprzęgłam, a dryga popuszcza wtedy odpowietrznyk (klucz nr. 8) i spowrotem go zakręca i tak kilka razy (na końcówkę odpowietrznika załóż wężyk prowadzący do butelki ponieważ płyn hamulcowy jest szkodliwy dla lakieru) pamiętaj o odkręceniu korka i uzupełnianiu płynu. Jeżeli odpowietrzanie nie pomoże a wysprzęglik będzie miał nawet minimalne oznaki nieszczelności czeka Cię wymiana. Koszy nowego wysprzęglika ok. 70 zł np. http://allegro.pl/item878839952_wysprzeglik_silownik_sprzegla_alfa_156_166_ss.html

No i zapadło się całkowicie... Jak je podniose do góry to opada :P Może to was bardziej naprowadzi czy tylko wysprzęglik padł czy razem z pompa... a może tylko układ zapowietrzony... Jutro holuje do mechanika ale chciałbym wiedzieć co mu podpowiedzieć...

odłącz wąż od wysprzęglnika i sprawdź czy płyn zleci.
Samo z siebie opada? Płyn ubywa?
Układ sam z siebie się nie zapowietrza, ja bym obstawiał na wysprzęglnik skoro sam schodzi w dół, ale równie dobrze bez auta mogę z fusów wróżyć ;)

W 2.0 siada tłoczek ale w siłowniku przy pedale sprzęgła. Mówie w 2.0 (TS) bo taki kolega "Koles" ma silnik ;)

W 2.4 JTD Wymiana siłownika (wysprzęglnika) jest łatwiejsza niż 2.0 choć to moje subiektywne odczucie ;)

Nie, nie kolego ja się chyba nie pomyliłem, to kolega "Seferiel" ma problem o on w pierszym poście napisał wyraźnie 2,4 jtd, nawet w swoim profilu ma wpisane 156 2,4 jtd (chyba że się mylę).

Kolego "Seferiel" zastosuj się do mojej poprzedniej odpowiedzi i już będziesz wiedział co jest uszkodzone. Masz jeszcze schemat gdzie on się znajduje: http://img340.imageshack.us/img340/7066/alfa15624jtd.png

Ostatnia edycja:
Nie, nie kolego ja się chyba nie pomyliłem, to kolega "Seferiel" ma problem o on w pierszym poście napisał wyraźnie 2,4 jtd, nawet w swoim profilu ma wpisane 156 2,4 jtd (chyba że się mylę)
Nie pisałem że się pomyliłeś ;) Chyba za dużego skrótu myślowego użyłem, mój błąd ;)
Zgadzam się z Tobą że mógł tam również zepsuć się toczek bo jest na siłowniku a nie jak w TS'ach na "harmonijce" ;)

Nie, nie kolego ja się chyba nie pomyliłem, to kolega "Seferiel" ma problem o on w pierszym poście napisał wyraźnie 2,4 jtd, nawet w swoim profilu ma wpisane 156 2,4 jtd (chyba że się mylę).

Kolego "Seferiel" zastosuj się do mojej poprzedniej odpowiedzi i już będziesz wiedział co jest uszkodzone. Masz jeszcze schemat gdzie on się znajduje: http://img340.imageshack.us/img340/7066/alfa15624jtd.png

No i dokładnie... Wyciek z wysprzęglika... Mało płynu hamulcowego i się zapadło... Po dolaniu i podpompowaniu sprzęgła jak narazie działa... Wysprzęglik już zamówiony i czekam na przesyłkę i wymiana :crazy_pilot:
Dzieki za wszystkie podpowiedzi :D

Mam pytanko:
- ile wchodzi płynu w układ hamulcowy i sterowanie sprzęgłem?
- Tutela Top 4 będzie odpowiednia? bo w instrukcji jest Alfa Romeo Brake Fluid Super Dot 4
- przy odpowietrzaniu sprzęgła jak odłączę wąż od wysprzęglika i będę pompował to na włączonym silniku czy wyłączonym?

Witam. Mam podobny problem. Od wczoraj nie chcą wchodzić biegi przy wciśniętym sprzęgle, pedał w dodatku jest tak jak by do połowy martwy żadnego oporu. Znajomy mechanik nie zwrócił szczególnie na to uwagi, powiedział że wysprzęglik pracuje dobrze choć jest troszkę spocony. Jego zdaniem to problem jest w środku, że jakieś widełki albo docisk.I tu mam problem czy odkręcać skrzynie czy nie. Martwi mnie to że wysprzęglik troszkę popuszcza płynu, pedał do połowy luźny. Dodam że odpowietrzanie nie dało efektów a po pompowaniu i spuszczeniu płynu z wysprzęglika pedał zostawał w podłodze.

Ostatnia edycja:
lekko zapadniete sprzeglo

ja mam ciut inny problem, sprzeglo bierze dobrze ale jest zawsze 1-2 cm nizej niz pedal hamulca (dla porownania w alfie kumpla z tym samym silnikiem oba pedaly sa na rownej wysokosci) czy to takze moga byc podobne przyczyny jak opisane przez was powyzej? silnik 1,9 JTDm 150km

Jeśli sprzęgło jest niżej - przede wszystkim odciągnij je do góry - miałem podobny problem i pomogło, zobaczymy na jak długo

Amortyzatory
Powrót