zapach spalin na postoju w środku

limak2703

Nowy
Auto
kiedyś Alfa Romeo 156 JTD 140km teraz Alfa Romeo 159 1.8 MPI 140 km
Hej , szukałem na forum coś o takiej tematyce ale nie znalazłem nic ,a więc kiedy stoję na światłach lub gdzieś indziej to przy włączonym nawiewie czuje wyraźnie spaliny ,jest to dosyć intensywny zapach bardzo dający po nosie , przy włączonej klimatyzacji jak by sie umacniał zapach spalin , dodam że podczas jazdy nie czuć nic . alfa 156 jtd 16v. Czy macie jakieś pomysły co może być przyczyną .

A podnosiłeś maskę? poszukaj pod maską czy gdzieś nie wydobywają się spaliny czy masz szczelny układ wydechowy. Może gdzieś paliwo sączy i spala się na gorących elementach silnika.

ja też tak mialem ostatnio , ropa delikatnie sączyla mi sie na rozgrzany silnik , poluzowala sie nakrętka , wystarczylo dokręcić i jest dobrze , nie dało sie wytrzymać w środku gdy nawiew z ciepłym powietrzem byl ustawiony , aż gryzło w gardło ,

Kolega czuje spaliny a nie zapach ropy. Grzebałeś coś przy EGR- zaślepiałeś?

Zobacz węże paliwowe, ja miałem podobnie zapach ni to spalin, ni to paliwa, wymieniłem uszkodzony wężyk od paliwa i wszystkie opaski i jak ręką odjął , zero zapachów.

Właśnie usunąłem identyczny problem. Przyczyną był pęknięty łącznik elastyczny (tłumik drgań). Znajduje on się w układzie wydechowym przed katalizatorem. Wspawałem nowy, koszt 70zł + robocizna.

mozesz podac link gdzie kupiles lacznik ?

a mozesz mi podac wymiary ,nie mam kanalu u ciezko mi sprawdzic ,bedzie prosciej jesli podasz swoje ,bo auta mamy takie same ,chyba srednica bedzie identyczna ,chociaz silniki sa inne to wydech powinien byc ten sam...?

widzialem ten temat ,ale zupelnie nie wiem dlaczego mi go podales ,ja prosilem kolege o wymiary lacznika, a tutaj nie ma nic na ten temat ;/ pomozesz mi, bo wiem ,ze miales taka sama belle ,moze znasz te wymiary ?

- - - Updated - - -

niesamowite ,nikt nie wie jaki wymiar ma lacznik elastyczny tlumika ?

no i jest przyczyna smrodu , pierwszy wtrysk po prawej ma nieszczelność zrobiło się wokół niego bardzo dużo takiej mazi gdy mój mechanik zeskrobał trochę , to słychać było wyraźne syczenie spod niego , tylko pytanie teraz czy będzie to tylko ta miedziana uszczelka i jeśli tak to czy już wymienić wszystkie cztery miał już ktoś coś takiego albo wie z czym się to wiąże???

kto zna wymiar tego lacznika jaki powinienem zamowic ?

Amortyzatory
Powrót