• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zamienniki lamp przednich - Depo czy TYC?

yoozef

Nowy
Auto
była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98
Czyściłem, polerowałem, ale muszę chyba w końcu wymienić przednie lampy (zwykłe, nie xenon), bo w nocy nie widać drogi. Wybór padnie raczej na chińszczyznę. Na Alledrogo są dostępne 2 zamienniki, w podobnych cenach - Depo oraz TYC. O Depo co nieco było na forum 166, ale o TYCach nic nie znalazłem. Czy miał ktoś z tym cokolwiek do czynienia? Czy któreś są lepsze czy to wszystko jedno :)?

P.S. Wiem, że Valeo najlepsze, ale nie wygrzebię tyle w budżecie póki co, to ponad 2x tyle kasy. Nastawiam się co najwyżej na zbudowanie czegoś działającego z kupionej nowej chińszczyzny i starych oryginałów.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Niestety na pewnych rzeczach ciężko zaoszczędzić z Depo mam złe doświadczenia miałem je w dwóch autach - porażka! Tych drugich nie znam?

nie wiem jak to jest z DEPO ale ja TYCa kupowalem do Jeepa jak zmieniałem z amerykańskich lamp na europejskie...
generalnie lampa wykonana nawet w zgodnym kształcie :) szklo jak szkło przejrzyste i dobrze rzucające światłocień natomiast wklejenie szkła jakby metoda domową czyli rozgrzane i przyłożone ot tak ... żadnego kleju nic :) ale nie wiadomo jak to bedzie w lampie alfy ... może ciut lepiej

yoozef ja mam u siebie DEPO więc jakbyś chciał zobaczyć "na żywo" jak to świeci to podaj czas i miejsce ;) Generalnie ja jestem z nich bardzo zadowolony i teraz "bogatszy" o wiedzę jak się z nimi obchodzić tzn najważniejsze jest żeby przed montażem ustawić je jak najbardziej w górę. Obniżyć zawszę można ale żeby podnieść to już krzyż pański.. Można też pomyśleć nad przeniesieniem wężyków odparowujących ze starych lamp bo te ze 2 razy odkąd mam potrafiły się chwilowo zapocić.

Jak coś to tu już się na temat DEPO wypowiadałem ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/166/28597-reflektory_przednie.html
http://www.forum.alfaholicy.org/166/33073-lampy_gore.html
http://www.forum.alfaholicy.org/166/33359-swiatla_mijania_slabo_swieca.html
http://www.forum.alfaholicy.org/forum_ogolne_o_alfa_romeo/38702-lampy_przednie_depo_ostrzezenie.html

Hehe, Redek, kojarzę że masz Depo i chwalisz sobie. W sumie to twoja pozytywna opinia mnie skłoniła do wejścia w chinole (chociaż przyrzekłem sobie, że po chińskim skuterze nie kupię już niczego, co śmierdzi chińskim plastikiem) :).

A próbowałeś dawać do regeneracji? Nowy odbłyśnik? Ja też już narzekam ale właśnie się skłaniam ku regeneracji.

Niestety Depo i TYC są warte swojej ceny. Po prostu są i zależy na jaki egzemplarz trafisz jednych się nie da ustawić, inne się da ale za to nie mają granicy cienia i na przeglądzie lipa. Jeszcze inne rozpadają się po kilku miesiącach. Generalnie linia DEPO i TYC to produkty dla handlarzy, na zasadzie włożyć i sprzedać...

obydwie firmy to smietnik, ciagle reklamacje, nie polecam

Ja mam w swojej DEPO od 2 lat i jestem zadowolony. Nie zgłaszam żadnych zastrzeżeń w moim przypadku. lampy szczelne nic nie paruje, światło jasne.

mam podobny dylemat, światła niby dają jasne ładne swiatło ( odbicie na murze) i granica światlo cienia idealna ale na drodze tragedia, a jak jeszcze jest mokro to jadę jak ślepy..., ale długie są zaje.. te. Chyba będzie wina soczewek może je zregenerować? Czy można na ryku dostać same soczewki, chodzi o mi o nowe?

To przeciez wlasnie pisalem zeby dac lustra do regeneracji. Sa po prostu wypalone. Czytalem tez ze mozna je odwrocic o 180 st i juz jest o niebo lepiej (odwrocenie wypalonej strefy).

Ja tego nie robilem. Ale wyczytalem gdzies w dziale Nasze Belle ze ktos tak zrobil i jest efekt. Ale po regeneracji jest ponoc jak nowe.

Pytanie tez jakie masz żarówki wsadzone w te lampki? Ja wcisnąłem Philipsy X-Treeme Power i dają jak dzikie. O soczewkach do 166 nie słyszałem i nie natknąłem się nigdzie..

Swiatla w 166 sa zawsze soczewkowe wiec nie wiem jak mogles sie nie spotkac...... Jezeli chodzi o zarowki to na zwyklych powinny ladnie swiecic i wsadzanie mocniejszych to nie sposob na rozwiazanie problemow.

Ja powiem szczerze że wsadzam najtańsze H7 ponieważ dużo jeżdżę to wytrzymują i tak 4-5 miesięcy. I tak dają radę. Może i droższe to nie sposób na problemy ale napewno lepiej i ładniej świecą.

Ja jezdze na marketowych i tez z pol roku wytrzymuja (jezdze 60tys km/rok)

Swiatla w 166 sa zawsze soczewkowe wiec nie wiem jak mogles sie nie spotkac......

Chodziło mi o to że nie spotkałem się z soczewkami do kupienia osobno do tych lamp Kolego a nie że nie spotkałem się z soczewkami w 166...

wsadzanie mocniejszych to nie sposob na rozwiazanie problemow.

Trzeba sobie radzić, najchętniej wsadziłbym oryginalne Xenony tylko po cholerę tyle kasy wydawać jak mogę dobre światło uzyskać dzięki żarówkom...

kurteczka, chyba rozbiore jedna lampę a jest trochę zabawy i dobiorę sie do soczewki zobaczymy jak wygląda, może jest po prostu brudna...??? A swoja drogą to włosi trochę kiepsko pomyśleli, że jak sie chce lampę wyciągnąć to trzeba zderzak ściągać...

Czytalem tez ze mozna je odwrocic o 180 st i juz jest o niebo lepiej (odwrocenie wypalonej strefy).

Tak, ja to opisywałem w Zrób to sam :). Bawiłem się parę lat temu tymi lampami, wymyłem w środku bo był straszny syf, do tego właśnie wymyśliłem patent z odwróceniem odbłyśników. W sumie jest lepiej niż było, ale nie ma rewelacji. Odbłyśnik jednak trzeba by było zregenerować, bo nawet ta mniej zniszczona część jest już nieco zmęczona. Do tego klosz jest strasznie porysowany, zmatowiony od 12 lat piaskowania na drodze.

Amortyzatory
Powrót