ZAMIANA OLEJU?

• Autor wątku Autor wątku Izabela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Izabela napisał:
na początku postu zasugerowano mi zeby wlac 5W40-czyli taki jaki jest. wiec pomyslalm ze tak zrobie. ale skoro niektorzy pisza 10W40 a inni 5W4O to jak ja mam to przyjąć? Albo, albo... wiem, ze ludzie maja różne zdania i poglądy stąd te róznice w zdaniach, ale jakas decyzje musze podjac. wiec skoro napisalam ze wymienie na 5W40 to mnie za to chłostacie, jak napisze ze na 10W40-to zlinczuja mnie pozostali, to co ja mam zrobic? :shock: napislam co poprzedni wlascicel wymienial-tak przy okazji, bo wczoraj zagladalm zeby zobaczyc poziom oleju, ot tak wspominialam, nie wdawalam sie w szczegoly bo wiem przeciez dobrze ze tego post nie dotyczy

Nie mam pojęcia dlaczego ludzie leją olej 5W40, skoro producent zaleca 10W40. Przecież 5W40 to olej syntetyczny, który do Alfy wg mnie się nie nadaje. Alfa należy do grupy aut z tzw. "luźnym silnikiem" i zuzywanie oleju mniejsze czy większy nie jest niczym specjalnym. Wg mnie zużycie oleju syntetycznego będzie większe, czyż nie? Nie wiem może się mylę. Ale nie widzę sensu lania oleju 5W40 w takim aucie, szczególnie ten rocznik z nalatanym przebiegiem. Dobry olej 5W40 jest olejem droższym niż 10W40, to kolejny powód dla którego powinnaś zmienić na 10W40. Zapytaj w ASO również co twierdzą na temat 5W40. Wg producenta, wg mnie i przypuszczam wielu na tym forum ten olej jest nieprawidłowy do TSa. A zrobisz jak uważasz.

Sposób I jest łatwy miły i przyjemny ale drogi.
Udajemy się do ASO Alfy w Bydgoszczy ul.Łęczycka do p.Wojtka (zdaje się).
I on to zapewne z przyjemnością zrobi za 340zł.
W tym będzie:
-kawa na dzień dobry (gratis)
-olej Castrol 5W40 syntetyczny (192zł) (Castrola nie polecam)
-filtr oryginalny Alfa (48zł)
-robocizna (100zł)
TAK KOLEGA KMITO NAPISAL ''CASTROLA NIE POLECAM'', ja napislam ze jakby co doleje mobila to kolega pisze ze mobila nie wlewac-to moze wreszcie kolega sie zdecyduja czy castol czy mobila????

Izabela napisał:
TAK KOLEGA KMITO NAPISAL ''CASTROLA NIE POLECAM''
Napisałem tak bo w tym ASO zaproponują Ci Castrol.

Castrol i Mobil są najczęściej podrabianymi olejami.
Przekonałem się o tym na własnej skórze.
Dlatego ich nie polecam.

Do tego silnika polecam oleje półsyntetyczne 10W40 ewentualnie na lato bardziej gęste 15W50.
Marki które ja ufam to: SELENIA; MOTUL, VALVOLINE
Pewno koledzy mogą wskazać jeszcze inne.

Jeżeli kochasz swoją Alfę to wymień ten olej. A na pewno Ci się odwdzięczy.
Pozdrawiam

ja nie wiem co się dzieje ostatnio na tym forum ale że tak się wyrażę NOWI zaczynaja być strasznie nerwowi ... mówisz wyjaśniasz pomagasz a i tak kończy się na arogancji
nie wiem o co chodzi

wrzućcie ludzie na luz i nie róbcie afer z niczego czasami trzeba pożartować
a tu zaraz jeden z drugim i trzecią fukają :)

:D

witam:)

droga Izabelo:)
a ja kupuje 4l oleju SELENIA 20K, jade do serwisu w moim miasteczku i tam na miejscu kupuje filtr a mili panowie wymieniaja olej i po wszystkim zawieszaja karteczke przy jakim przebiegu była wymiana więc będziesz wiedziała kiedy masz to zrobic ponownie :DDD , no.... i ja wymieniam regularnie co 10 tys czyli w moim przypadku to jest średnio 2 razy w roku:D, jęśli chodzi o koszt to nie przekracza to 200 zł w sumie.........., ale jesli chodzi o miejsce w którym chcesz wymienić olej to dobrze wiedziec komu oddajesz auto bo mi po ostatniej wymianie lekko ucieka olej przy korku i teraz musze sprawdzac, pilnować stanu i ewentualnie robić dolewki dopóki nie wymienie korka...
pozdrawiam:)

ps. czy mi sie zdaje czy czytając niektóre posty to odnosze wrażenie że niektórzy sobie troszke iroznizują, a przeciez po to jest ta stronka żeby było można uzyskac informacje na nurtujące pytania itd...a przecież niby wszyscy alfiści to taka fajna rodzinka :mrgreen:

Agnieszka napisał:
droga Izabelo:)
a ja kupuje 4l oleju SELENIA 20K, jade do serwisu w moim miasteczku i tam na miejscu kupuje filtr a mili panowie wymieniaja olej i po wszystkim zawieszaja karteczke przy jakim przebiegu była wymiana więc będziesz wiedziała kiedy masz to zrobic ponownie
Ta co nie ironizuje się znalazła. :wink:
Pozdrawiam

drogi kmito nie ironizuje nic a nic :wink:, piszac miałam zwyczajnie bardzo dobry humor :mrgreen: , ajeśli nabihjasz sie z części tekstu o karteczce to przyznam że dla mnie to jedyny punkt odniesienia jesli chodzi o kolejna wymianę oleju

pozdrawiam wszystkich CZEPIALSKICH SIE :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

wierze że zloty sa rewelacyjne i ludzie tez ale niestety w tym roku nie dam rady sie wybrać.......a wielka szkoda:(

Agnieszka napisał:
a wielka szkoda:(
Szkoda. Szkoda!
Jak by co to dawaj znać a jak to się mówi "podwijam kiecę i lecę" "choćby na kraniec świata".
Żeby to jakoś poetycko na koniec ująć. :wink:

bardzo bardzo dziękuje za te szczere chęci :mrgreen:
i pozdrawiam serdecznie tym razem ludzi z humorem :D

No dobra eksperci !!!
teraz rebus

moja nowa niunia ma podobno 110.000 i wyglada na to ze ma po srodku wnetrza i tego co pod maska.

ale nie dostalem od niej dokumentacji ponadz gdzies zagineła a auto z zagranicy

i teraz nie wiem jaki rodzaj oleju wlac 5w40 czy 15w40

z tego co sie orientuje jak był półsyntetyk a przede na np. selenie 5w40 to mogą pojawić sie drobne wycieki

a jak jest 5w40 a wleje 15 to troszkie szkoda ale nie powninno sie nic stac

mam nadzieje ze 15w40 tam nikt nie wlal

co radzicie zrobic????

Ja za olej i filtr zapłaciłem ok. 150 zł [valvoline a filtr jakiś włoski...], robocizna? Znajomy mechanik: daj 10 zł na piwo. Już z samej przyzwoitości dałem facetowi 20 zł na dwa piwa ;)

Do webmaster007: też nie widziałem co było zalane. Koleś w sklepie zapytał się skąd sprowadziłem samochód, powiedziałem, że z Belgii i stwierdził, że lali taki jak być powinien. Cóż, zawierzyłem i kupiłem max life 10W40 półsyntetyk.

webmaster007 napisał:
No dobra eksperci !!!
teraz rebus

moja nowa niunia ma podobno 110.000 i wyglada na to ze ma po srodku wnetrza i tego co pod maska.

ale nie dostalem od niej dokumentacji ponadz gdzies zagineła a auto z zagranicy

i teraz nie wiem jaki rodzaj oleju wlac 5w40 czy 15w40

z tego co sie orientuje jak był półsyntetyk a przede na np. selenie 5w40 to mogą pojawić sie drobne wycieki

a jak jest 5w40 a wleje 15 to troszkie szkoda ale nie powninno sie nic stac

mam nadzieje ze 15w40 tam nikt nie wlal

co radzicie zrobic????

Webuś wlej półsyntetyk o takich parametrach jak zaleca producent i nie zaprzątaj sobie więcej głowy!!! :mrgreen: :mrgreen:

zdecydowanie lepiej półsyntetyk !

nie ma sensu wlewać syntetyka ... nic nie poprawi ... nie warto oglądać reklam olejów i brać ich do serca. Stosować taką klasę lepkości jaką zaleca producent i już.

Amortyzatory
Powrót