C
cysio
Guest
Izabela napisał:na początku postu zasugerowano mi zeby wlac 5W40-czyli taki jaki jest. wiec pomyslalm ze tak zrobie. ale skoro niektorzy pisza 10W40 a inni 5W4O to jak ja mam to przyjąć? Albo, albo... wiem, ze ludzie maja różne zdania i poglądy stąd te róznice w zdaniach, ale jakas decyzje musze podjac. wiec skoro napisalam ze wymienie na 5W40 to mnie za to chłostacie, jak napisze ze na 10W40-to zlinczuja mnie pozostali, to co ja mam zrobic? :shock: napislam co poprzedni wlascicel wymienial-tak przy okazji, bo wczoraj zagladalm zeby zobaczyc poziom oleju, ot tak wspominialam, nie wdawalam sie w szczegoly bo wiem przeciez dobrze ze tego post nie dotyczy
Nie mam pojęcia dlaczego ludzie leją olej 5W40, skoro producent zaleca 10W40. Przecież 5W40 to olej syntetyczny, który do Alfy wg mnie się nie nadaje. Alfa należy do grupy aut z tzw. "luźnym silnikiem" i zuzywanie oleju mniejsze czy większy nie jest niczym specjalnym. Wg mnie zużycie oleju syntetycznego będzie większe, czyż nie? Nie wiem może się mylę. Ale nie widzę sensu lania oleju 5W40 w takim aucie, szczególnie ten rocznik z nalatanym przebiegiem. Dobry olej 5W40 jest olejem droższym niż 10W40, to kolejny powód dla którego powinnaś zmienić na 10W40. Zapytaj w ASO również co twierdzą na temat 5W40. Wg producenta, wg mnie i przypuszczam wielu na tym forum ten olej jest nieprawidłowy do TSa. A zrobisz jak uważasz.