ZAMIANA OLEJU?

• Autor wątku Autor wątku Izabela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Izabela

Guest
Witam serdecznie-ponownie :). Mam pytanko, zakupiłam swoje autko Alfa 156 TS 1.8 benzyna z olejem Mobile 5W40-taki był wlany,poziom jest w połowie między min a max, pytanie moje brzmi czy to tego 5W40 moge dolać np 10W40 tez Mobila? czy to ma byc syntetyk czy pół. Ten obecny 5W40 jest ponoć syntetyk.Naczytałam się że może się ''kisiel'' zrobić gdy zmiesza się akurat te niemieszalne, co do poziomu oleju to tez czytalam rozne opinie -raz ze ma nyc zawsze na max, drugi-ze w polowie tez ok.Proszę bardzo o poradę.

Musisz dolac taki sam olej czyli 5W40...musisz trzymac TSa zawsze na stanie MAX :mrgreen: :mrgreen:

Olej był wlewany chyba w grudniu 2007 lub zaraz na początku tego roku prez poprzedniego właściciela, myślałam, że olej wlewa się raz do roku :? czyżbym była w błędzie?

Izabela napisał:
Olej był wlewany chyba w grudniu 2007 lub zaraz na początku tego roku prez poprzedniego właściciela, myślałam, że olej wlewa się raz do roku :? czyżbym była w błędzie?

Piszac "wlewa" masz na mysli wymiane na swiezy czy sama dolewke??
Olej zmienia sie srednio co 8-12tys.km czyli jak ktos duzo jezdzi to nawet 2 razy do roku :D :D

Hm... a tego czy był dolany, czy wlany nowy-to tego już nie wiem. Samochod od grudnia 2007 jest w Polsce, poprzedni własciciel (od ktorego kupilam w kwietniu) wymienial pasek,płyny,olej i parę innych rzeczy-tyle wiem, a tak szczegolowo o ten olej to ja nie pytalam, W kazdym razie z tego wynika ze musze dolac i do poziomu max rozumiem.Dzięki

to jak nie jestes pewna kiedy byla wymiana oleju a olej na bagnecie jest brudny to wymień poprostu olej dla bezpieczeństwa ... to nie są duże koszty

i nigdy nie przelewaj poziomu oleju bo to się źle skończy

lepiej mieć jakieś 2mm pod poziomem max niż przelać

uhm... a czy opróżnienie oleju obecnego i nalanie nowego od zera w ASO to będzie duży koszt?

w aso to zapewne jest drożej niż w kazdym innym serwisie
jak chcesz zaoszczędzić to podjedź do jakiegoś sklepu z olejami u ciebie w mieście i powiedz że potrzebujesz filtr oleju do takiego auta - mogą potrzebować nr VIN także miej przy sobie dowód rejestracyjny i kup tez olej w bańce 4-5 litrów zależy jak pakowany

filtr cię bedzie kosztował pewnie jakieś 10 - 20 zł a olej to już zależy jaki wybierzesz od 70 zł w górę ...
moim zdaniem lepiej kupić tańszy a częściej zmieniać niż droższy niby lepszy i jeździć na nim dłużej

jak już to będziesz wszystko miala to w każdym warsztacie samochodowm ci to zmienią i zapłacisz jakieś 50zł max

druga opcja to taka ze znajdziesz w mieście warsztat, który tylko wymienia oleje i zwykle u nich za tzw wymianę sie nie płaci tylko za olej i filtr i na to samo wyjdzie

Izabela napisał:
Witam serdecznie-ponownie
Witam również Miłą Koleżankę.
Miło, że Koleżanka interesuje się takimi sprawami.
Bo moja żona to tylko pyta się gdzie ma odstawić samochód.
I żeby było tak załatwione, co by jej głupich pytań nie zadawali.

Są dwa rozwiązania:

Sposób I jest łatwy miły i przyjemny ale drogi.
Udajemy się do ASO Alfy w Bydgoszczy ul.Łęczycka do p.Wojtka (zdaje się).
I on to zapewne z przyjemnością zrobi za 340zł.
W tym będzie:
-kawa na dzień dobry (gratis)
-olej Castrol 5W40 syntetyczny (192zł) (Castrola nie polecam)
-filtr oryginalny Alfa (48zł)
-robocizna (100zł)

Sposób II trudniejszy, równie przyjemny i do tego dużo tańszy
Kupujemy w sieci olej Motul 10W40 półsyntetyczny (162zł) (5litrów) zostanie na dolewki.
Moim zdanie najlepszy olej dostępny na rynku w rozsądnej cenie.
Kupujemy w sklepie motoryzacyjnym filtr Sędziszów (16zł)
Udajemy się do Pana Miecia, Stasie, Zdzisia etc co prowadzi jakiś warsztat samochodowy, który zrobi nam wymianę (30zł)
Czyli razem 208zł.

Jeżeli Koleżanka sobie tu jaj z nas nie robi to Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania Alfy.

PS Olej radzę wymienić niezależnie co mówił poprzedni właściciel.

kmito napisał:
Sposób I
-robocizna (100zł)

ZA CO ????

kmito napisał:
Sposób II Udajemy się do Pana Miecia, Stasie, Zdzisia etc co prowadzi jakiś warsztat samochodowy, który zrobi nam wymianę (30zł)
Czyli razem 208zł.

4 dni temu wymieniałem olej w swoim TS, tak więc:
- 4l Selenia 20k + filtr oleju Mann + filtr powietrza filtron + zapach AmbiPur - 217 PLN - sklep motoryzacyjny Fiata - Bielsko-Biała

- wymiana wszystkiego w ASO w Bielsku-Białej, razem z umyciem autka - f-ra - 34,90 PLN

Czyli bez AmbiPura to będzie w sumie jakieś 233zł.

Pozdrawiam tych co jeżdżą do pana Zdzisia i ASO za 100zł...

Jaj sobie nie robie- bo niby czemu?? Jestem na forum już jakiś czas, i kilka razy prosiłam na forum o porady. Troszkę mam teraz mętlik w głowie i będę musiała przemyśleć co zrobić. Dzisiaj napewno sprawdzę jeszcze raz poziom oleju, bo ostatnio to było jakis miesiąc temu, a przejechałam już przez ten czas z 1000km jak nie więcej.Dziękuję za wszystkie sugestie i pozdrawiam serdecznie

W związku z komentarzem Kolegi Cysio podaję trzeci sposób (jeżeli już licytujemy się na ceny)

Sposób III
Kupujemy olej marki Orlen 10W40 półsyntetyk (100zł)
Moim zdaniem prawie tak dobry jak Motul ale nie sprawdzałem osobiście.
Kupujemy filtr Sędziszów (16zł)
Jedziemy do ASO Fiat gdzie nam go wymienią (50zł)
Kawy prawdopodobnie nie będzie.
Razem: 166zł
Pozdrawiam

Wymien ten olej na w miare dobry (motul, selenia, midland) półsyntetyk (10W40) Alfy nawet jako nowe wyjezdzaly na takich olejach a nie na syntetycznych.

Jedz wymienic tam gdzie albo mają wyciągarke oleju przez bagnet albo do warsztatu ktory choc troche znasz zeby Ci jakis pan Kazio odkrecając korek spustowy nie zgniótł go w jajo bo potem będize Ci olej wyciekać.

Wiem co mowie... dorabialem juz 3 korki :D

fred

kmito napisał:
W związku z komentarzem Kolegi Cysio podaję trzeci sposób (jeżeli już licytujemy się na ceny)

Sposób III
Kupujemy olej marki Orlen 10W40 półsyntetyk (100zł)
Moim zdaniem prawie tak dobry jak Motul ale nie sprawdzałem osobiście.
Kupujemy filtr Sędziszów (16zł)
Jedziemy do ASO Fiat gdzie nam go wymienią (50zł)
Kawy prawdopodobnie nie będzie.
Razem: 166zł
Pozdrawiam

Czytaj ze zrozumieniem - napisałem wyraźnie olej Selenia 20K 68,69zł / 2litry (puszka), filtr Mann - 20,11zł.
ASO FAP Bielsko-Biała - Alfa Romeo, Lancia, Fiat. Kawy jest z automatu za 2zł (niestety), ale za to myjnia gratis.

Czemu jesteś złośliwy? Napisałem tylko ile ja zapłaciłem, bo zszokowała mnie cena 100zł za wymianę. Ja poprostu robię po takich cenach.

Do Kolegi Cysio
Przepraszam z złośliwy ton. Jeżeli go tak zrozumiałeś.
Wszystko co pisałem w tym temacie starałem się żeby brzmiało raczej żartobliwie.
Oczywiście podane ceny są jak najbardziej rzeczywiste.
Pozdrawiam

Fred napisał:
Wiem co mowie... dorabialem juz 3 korki
Czyżbyś uparcie trzy razy do p.Kazia jeździł? :wink:

Amortyzatory
Powrót