Zamek klapy bagażnika

Podczepię się pod temat.
Mam problem, otóż w mojej alfie 156 SW klapa bagażnika otwiera się za pomocą dźwigni przy siedzeniu kierowcy, ale jak chcę otworzyć klapę za pomocą kluczyka nie ma reakcji. Może macie jakieś pomysły w jaki sposób to naprawić. kluczyk działa bo centralny zamek się otwiera. elektromagnes też działa bo wszystko rozkręciłem i sprawdziłem, że działa. czy jest to kwestia jakichś bezpieczników, czy nadajnika?? POMOCY

to nie ten dział bo ten jest przeznaczony dla 147

No u mnie problemem była śrubka w zamku :( blokowała mi zamek, i nie otwierało :( ale jakoś się udało naprawić. Teraz mam jeden siłownik na zbyciu i zamek, ale: siłownik ma uszkodzone gniazdko wtyczki (pęknięte), a zamek nie posiada czujnika otwarcia.

Kolego ile wołasz za siłownik? jak byś mogl to zrob zdjecie tego silownika i wrzuć tutaj. Interesuje mnie kupno tego siłownika.

Koledzy trochę inna usterka.

Dzisiaj z niewiadomych przyczyn przestał mi otwierać się bagażnik w mojej 147 (2003r). Nie działa ani z pilota ani z przycisku wewnątrz. Rozebrałem zamek i sprawdziłem, że ten elektromagnes, który popycha dźwigienkę otwierania działa normalnie podpięty bezpośrednio pod aku. Normalnie to mam na myśli, że jest napięcie - popychajło się wysuwa, zanika napięcie - chowa. Czyli z tym wszystko ok. Gdy naciskam otwieranie bagażnika słyszę cyknięcie przy bezpiecznikach tych pod kierownicą. Tak więc profilaktycznie sprawdziłem wszystkie małe bezpieczniki pod pod kierownicą i te pod maską - całe. Macie może jakieś pomysły co mogło mi się tam wydarzyć? Dodam, że nie stało się to po jakimś długim nieużywaniu, tylko pod garażem bagażnik normalnie się otworzył, wrzuciłem do niego opony, które musiałem lekko docisnąć klapą i chwilę poźniej wyciągałem je już przez złożoną kanapę. Proszę o szybkie rady bo na razie jeżdżę ze sznureczkiem pociągniętym pod ten zamek ;p

Odświeżam temat:

klapa robi sobie ze mnie jaja - otóż nie chce się zamknąc.
sytuacja powtarza się już 2 raz - za 1 razem po godzinie trzaskania w końcu załapała
2 razem - pojechałem do domu z uczelni (300 km) z klapą związaną linką holowniczą, rozkręciłem wsio i jak się okazło - zamek działa a winnym wszystkiego jest siłownik - rygiel zamka - który powoduje jego blokadę,

Moje pytanko brzmi: czy ma ktoś może taką część na zbyciu?
Czy próbował ktoś :regenerować: te część? Po rozkręceniu w środku jest tylko sprężynka, działający silniczek i rygiel który niestety chyba przez swój wiek - już nie działa jak trzeba, a nigdzie nie widać śladu zużycia.
Znalazłem te część na alledrogo - ale kosztuje mniej wiecej 120zł wiec troche dużo - a puki co mam bagażnik tylko na kluczyk, co jest trochę denerwujące (mam założone sprężynki na siłowniki:D

Amortyzatory
Powrót