• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

zamarzanie szyb od wewnątrz

doris11

Nowy
Auto
alfa 147 1,9jtd 2003r
Witam serdecznie. Prosze mi poradzić, co robic,zeby szyba nie zamarzała od środka. Musze z nia postępowac jak z szyba zewnętrzna, tylko ze to spadnie na chodniczki(szron) i kolana paruje z powrotem i znowu moze zamarzać;/Czy są jakies środki, ktore powodują niezamarzanie lub moze coś z moją Bellą jest nie tak?

wilgoć wewnątrz samochodu. Wysusz, posprzątaj dokładnie samochód i dobrze wymyj wszystkie szyby wewnątrz.

I przed zakończeniem jazdy Bellą jak już będziesz pewien, że w danym dniu nie będziesz jechał włącz nawiew zimnym powietrzem pootwieraj drzwi i ją przewietrz.

jak wyżej - szron na szybie wewnątrz autka to nic jak tylko wilgoć z wnętrza osiada na szybce i zamarza
wysuszyć autko , pilnować żeby nie wozić mokrych dywaników , szmat itp
i rada z wietrzeniem autka przy kończeniu jazdy też bardzo dobra - często sam stosuję ( ale w postaci otwierania szyb na max przy kończeniu jazdy )

dodatkowo wymien filtr przeciwpylkowy (kabinowy) najlepiej zeby byl z weglem aktywnym czy jak to tam sie zwie. Najwyzsza wilgotnosc powietrza jest w zakresie temperatur + 3 / - 5 stopni wiec jak masz juz ,,przelatany" filtr to nie zatrzymuje wilgoci z zewnatrz - przerabiane w Mondeo mojego tescia w zimie szyby od srodka skrobal :D az do wymiany filtra

to moje auto jest jakieś dziwne... nie dalej jak 2 dni temu odkurzałem, filtr przeciwpyłkowy zmieniałem 2 miesiące temu a dziś rano na dworze - 3 st a u mnie w środku szronik... musiałem lekko przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym odmrażaczem do szyb...
Dziś przewietrzyłem trochę auto.. zobaczymy czy pomoże...
Jeśli nie, to stary sposób na wilgoć - GAZETA na noc na fotel

to moje auto jest jakieś dziwne... nie dalej jak 2 dni temu odkurzałem, filtr przeciwpyłkowy zmieniałem 2 miesiące temu a dziś rano na dworze - 3 st a u mnie w środku szronik... musiałem lekko przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym odmrażaczem do szyb...
Dziś przewietrzyłem trochę auto.. zobaczymy czy pomoże...
Jeśli nie, to stary sposób na wilgoć - GAZETA na noc na fotel

Może jeszcze umyj dokładnie te szyby od środka. A ta sztuczka z gazetą jest intrygująca... :)

Ja miałem szron od środka w civicu jak miałem szybę przednią pęknięta i gdzies uszczelka była tez nieszczelna,ale silikon załatwił problem. Takze wietrzenie auta po jeżdzie u mnie zawsze w Belli pomagało.

We fiatach często mi zamarzały szyby od środka. Dobre jest chociaż trochę uciążliwe (stanie na mrozie) wychłodzenie auta np poprzez otwarcie drzwi i wyrównanie temperatury.
Natomiast w mojej drugiej już 156 jestem pozytywnie zaskoczony, szyba jeszcze ani razu mi nie zamarzła od środka, mimo że nie stosuje procedury jak pisałem wyżej.

I może zmień dywaniki na gumowe, w nich jest bardzo dużo wilgoci z butów.

Dodatkowa rada to wyposażenie się w gumowe dywaniki- welurowe wsiąkają wilgoć. Dlatego na zimę najlepiej zaopatrzyć się w gumiaki :P

Ale to musi być "Wyborcza" bo Tabloidy nie chłoną wilgoci.
Wręcz przeciwnie one leją wodę.

Dokładnie tak jak kolega pisze . Musi to być gazeta typu Wyborcza etc.

Omen - myje auto minimum 1-2 razy w tygodniu, bo mam pierdolca, tak więc... zapewniam, że jest "pico-belo" czysto... chyba, że właśnie od zbyt częstego mycia ..

Warto jeszcze położyć gazetę pod dywaniki.

Dokładnie tak jak kolega pisze . Musi to być gazeta typu Wyborcza etc.

Omen - myje auto minimum 1-2 razy w tygodniu, bo mam pierdolca, tak więc... zapewniam, że jest "pico-belo" czysto... chyba, że właśnie od zbyt częstego mycia ..
Nie tylko Ty masz pierdolca u mnie zdażało się i mycie 2x dziennie:)

ja znów mam problem nie z zmamrazniem ale z parowaniem, często w czasie jazdy z niewiadomych przyczyn szyba paruje. czasami auto stoi i nie paruje czasami jak jade paruje...
phi... jakas zaklęta, filtry wymienione a paruje.. a nawiew sie nie zmienia ciągle ten sam, dodatkowo musze zawsze dośc chwile odczekac az odparuje szyba..

osuszenie samochodu nie jest takie proste musisz miec nadal wilgoć ja miałem kiedyś ten problem w mazda mx3 rozebrałem prawie cały środek i suszyłem na słoneczku a teraz pogoda nie sprzyja chyba że masz ogrzewany garaż

Amortyzatory
Powrót