Zakupiona Stelvio 2.0 (200KM) i kilka pytań (RACECHIP RS, TRYB RACE...)

PawełSz

Nowy
Auto
Stelvio 2.0
Witam wszystkich użytkowników. Jestem tu nowy, chociaż w swoim życiorysie zakupiona Stelvio to moja czwarta AR.
Przechodząc do sedna., kupiłem AR Stelvio 2.0 z 2021r z silnikiem 200KM (BUSINESS). Niestety nie miałem okazji porozmawiać przed zakupem z właścicielem (zakup w autokomisie), a kilka kwestii mnie interesuje i będę wdzięczny za Waszą pomoc i informacje.
1) Poprzedni właściciel w fimie QVstore z Legnicy (Kamil Czeszejko), zamontował RACECHIP RS (280KM), manetki zmiany biegów oraz tryb RACE. Wszystko działa poprawnie, ale chciałbym się dowiedzieć czy te "przeróbki" to dobre rozwiązanie - przede wszystkim chodzi mi o chip'a (ustawiony na pozycje 4). Czy mogą mieć jakiś wpływ na awaryjność auta? Czy ktoś może w tym serwisie coś robił i może pozytywnie się wypowiedzieć o nim?
2) Auto nie posiada rozpórki pomiędzy zawieszeniem, czy taką rozpórkę można dołożyć samemu, czy wymaga jakiś dodatkowych zmian w zawieszeniu, a przede wszystkim - czy ma sens jej dokładanie.
3) Mam podstawowe audio bez subwowera, brzmi to średnio - czy na forum jest jakiś wątek rozbudowy audio w Stelvio, czy zakup oryginalnego subwofera (Allegro) wymaga dodatkowych przeróbek, czy można go w łatwy sposób podłączyć do istniejącej instalacji?
Będę wdzięczny za odpowiedzi lub przekierowanie do odpowiednich wątków

1. Kamil raczej wie co robi.
2. Wg mnie, jeżeli do jazdy "cywilnej" to zbędne.
3. Wątek jest i to bardzo rozbudowany. Ori sub podłączony fabrycznie to kupa, jedyna zaleta to że nie zawala miejsca w bagażniku - całkiem istotna. Żeby go podłączyć masz dwie opcje:
- przeprogramowanie radia, dołożenie dodatkowego wzmacniacza od wersji MID. To będzie jak fabryka ale niskie dalej bez rewelacji. Trzeba jeszcze dodatkowy jednokanałowy wzmacniacz do samego suba dołożyć w szereg. No i wypadało by wygłuszyć przynajmniej przednie drzwi.
- zakupić jednokanałowy wzmacniacz do suba i napędzić go z wyjść na głośniki drzwiowe przednie. Wyciszyć drzwi jak wyżej. Będzie akceptowalnie.

super, bardzo dziekuje.
ad1) rozumiem, że ta firma jest Ci znana i mogę spać spokojnie. Tak? Czy to możliwe,że ten chip dodaje 80KM? włączony tryb RACE powiązany jest z dodatkową mocą czy jedynie wyłącza kontrolę trakcji? Co daje tryb RACE
ad2) OK, ale gdybym jednak chciał ją założyć to muszę się liczy z jakimiś dodatkowymi pracami? Czy te rozpórki są dedykowanie do konkretnego silnika, mocy czy mogę kupić z dowolnego modelu?
Ad3. na allegro można kupić używany sub z wzmacniaczem - czy w bagażniku sa wyprowadzone kable do niego?

1. Firma i właściciel to znana postać w światku Alfy polecana przez wielu ludzi. Ja osobiście tylko kupowałem od niego części - obsługa luks, ceny również. Natomiast co do chipa nic nie powiem ale 80KM nie wydaje się abstrakcyjne. Tryb RACE to kolejny tryb bardziej sportowy niż Dynamic, znajdziesz dużo na forum lub google Twoim przyjacielem.
2. Nie wiem. Wydaje mi się, że mogą być jakieś różnice między wersjami przed i po faceliftingu - ale wątpię.
3. Z oryginalnego wzmacniacza wątpię żebyś był zadowolony, szkoda kasy. Lepsza opcja to jednokanałowy, za 300-800zł da się coś znaleźć nowego i bez potrzeby zabaw w programowanie komputera. Przewody wątpię, żeby były bo od radia idzie wiązka do drzwi, wątpię żeby dublowali wiązki. Kolega epsonix powinien wiedzieć dokładniej.

1. Jeżdżę z RC ~100kkm, wrażenia pozytywne (nie licz na 80 koni więcej, ale momentu na niższych obrotach na pewno jest zauważalnie więcej)
2. Każde usztywnienie nadwozia jest korzystne z punktu widzenia mechaniki oraz mniej korzystne pod względem komfortu ;)
3. Dobrego dźwięku na fabrycznych głośniczkach nie uświadczysz. Osobiście wymieniłem wszystkie na porządne Audiosystem (+ wzmacniacz), i dołożyłem suba na osobnym wzmacniaczu. Gra super.

3. Powiem tak
- więcej procentowo daje wytlumienie drzwi niż wymiana głośników. Subiektywnie 1:4. Chociaż głośniki drzwiowe są faktycznie mizerne i tez wstawiłem poważniejsze bo kupilem zanim rozebrałem drzwi :-).
- głośnik w subie MD (w HK jest 4ohm zamiast 2) daje radę, ale warto obudowę przerobić z bassreflex na zamkniętą (były w produkcji dwa typy) i wypełnić wełną/watą. Podstawowy problem to brak mocy dla niego, i tu mały wzmacniacz 1ch robi robotę. Efekt nie jest żeby buda miała skakać ale gra to już na tyle dobrze ze dla rocka zmniejszam basy na 50% żeby było dobrze (oczywiście ponownie: subiektywnie).

1. Jeżdżę z RC ~100kkm, wrażenia pozytywne (nie licz na 80 koni więcej, ale momentu na niższych obrotach na pewno jest zauważalnie więcej)
2. Każde usztywnienie nadwozia jest korzystne z punktu widzenia mechaniki oraz mniej korzystne pod względem komfortu ;)
3. Dobrego dźwięku na fabrycznych głośniczkach nie uświadczysz. Osobiście wymieniłem wszystkie na porządne Audiosystem (+ wzmacniacz), i dołożyłem suba na osobnym wzmacniaczu. Gra super.
1. To na ile KM i Nm mogę oczekiwać? Na jakiej cyfrze masz ustawiony chip i co one zmieniają
2. czyli jednak warto ją dołożyć, tym bardziej że używka jest za 250 - 350pln.
3. wszystkie to znaczy ile głośników - o jakich kwotach mówimy za taką przeróbkę. (sprzęt + robocizna)?

3. Powiem tak
- więcej procentowo daje wytlumienie drzwi niż wymiana głośników. Subiektywnie 1:4. Chociaż głośniki drzwiowe są faktycznie mizerne i tez wstawiłem poważniejsze bo kupilem zanim rozebrałem drzwi :-).
- głośnik w subie MD (w HK jest 4ohm zamiast 2) daje radę, ale warto obudowę przerobić z bassreflex na zamkniętą (były w produkcji dwa typy) i wypełnić wełną/watą. Podstawowy problem to brak mocy dla niego, i tu mały wzmacniacz 1ch robi robotę. Efekt nie jest żeby buda miała skakać ale gra to już na tyle dobrze ze dla rocka zmniejszam basy na 50% żeby było dobrze (oczywiście ponownie: subiektywnie).
ok, a jakie głośniki, sub i wzmak wsadziłeś i jak to wygląda kwotowo. Pytam, bo zupełnie nie wiem jaką kasę na audio trzeba wydać, żeby to grało. Osobiście chciałbym wygłuszyć drzwi (przynajmniej przód) i wymienić głośniki z przodu i ewentualnie dorzucić suba ze wzmakiem. Po przeróbce nie spodziewam się niesamowitych fajerwerków, ale chce przy mojej muzie (ostry rok/metal) odkręcić gałkę i ją poczuć (muzę nie gałkę):)

1. To na ile KM i Nm mogę oczekiwać? Na jakiej cyfrze masz ustawiony chip i co one zmieniają
2. czyli jednak warto ją dołożyć, tym bardziej że używka jest za 250 - 350pln.
3. wszystkie to znaczy ile głośników - o jakich kwotach mówimy za taką przeróbkę. (sprzęt + robocizna)?
1. Nie hamowałem samochodu. Od początku jeżdżę na "6" (max) w RC. Do setki z boxem ma ~6,5 sek - mi to wystarczy w tym aucie.
2. No ja bym zamontował, zaszkodzić - nie zaszkodzi, ale różnicy na plus pewnie też nie zauważysz na co dzień.
3. Robiłem ponad 6 lat temu więc o cenach nie będę pisał. Robocizna własna. Sprzęt coś w stylu X80.4D, X120.2D, HX08SQ, X165EM (przód), MX165 EVO (tył) - ale z całą pewnością nie jest to jedynie słuszna konfiguracja i wszystko zależy od wymagań i budżetu.

Ja bym Ci proponował tak:
- wygłuszyć przednie drzwi
- dać głośniki 900PLN (nie koniecznie, możesz spróbować jak zabawa gra po wygłuszeniu i dopiero zadecydować czy dopłacić czy nie)
- https://audio-system-polska.com.pl/pl/p/Alfa-Stelvio-2017-Audio-System-X165EM-EVO2/6651
To zestaw razem z gwizdkami i zwrotnicami które są Ci zbędne (przetwornice) i chyba podkładkami MDF. Gwizdki da się wmontować w obudowy starych ale trzeba dołożyć kondensator szeregowy kilka uF dla odcięcia niskich częstotliwości.
- wzmacniacz do suba Phoenix Gold ZXM500.1 - cena około 800PLN
lub kolega z forum kupił i jest zadowolony (ale ja tego nie słyszałem) 500PLN
- https://audio-system-polska.com.pl/...-2-Ohm-sterownik-basu-konwerter-High-Low/7155
tylko dopytaj ze sterownikem basu w tym Axton bo tam jakiś dziwny tekst w instrukcji że jak sygnał wysoko poziomowy to żeby go nie podłączać - a to byłoby do bani jak brak regulacji z kabiny.

PS. To żaden zestaw highendowy tylko raczej niskokosztowy (pomijam głośniki/wzmaki z aliexpress). Ale wg mnie w samochodzie nie ma co szaleć jak to nie pojazd na wystawy tylko do słuchania przy wietrze/silniku.

PS. W kwestii dodatkowego wzmaka dla drzwi to opcja na później. Drzwi tylnych bym nie ruszał wstępnie chyba że chcesz odrazu wygłuszyć (nie jest to 5 minut roboty jeżeli planujesz samodzielnie).

Ostatnia edycja:
Propozycja nisko budżetowa ale powinna grać super w porownaniu do ori. Oczywiście każdy może mieć inne oczekiwania (ja dołożyłem jeszcze DSP na całość żeby wyrównać pasmo) a cena od góry nie ma limitu. Daliśmy propozycję głośników za 900 a równie dobrze można wydać na jakieś lepsze 4900. Tylko poco skoro efekt będzie tylko na parkingu.
Za 500 to sam wiesz - materiały na wygłuszenie :-).

A co polecacie do bezprzewodowego android auto? Carlinkit 5.0 działa? a może coś innego?

Poszukaj wątku o Android Auto. Jest i to bardzo rozbudowany.

A co polecacie do bezprzewodowego android auto? Carlinkit 5.0 działa? a może coś innego?
Ja używam xenso BY-938G kupiłem w mediaexpert, powiedzieli ze można przetestować pod sklepem i zwrócić jak nie zadziała jak trzeba, tak uczyniłem, działa okej, polecam, działa z androidem i ios, powodzenia:-)

Mam stelvio ten sam rocznik i ten sam silnik 200KM. Fakt, nie busines tylko jakieś black edition. Ale rozpórka była fabrycznie.

Jeśli chodzi o jednokanałowy dodatkowy wzmak do subwoofera, to ja niedawno zainstalowałem AXTON A1250 i jestem póki co, baaaardzo zadowolony.
U mnie jest audio Harman Kardon i tylny głośnik Suba jest 100W i 4 Ohm.

Wyciszyłem watą SUB (wg zaleceń Netzmark, który opisywał to w wątku audio).
Dodatkowo podłączyłem do wzmaka sygnały wyjścia z głośników drzwiowe przednich. ( główny sygnał basowy na SUB oczywiście posostał)

Teraz SUB gra o przepaść głośniej i lepiej.

Na razie nie ruszałem drzwi, bo na ten moment jestem zajebiście zadowolony.

Amortyzatory
Powrót