[MiTo] Zakup używanej Mito - pomoc

Witam. Może ktoś podpowie o silniku 1.3 JTD w MiTo. Warto się rozglądać czy szukać lepiej 1.6 JTD. Jakieś słabe punkty tego silnika?

Dobrze szukać po 2009 ten 1.3 jtdm2 95 koni wcześniej był 90. Z tego co pamiętam nie ma tam dwumasy. Wtryskiwacze Boscha. Ja i tak wolałbym 1.6 jtdm.

Też był wolał 1.6 pytam ogólnie bo lekko przeglądam ogłoszenia. Samochód miał by być dla żony, ale to może bliżej wiosny.
Jeszcze jedno pytanie bo w silnikach benzynowych słabo się orientuje. Czy 1.4 Turbo 120 KM montowany w MiTo i Giulietta ma moduł MA? Bo jeśli nie ma to chyba warto się interesować także tym silnikiem

Ostatnia edycja:
Też był wolał 1.6 pytam ogólnie bo lekko przeglądam ogłoszenia. Samochód miał by być dla żony, ale to może bliżej wiosny.
Jeszcze jedno pytanie bo w silnikach benzynowych słabo się orientuje. Czy 1.4 Turbo 120 KM montowany w MiTo i Giulietta ma moduł MA? Bo jeśli nie ma to chyba warto się interesować także tym silnikiem
MA masz przy: 105, 135 i 170 koni. 120 i 155 (w przypadku MiTo) to turbo benzina. Siłą rzeczy polecam do MiTo ten mocniejszy 155 koni 1.4 t-jet.

@Rost29 dzięki za pomoc. Właśnie za takimi będę patrzył jak już będzie blisko kupna, w grę wchodzi jeszcze 1.6 JTD.
Jeszcze jedno. Jak w MiTo wygląda sprawa blacharki? Lepiej niż 159? Jak się trzymają progi?

U mnie podłoga progi jest właściwie w stanie idealnym. Diagnosta był zachwycony. Mam tylko jedno ognisko rdzy na lewym przednim błotniku. Ale większość MiTo w Rosso ma taki problem na tej części. Ogólnie z tego co czytałem Alfa dobrze zabezpieczała MiTo i Giuliette.

@Rost29 dzięki za odpowiedź. Jednak będzie szukana Giulietta. Żonka chce mieć 4 drzwi żeby córka miała łatwiej wskakiwać do fotelika.

@jedrus33 napisz wiadomość prywatną jaka tą Giuliette masz. Mnie by interesowała tylko z silnikiem 1.6 JTD ew. 2.0 JTD. Ew 1.4 TB bez multiair. Te 3 silniki wchodzą w grę.

Jasne.
Ja niestety mam benzyne 1.4 170 km i multiair.
Jest juz po lifcie i zlego slowa o nim nie powiem. A mam go juz 7 lat.

No to niestety nie dla mnie.

U mnie podłoga progi jest właściwie w stanie idealnym. Diagnosta był zachwycony. Mam tylko jedno ognisko rdzy na lewym przednim błotniku. Ale większość MiTo w Rosso ma taki problem na tej części. Ogólnie z tego co czytałem Alfa dobrze zabezpieczała MiTo i Giuliette.
Niby dobrze, ale progi lecą. Może wolniej niż w 159, ale też rdzewieją.

Ja w swoim MiTo po zakupie wydmuchałem cały syf z progów, pozdejmowałem wszystkie zaślepki j korki, zaaplikowałem na bogato środka do profili zamkniętych i tak powtarzałem operacje co roku.

Ale już sporo Giuliett z rdzewiejącymi progami widziałem.

Wysłane z mojego 2306EPN60G przy użyciu Tapatalka

Witajcie, czy ktoś byłby w stanie mi pomóc. Padła mi skrzynia w Alfie Romeo Mito z 2009 roku, benzyna 1.4, 58 kW. Czy ktoś wie jaka w tym aucie siedzi skrzynia? Próbuje znaleźć coś używanego..

VIN: ZAR95500001074297

pekidi podaje trzy numery 55201679 55247483 55205268, a szukając po numerze ze zdjęcia 551963361 nie znajduje nic, jedynie google pokazuje jakieś skrzynie z ogłoszeń, więc to raczej nie ten numer (tak jakby numer obudowy a nie samej skrzyni)

Witam
Potrzebuję kupić termostat do alfy Romeo mito jaki wybrać
Vin ZAR9550000X020651

Cześć,
zastanawiam się nad zakupem Alfy Romeo MiTo 1.6 JTDM 16V Turismo. Jeszcze nie widziałem auta na żywo, bo stoi dość daleko od mojego miejsca zamieszkania, dlatego chciałbym najpierw zapytać, czy według Was warto jechać ją oglądać.

Mój budżet na zakup auta to maksymalnie około 15 tys. zł. Ta konkretna sztuka kosztuje 12 tys. zł i ma około 190 tys. km przebiegu.

Szukam auta dość kompaktowego, raczej miejskiego, ale chciałbym, żeby miało około 100 KM, tak żeby dało się nim normalnie jeździć na co dzień i czasem wyskoczyć gdzieś w weekend, często jeżdzę gdzieś po drogach krajowych, a takie autko może się nadać.

Na co szczególnie zwrócić uwagę przy tym silniku 1.6 JTDM 16V 120KM. Czy ten przebieg jest jeszcze akceptowalny??? Najbardziej ciekawi mnie co uważacie o tym silniku, czy ten Diesel jest warty uwagi, czy lepiej rozejrzeć się za 1.4 MA 105 KM, no bo słyszałem, że ten moduł MA przy wyższym przebiegu to gwarantowany wydatek zrzędu 4 tys. złotych

Alternatywnie szukałem jakieś Mazdy 2, Forda Fiesty albo Hyuandaia i30, ale te Alfy są przepiękne

Załączniki

• Zrzut ekranu 2026-06-10 213108.png
    Zrzut ekranu 2026-06-10 213108.png
    952.4 KB · Wyświetleń: 1
  • Zrzut ekranu 2026-06-10 213025.png
    Zrzut ekranu 2026-06-10 213025.png
    766.9 KB · Wyświetleń: 1
  • Zrzut ekranu 2026-06-10 213004.png
    Zrzut ekranu 2026-06-10 213004.png
    761.7 KB · Wyświetleń: 1
Amortyzatory
Powrót