• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
Z tego co pamiętam coś poniżej 6 tys ustalilismy ale nie pamietamm dokladnej kwoty - szczerze to bylo bardzo duze prawdopodobienstwo ze jezdzilbym tym autem teraz, tylko 5 dni pozniej w katowicach na miejscu trafila mi sie 3.0 na ktorej mi zalezalo i w troche lepszej konfiguracji.

To jezeli wziasc pod uwage ze obecny wlasciciel wymienil tarcze i reszte podzespolow i dolozyl 18 to wyposazenie dla mnie nie gra az tak duzej roli. Pod warunkiem ze z silnikiem jest wszystko w miare ok. Musze ja przejzec dokladniej.

Dd

Sprawdź te cewki/falowanie obrotów. Przegnaj dobrze alfe, rozgrzej silnik tak konkretnie i wtedy na wolnych słuchaj, czy nie wypadają zapłony. Jak wypadają, to duża szansa że cewki masz do wymiany. Pamiętaj, że cewki bosch kosztują 250zł/szt., chociaż coś tam chłopaki już dobierali po chyba 80zł, ale nie pamiętam czy potwierdzali że jest OK. Jak Cię trafi wymiana 6 cewek, to koszt jest. Jeżeli zapłony nie wypadają, a obroty falują, to na pewno nie są to cewki/świece. Bardziej źle ustawiony rozrząd (np. bez blokad).
No i przede wszystkim sprawdź, czy po rozgrzaniu automat nie szarpie, np. przy hamowaniu, jak robi redukcję.

Po tym zestawie co ma ten samochód nie spodziewaj się rewelacji cale wtryski nie powinny klepać (ewentualnie mogą troszkę cykać). Przy pełnym bucie ma się nie dławić i nie mulić. Reszta niestety na kompie.

Zastanów się dobrze czy nie lepiej pojechać gdzieś dalej w Polskę i kupić dobry lepiej wyposażony egzemplarz bo później możesz żałować golasa szczególnie, że mechanicznie igła nie jest a jak ruda zaczyna go jeść to coś grzebany przy nim było.

Zawsze warto pojechać dalej i poszukać, porównać. Ale tak jak pisałem. Wyposażenie to nie problem. W 166 uzupełnić je to banał a części są tanie. Sam miałem golasa. A teraz już prawie pełna opcja (a nawet więcej :P)

No i ta 2.5 ma bardzo dobrą historię. Skóry dsp i inne rzeczy można sobie w ramach hobby podokladac. Jak skrzynia jest ok to chyba resztę się ogarnie. Ale najlepiej to się spotkać z kimś kto ma takie auto i pogadać w cztery oczu

wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Tak wlasnie sobie mysle.. Wyposazenie nie jest takie dla mnie wazne no i oczywiscie mozna podokladac. Juz nawet szukalem jakichs rzeczy. Dolozyl bym skore i zmienil kierownice i to by mi wystarczylo :) No i jeszcze zeby jakies fajne granie zmontowac, cos na poziomie Bose montowanego w Lybrach.. Mysle ze najwazniejsze to bedzie wylapanie o co chodzi z obrotami i sprawdzenie skrzyni no i oczywiscie negocjacja ceny :) Tak swoja droga to nie jestem w stanie ogarnac tego ze takie auta sa w takich cenach..

Dd

Dodano po 5 minutes:

Chetnie bym obejzal jeszcze cos, ale poleconego przez Was.. Sledze ogloszenie od 3 tygodni.. I sa niby spoko auta, ale na zdjeciach to wszystkie sa ladne.. A prawda jest taka ze w kilkunastoletnim samochodzie zawsze bedzie cos do roboty, a w o tym aucie juz troche udalo sie dowiedziec i mysle ze nie jest to najgorszy egzemplarz. Zamierzam ostro sie potargowac wiec moze bedzie ok.

Dd

Ostatnia edycja:
Dziwie sie bom Lancie i tez jest tania jak barszcz a czesci niby drogie.. Zawieszenie wielowahaczowe drogie. Wszystko jest do ogarniecia. S porownanie 166 do punto to raczej nie trafione. Znajdz mi tanie czesci do A6 np..

Dd

Dominik mocno przesadza ale niestety fakt, 166 tania w eksploatacji nie jest. Dużo zależy od tego co trafisz. Ja w poprzednią pompowałem kasę a obecna lata bezinwestycyjnie. Tak więc jeden lamenci jaki to szrot i z łzami w oczach kupuje części a inni nie widzą różnicy między 166 a A6. Jak weźmiesz sobie zestawienie części eksploatacyjnych do aut w tej klasie z tamtych lat to wyjdzie że 166 jest jednak trochę droższa.

Jak mnie nie bedzie stac to 6tysi nie majatek i kupie sobie seicento i bede nim jezdzil a Alfa bedzie stac i wygladac :)

Dd

Panowie jutro jade testowac ta 166. Macie jeszcze jakies wskazowki na co zwrocic uwage? Jade do znajomego mechanika i na komputer, ale moze macie jeszcze jakies pomysly na co by tu popatrzec?

Dd

Ważne żeby zdrutowana nie była. Czasami na aukcjach jak patrzę na fotki co poniektorych aut to ręce opadają do czego są ludzie zdolni. Hitem był kawałek zielonego węża ogrodowego zamiast jakiejś rurki. Zobacz czy światła w klapie działają. Czy centralny działa bo widzę że ta alfa nie ma ori kluczyka tylko jakiś kupiony na alle. Prawdopodobnie padł kiedyś moduł centralnego i ktoś zapakowal uniwersalny. To nie zbrodnia i w zasadzie jedyne wyjście żeby to naprawić. Podczas jazdy nagrzej we wnętrzu. Zwrócić uwagę czy nie śmierdzi płynem chlodniczym co by oznaczało nagrzewnice uszkodzona. Sprawdź czy wszystkie światła działają w sensie długie itp. Pamiętaj o tym żeby ci kod do ics dał jak ją kupisz. Zawias ogarniesz. Zobacz czy opon nie zjada. I najważniejsza ta skrzynia żeby nie szarpala itp.

wysłane z WC

Z centralnym jest problem bo juz za pierwszyma razem wyczailem :) Ten zapach plynu to cenna uwaga. Takie ogolne sprawdzenie jak to przy innych autach to dam rade.. Kody do ICS sa i nawet oryginalny futeral z instrukcja jest. Ta skrzynie musze przetestowac.. No i te obroty.. No nic zobaczymy :) Oczywiscie napisze co i jak jutro. Dzieki Masa.

Dd

No to Panowie Alfa sie sprzedala dzis.. Pomimo tego ze bylem na jutro umowiony ze sprzedajacym to ten ja sprzedal.. Tak wiec Panowie szukam dalej. Gdyby ktos cos slyszal o jakiejs ladnej 166 to chetnie sie rusze w Polske.

Dd

Amortyzatory
Powrót