[159] ZAKUP Alfy 159

Auto
ar
Witam.
Chcę kupić Alfę Romeo 159, liczę że któryś z Alfaholików będzie w stanie coś polecić jakaś sprawdzoną, ewentualnie zna jakaś firmę specjalizującą się sprowadzaniem Alf z zagranicy (chodzi o fachowca który się zna na tej marce najlepiej podkarpackie). Poniżej z grubsza to czego oczekuję.
Alfa Romeo 159 rocznik od 2008 lecz jeżeli będzie godna uwagi to może być też 2007.
Sedan, silnik 2.4 diesel (200,210KM) lub też po chipowaniu (w zakłądzie który robi to dobrze)
Kolor: czarny/czerwony
W środku skóra.
Bezwypadkowy, w pełni sprawny, najlepiej z udokumentowanym przebiegiem (i nie jakimś ogromnym) oraz z historią większych napraw.
Pakiet Ti, 4x4, navi mile widziane jednak nie są konieczne. Rozważę również inne oferty.
Pozdrawiam.

Zapraszam na priv.
Na tą chwilę mam do sprzedania biała 159 Sedan Xenon Mini Navi Szyberdach Tempomat 2008rok PDC tyl plus Pakiet Ti skrzynia manualna i jedyna rzecz jaka się nie zgadza z twoimi oczekiwaniami to silnik 1.9 jtdm 16v 150KM manual
Ale mogę poszukać dla Ciebie innego auta [emoji6]
426.jpg

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka

Powiem że autko ładnie się prezentuje i ten biały kolor też ciekawy :) Szkoda tylko, że nie 2.4.

Oczytałem się, że jest to najbardziej niezawodna wersja silnikowa. I kolejny argument większa moc.:)

Oczytałem się, że jest to najbardziej niezawodna wersja silnikowa. I kolejny argument większa moc.:)
Co do tej niezawodności to można polemizować :) Na pewno może to być bardziej kosztowna zabawka.
Relatywnie niedużym nakładem, jeśli silnik okaże się zdrowy, możesz zrobić z 1.9 jakieś 220-230 KM i 400 Nm, co spowoduje, że auto będzie się bardzo fajnie odpychać. Przy czym koszty utrzymania będą znośne (jak na diesla).

magil niby tak ale to trzeba mieć do tego sprawdzony warsztat gdzie ktoś to zrobi tak jak Bóg przykazał.

Klonek a między innymi sporo kanałów motoryzacyjnych na YT (tych bardziej znanych)

Np który kanał?
Niestety, ale w internetach krąży wiele mitów na temat 159.
Co do tuningu to jest sporo dobrych warsztatów. To nie jest problem. A sam 1.9 16V to pancerny silnik, jeśli pozbędziemy się klapek zawczasu rzecz jasna.

Dwa czy trzy razy zdarzyło mi się w życiu rozmawiać z ludźmi którzy na co dzień serwisują jtdm o ich niezawodności. Kiedy zaczynałem temat głowic w 2.4 to dwie różne osoby, zanim doszedłem do końca zdania powiedziały: "w 1.9 też głowice pękają". Także niesamowita niezawodność 1.9 względem 2.4 to trochę urban legend. Z resztą ostatnio przewinęło się przez forum kilka przypadków uszkodzonych 1.9.
Oczywiście w ogólnym rozrachunku włoskie JTDm to świetne silniki.

230 KM z 1.9 jako daily-car? To trzeba by zmieniać turbinę, intercooler...

A hamulce dalej zostają z wersji 1.9, o momecie obrotowym 2.4 też można pomarzyć. Osobiście uważam, że nakład jaki trzeba by ponieść na zrobienie mocy 230 KM w 1.9 znacząco przewyższy różnice w koszcie zakupu względem 2.4 .

Każda wersja ma swoje zalety i wady, po kilku latach z 2.4 mogę powiedzieć że ten silnik bardzo pasuje do tego auta. Równie ciekawe są 1.75 TBi oraz 3.2. Reszta szału przy masie 1700kg w górę nie zrobi.

Ostatnia edycja:
Każda wersja ma swoje zalety i wady, po kilku latach z 2.4 mogę powiedzieć że ten silnik bardzo pasuje do tego auta. Równie ciekawe są 1.75 TBi oraz 3.2. Reszta szału przy masie 1700kg w górę nie zrobi.
Zostaje jeszcze 2.0, przy dobrym chipie jeździ się naprawdę przyjemnie, poza tym usunięto bolączki które trawiły poprzednie silniki. Tylko ta skrzynia w ostatnich modelach - c635, nie podchodzi mi.

A co do drugiej części mojego postu. Czy jest ktoś w stanie polecić dobra firmę zajmującą się sprowadzaniem Alf w Europy? Nie koniecznie stricte Alf ale żeby mieli pojecie o marce.

Zostaje jeszcze 2.0, przy dobrym chipie jeździ się naprawdę przyjemnie, poza tym usunięto bolączki które trawiły poprzednie silniki. Tylko ta skrzynia w ostatnich modelach - c635, nie podchodzi mi.

Dobrze, że poruszyłeś ten temat. 2.4 był parowany z solidną skrzynią F40. W przeciwieństwie do 1.9, który miał słynną na tym forum M32 ;) Także potencjalne koszty podobne, a jednak "There's no replacement for displacement" :) :) :)

Zapraszam do kontaktu
444.jpg

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka

Dobrze, że poruszyłeś ten temat. 2.4 był parowany z solidną skrzynią F40. W przeciwieństwie do 1.9, który miał słynną na tym forum M32 ;) Także potencjalne koszty podobne, a jednak "There's no replacement for displacement" :) :) :)

2.0 z początku produkcji tez były ze skrzynią F40

nie zapominajcie, że 2,4 tez można poddać tuningowi, a wtedy parametry wyjściowe to 210KM/400nm, a nie 150KM/320nm.
wracając do konkretnej alfy o która kolega pyta, to 2,4/Q4/TI/skóra to bardzo, bardzo rzadka kombinacja (w większości występująca z automatyczną skrzynią). polecam śledzić mobile i autoscout24.

To może i ja do rzucę dwa grosze od siebie;)jeżdżę już chwile 1.9 jtdm naprawdę do pieszczoną do granic możliwości,nowe turbo,praktycznie nowa m32,nowa 2mas,nowe sprzęgło i przede wszystkim dobry soft ale mimo miłości jaką darze swoją Belle to nigdy nie będzie samochodem wyścigowym raczej to taka bulwarówka mimo wyglądu bolidu o mocy 300KM nigdy nim nie będzie. Poluje od roku na zadbane 3.2 przy czym zaznaczę że moja Piękna ma u mnie dożywocie:) i jeździłem już żeby nie z kłamać... ośmioma 3.2 każda miała jakieś bolączki i tu nie chodzi o pierdoły tylko duże tematy! Dlatego śmiem twierdzić że znalezienie dobrej 3.2 to jak szukanie goryla na Antarktydzie ale się nie poddaje . Reasumując chcesz mieć dobre osiągi które będą szły w parze z bezawaryjnością i będą adekwatne do wyglądu 159 szukaj 3.2V6 co nie będzie łatwym zadaniem ale życzę powodzenia:)

Amortyzatory
Powrót