• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Zakup 159 Diesel

speedmateo

Nowy
Auto
Alfa 159
Witam. Przymierzam się do zakupu Alfy 159 i mam dylemat - który silnik wybrać: 1.9 150 PS czy 2.0 170PS. Oczywista jest opinia silników 1.9 jako bardzo dobrych, a dochodzą mnie opinie, że te 2.0 są gorsze - czy to prawda? Jakie są wasze opinie i który z tych silników bardziej polecacie? Chciałbym kupić auto z okolicy 2008r w wersji SW. Pozdrawiam

powiem ci tak. kazdy z silnikow ma swoje zalety ale i wady. 1.9 pomimo swojej pozytywnej opinii o ktorej wszyscy mowia i pisza takze nie jest bez wad. tu na forum sporo mozna wyczytac o kazdym z nich a to ktory lepszy moim zdaniem nie wiadomo. zalezy kto napisze opinie i jak akurat jemu sie auto sprawuje. posiadam 1.9 o ktorym sie naczytalem rowniez duzo negatywnych rzeczy ale jak na razie zlego slowa powiedziec nie moge. trzeba sie liczyc z tym ze 7-8 letnie auta potrafia pociagnac po kieszeni i tyle. jesli liczysz na to ze kupisz auto zrobisz serwis na dzien dobry i bedziesz jezdzil 10 lat bez napraw to pewnie sie zawiedziesz. takich aut juz nie ma. 1.9 150 PS mam z automatem i moge ci polecic jesli nie oczekujesz super dynamicznej jazdy. kupujac nie szukalem akurat tego silnika. wolalem nawet 2.4 ale trafil sie w zadowalajacym mnie stanie wiec wzialem i proponuje zrobic to samo. jak znajdziesz fajnie utrzymamy 1.9 to bierz jak 2.0 to tez a najlepiej 2.4. pozdrawiam

A to ciekawe, bo ja słyszałem, że 2.0 JTDm jest lepszy :) Szczególnie, że to rozwinięcie właśnie 1.9. Do tego półośki czy ogólnie osprzęt i przeniesienie napędu pochodza z 2.4, wiec mają naprawdę niezły zapas wytrzymałościowy :)

Ostatnia edycja:
W 1.9 są te nieszczęsne skrzynie M32, gdzie w przypadku awarii praktycznie na start trzeba szykować 2500-3000zł, a co do 2.0 to nie miałem do czynienia, ale jeden jak i drugi nie mają charakterysztycznych bolączek, tylko typowo dieslowskie EGRy, dwumasy itd :)

No w 1.9 jeszcze te klapki moga się pojawić, a 2.4 szpilki mocujące kolektor(nie pamiętam, dolotowy czy wylotowy). A tak to jak wyżej napisane, typowy nowoczesny diesel, EGR, dwumas, DPF (i jego przerywanie cyklu wypalania), wtryski, sadza w dolocie i co tam jeszcze?

Z roku 2008 nie kupisz 2.0 jtdm. Produkowali je od 2010. Jesli budzet pozwala to zdecydowanie 2.0 jtdm.

zdaję się, ze 2.0 ma też mniejszy DPF - częściej się wypala, prawie 2 razy droższe jest sprzęgło z dwumasem, ale za to skrzynia bardziej wytrzymała

zdaję się, ze 2.0 ma też mniejszy DPF - częściej się wypala, prawie 2 razy droższe jest sprzęgło z dwumasem, ale za to skrzynia bardziej wytrzymała

Moim zdaniem w 2.0 filtr DPF jest bardziej dopracowany, nie słyszy się o jego problemach w 2.0. Z drugiej strony takie auta są młodsze i mają mniejsze przebiegi, więc jeszcze nic nie wychodzi poza nieszczelnym EGR, jakąś uszczelką pompy oleju i drogim sprzęgłem (ale bardzo trwałym).

Problemy z DPF w 1.9 wynikają raczej z nieprawidłowego serwisowania silnika.

Myślę, że można kwestię dość mocno rozszerzyć. Problemy z Dieslami fiata to głównie efekt złego serwisowania i kiepskiego użytkowania.

Tak samo jak w przypadku silników benzynowych Alfa Romeo :cool: Marketing jedno, a życie drugie.

Amortyzatory
Powrót