• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Zakładać gaz czy nie?

cerciarz

Nowy
Auto
Alfa 155 1.8 TS 8V na zawsze + Lexus IS200 był + Kia Niro Hybrid jest
Witam! Zastanawiam się nad założeniem instalacji gazowej do mojej Belli i chciałbym wiedzieć co o tym myślicie. Czy te silniki się nadają? Mam 1.8 8v. Jaką instalację polecacie? No i wogóle opinie i porady bo chciałbym zdecydować jak najlepiej ponieważ nie mam zamiaru rozstawać się z Bellą przez długie lata. Z góry dziękuję.

Witam! Zastanawiam się nad założeniem instalacji gazowej do mojej Belli i chciałbym wiedzieć co o tym myślicie. Czy te silniki się nadają? Mam 1.8 8v. Jaką instalację polecacie? No i wogóle opinie i porady bo chciałbym zdecydować jak najlepiej ponieważ nie mam zamiaru rozstawać się z Bellą przez długie lata. Z góry dziękuję.

Jak nie masz zamiaru rozstawać się przez długie lata to nie zakładaj - dla mnie oczywista oczywistość:D

Jeżeli silnik w dobrej kondycji nie masz żadnych problemów podczas jazdy na benzynie, chcesz robić rocznie dużo kilometrów, nie boisz się galopujących w górę cen LPG. To zakładaj.
A jeżeli chodzi o graty... Uderzaj do kolegi GrzesiekK.

Ostatnia edycja:
Jaki przebieg ma twoja alfa ?

Jak nie masz zamiaru rozstawać się przez długie lata to nie zakładaj - dla mnie oczywista oczywistość:D
czyli co gaz nawet dobry i dobrze ustawiony niszczy silnik? bo opinie na ten temat sa podzielone. Przebieg silnika 240 tys.
liczyłem w kalkulatorze no i całkiem mi się podoba

Ostatnia edycja:
Twoja decyzja z instalacją, ale ja bym radził słychać opinii tych ludzi którzy maja instalacje w swoich samochodach a nie wywodów tupu " a szwagier mówił że na gazie to podobno strzela albo się psuje". Bezsensu było by sugerować się opinią kolesia który całe życie jeździ dieselem a neguje gaz. Jeżeli instalacja jest dobra i dobrze wyregulowana to nie ma prawa się nic dziać. Fakt że jest to dwa dodatkowe filtry więcej do wymiany( koszt wymiany filtrów to 50-70 zł co 10000) i jest dodatkowo co kontrolować i przegląd 50 zł droższy ale to nie są wielkie koszty a różnica przy tankowaniu znaczna. Ja osobiście nie widzę nic złego z LPG i mam już drugie auto z instalacją i złego słowa nie powiem.

nom najlepiej poszukaj na forum kogos kto ma na gazie ts-a 8v i spytaj czy sa jakies problemy itd
jak duzo jezdzisz to gaz moze Ci sie oplacic
jak malo to szkoda chyba instalowac
ostatnio gdzies czytalem ze na obecna chwile jezeli ktos dziennie robi 50km to oplaca mu sie zalozyc gaz bo szybko sie zwroci

ja mialem swoja 8v na gazie .. rypalo sie troszke .. po remoncie silnika wywalilem gaz i teraz jest super :)

pewnie mialem nie do konca dobrze zalozona instalacje ;)

Jeżeli dużo jeździsz to oczywiście zakładaj - oszczędności są widoczne bardzo szybko. Moja przejechała już 20000 km na gazie i nic się dzieje - jasnym jest że instalacja jest dobrej jakości i zakładana przez specjalistę, ale o tym chyba nie trzeba mówić. Jeżeli będziesz ją miał dobrze spasowaną no i będziesz o Alfę dbał długo na gazie pojeździsz :)

Zakladaj wtrysk lpg jak chcesz zapomniec ze masz gaz, tansza wersja to blos ale chyba trudniej znalesc kogos kto to dobrze wystroii.

czyli co gaz nawet dobry i dobrze ustawiony niszczy silnik? bo opinie na ten temat sa podzielone. Przebieg silnika 240 tys.
liczyłem w kalkulatorze no i całkiem mi się podoba

Nie jestem ekspertem ale wyraziłem swoją opinie na nie na pdstawie włsnych doświdczeń, niektórzy pewnie wiedzą że odłączyłem lpg ze swojej 164, założyłem dobrą( drogą ) instalację jednak cały czas był jakiś problem z kulturą pracy silnika. Swego czasu miałem Nubirę, silniki te niby dobrze znosza lpg, jednak czsami występował jakiś problem, siostra ma też punciaka w gazie a teściu mondeo - niby wszystko ok ale kultura pracy silnika na gazie we wszystkich wymienionych przypadkach jest gorsza niż na PB.
W Daevoo Leganzie tez miałem lpg, tam chodził jak złoto, nie wyczuwałem momentu przejście z pb na lpg - był to dowód, że dobrze dobrana instalacja może dobrze chodzić. Jednak po doświadczeniach z fachurami od lpg wole nie robić sam sobie kłopotów....

Mi gaz sie załącza jak silnik zagrzeje sie do 30 stopni i absolutnie tego nie odczuwam , wiem że jade już na gazie dopiero jak spojrzę na diodę , gaz od siedmiu miesięcy i nic sie nie dzieje , pozdrawiam

wiadomo ze gaz nie ma takiej pi.... jak bezyna ale taniej sie jezdzi ja mam gaz w swojej ijak z bezyna mialem troche problemow ale i tak polecam kazdemu koles ma pioruna ( opel ) 1.8 16V ecotech i slyszal ze te samochody nie chodza dobrze na gazie mimo to zalozyl i jest zadowolony i tylko sie chwali ile mu pali

Mi gaz sie załącza jak silnik zagrzeje sie do 30 stopni i absolutnie tego nie odczuwam , wiem że jade już na gazie dopiero jak spojrzę na diodę , gaz od siedmiu miesięcy i nic sie nie dzieje , pozdrawiam

Tak miałem w Leganzie

do 8v około 2000 a do 16 nie wiem

Tak, tak na pewno 2000zł ;] zwłaszcza że 8V to półsekwencja bardziej wymagająca co do użytych wtryskiwaczy LPG jeśli decydujemy się na IV generację czyli popularnie "sekwencję".

Mikser to i owszem, włoży się za takie pieniądze ale mikser to "proteza" ....

Amortyzatory
Powrót