(Za)Duze spalanie

Konrado

Nowy
Auto
Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.
Moja Alfa za duzo spala benzyny.. 1.4 T.S. Silnik w ogole oleju nie bierze, dobrze, rowno chodzi. po miescie pali z 13litrow a na trasie 11-12. Czego to moze byc przyczyna?? Sondy?? ALe jak wlacze auto to mam 800 obrotow... Nie da sie tego zmniejszyc chociaz do 10l/100 ??

oj to duzo .sprawdz sonde .czujnik temp silnika i powietrza . zle wskazania tych czujnikow wzmagaja apetyt na paliwo ,kazdego z osobna

NO ale jak sprawdzic sonde i te czujniki?? Jak to zobacze nie oddajac auta do mechanika?? Wymienilem filtr powietrza bo myslalem ze to cos pomoze, a tu jednak nic ;/

miernik w dlonie i jazda

hmmm :O i to moze byc wina sondy?? Czego jeszcze?? Bo jak sie zabiore za sprawdzanie to wszystko sprawdze. A komputer mi to wykarze jak podlacze auto do niego?? Wykarze dlaczego tak duzo spala ??

Konrad napisał:
to moze byc wina sondy?? Czego jeszcze??

Sonda i temperatura silnika niech Cię zainteresują na początek.
W trasie tym silnikiem w obecnej aurze nie powinieneś przekraczać 8/100 :roll:

mozesz zwyklym miernikiem ( ja tak w kadecie robilem ) ale lepsze bedzie jezeli masz jakiegos znajomego mechanika ktory ma do tego odpowiedni sprzet, gdyz tam trzeba nie tylko na amplitude napięcia zwracac uwage ale takze na sam kształt przebiegu. U mnie zepsuta sonda charakteryzowala sie tym ze co raz wyskakiwal impuls ktory nie powinien miescic sie w skali a po drugie za malą amplitude mial przebieg napiecia

Konrad napisał:
Co to znaczy obecna aura??

Tzn, że za oknem mamy około 0 stopni.

W lecie w trasie przy spokojnej jeździe spalancho powinno być koło 6.5-7/100

nie mam pojecia co to mzoe byc.. JAk podlacze alfe pod komputer u mechanika to tam wyjdzie czy to sonda i zbadja mi tam ta sonde lambda?

Konrad napisał:
JAk podlacze alfe pod komputer u mechanika to tam wyjdzie czy to sonda

Nie wiem tego na pewno, bo sam problemów takich nie miałem, ale z tego co wyczytałem to sonda powinna na komputerze wyjść ale nie musi.

Najlepiej jakby ktoś Ci sprawdził miernikiem sonde bo wtedy bedziesz miał pewność. Podobno to prosta robota tylko trza wiedzieć gdzie przyłożyć.
Na pewno jakiś spec zaraz Ci napisze.

Jaka jest rezerwa paliwa, tzn ile mniejwiecej mam w baku jak zaczyna mi sie lampka swiecic nieprzerwanie? model 145 1,6 rok 2000.

evil napisał:
Jaka jest rezerwa paliwa, tzn ile mniejwiecej mam w baku jak zaczyna mi sie lampka swiecic nieprzerwanie? model 145 1,6 rok 2000.

Na 88 stronie instrukcji czytamy:
Zaświecenie się lampki sygnalizacyjnej oznacza, że w zbiorniku pozostało 5-7 litrów paliwa.

U mnie gdy zaleje do pełna w momencie kiedy zaczyna mrugać wchodzi około 42-43 litry.

Wydaje mi sie ze wiecej :) U mnie jak zaczela sie swiecic to jescze sporo jezdzilem i jak zatankowalem to sie okazalo ze zostaly 4 litry. A moja Alfa duzo pali :(

podlaczenie pod komputer wykaze Ci czy sonda jest dobra czy moze nadaje sie do usuniecia... wiem bo bylem na komputerze z Piotrekk jak sprawdzal swoja Alfe i wykazalo ze sonda przestala dzialac

Amortyzatory
Powrót