• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Za co odpowiada ta kontrolka?

r0bertos

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Tonale 1.6 JTD Veloce
Witam

Dzisiaj stalem sie szczęśliwym posiadaczem Alfy 156 1.9 JTD. Jednak podczas jazdy zapaliła mi się pewna kontrolka, która spowodowała ze samochód czasami wolno wchodzil na obroty a takze czsami sam spowalnial(tak jakby sam hamowal lub tracil moc). Co to moze byc? I co jest tego przyczyna?

Ostatnia edycja:
W moim przypadku to był dziurawy przewód podciśnienia ( nie pomogę który bo oddałem do fach-manów - znaleźli i wymienili - 150zł )

Kontrolka gasla jak wylaczylem i ponownie odpaliłem silnik ale po ok. 10 min znów sie zapalała. A macie chociaż jakies przypuszczenia co to moze byc? Moze przeplywka?

strzelac mozna na strzelnicy :) podlacz ECU a nie szukaj na slepo chyba ze problem widoczny jest golym okiem...

podlaczyc podlacze ale to najwczesniej w poniedzialek, a chcialbym teraz wiedziec co jest nie tak bo nie lubie gdy cos swieci a nie wiem dlaczego.

Zgadzam się z kolegą, to jest sonda. Coprawda nie w tym autku, ale miałem kiedyś taki problem... Typowe i wystarczy popiąć pod ECU i wykasowaćbłąd, w większości pypadków pomaga. Haha,a u mnie z kolei co jakiś czas zapala się ABS-czemu?

Co to jest jakaś licytacja?
Czytacie czasem o jaki silnik kolega pyta?

W moim przypadku to był dziurawy przewód podciśnienia ( nie pomogę który bo oddałem do fach-manów - znaleźli i wymienili - 150zł )

a ten przewod kosztuje max 10zl

---------- Post dodany o godzinie 23:52 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:51 ----------

ale herezje wypisujecie. Zamiast pomoc koledze to mu tylko problemy wieksze na glowe sprowadzacie.

Polecam ten podpiety watek http://www.forum.alfaholicy.org/156/20649-motor_control_system_failure_co_z_tym_zrobic.html

Poczytaj podepnij pod kompa i bedziesz wszystko wiedzial

podpiąłem pod komputer i wyszło ze odpowiedzialny za to jest: potencjometr pedału przyśpieszenia. Czytałem ze może za to byc wina kostki która znajduje się za schowkiem pasażera?

Witam

Dzisiaj rozebrałem schowek pasażera, ale niestety nie znalazłem tam żadnej kostki która by miala 6 kabelków.Czy ta kostka występuje w kazdym modelu 1.9 czy tylko w tym o mocy 105 ? Sprawdzałem nawet w Autodacie jakie powinny byc kolory tych kabelkow i nie znalezlazlem takich za schowkiem. Czy to możliwe zebym nie mial tej kostki? Bo za schowkiem pasazera jej nie ma.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót