Za co odpowiada czujnik Halla

• Autor wątku Autor wątku ARbunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ARbunia

Guest
Witam serdecznie
Posiadam AR 147 ss z roku 2001. i miałem dziwne objawy silnika i skrzyni biegów, a mianowicie auto nie chciało się kręcić powyżej 3 tys. obrotów i skrzynia weszła w tryb awaryjny i nie mogłem korzystać z biegów ( Miałem tylko 1, 2 i R ) gdzieś na jakimś forum wyczytałem że może być odpowiedzialny za to właśnie czujnik Halla ponoć niebieska wtyczka przy silniku. Odpiąłem ją i co wszystko fajnie skrzynia chodzi tak jak powinna ale niestety autko dalej się kreci tylko do 3 tyś i dalej nie leci czy może być wina tego czujnika na kompie tylko wywala błąd niego...

jaki błąd wywala to sam sprawdź bo tutaj nikt w ciemno nie zgadnie.
czujnik halla to czujnik położenia wału korbowego i ma duże znaczenie dla pracy silnika

- czujnik Halla to czujnik położenia wałka wydechowego, niebieska wtyczka.
- czujnik Halla jest zamontowany na walku wydechowym.
- jest on odpowiedzialny za synchronizację cylindrów, szczególnie podczas startu silnika.
- wyjęcie wtyczki od czujnika Halla skutkuje tym że start jest utrudniony, silnik napedzany rozrusznikiem musi wykonac dodatkowe dwa obroty wału korbowego aby ECU zdefiniował 1 cylinder.
- dodatkowo czujnik Halla definiuje złe ustawienie rozrzadu, ale to w warunkach skrajnych, bład tolerancji wynosi +/- 10 stopni.

- czujnik CSK, to czujnik położenia i obrotów wału korbowego, brązowa wtyczka.
- wyciągnięcie tej wtyczki powoduje to że silnik nie ruszy.

No to czujnik Halla do wymiany na 99%, pozostały1% to brak połączenia elektrycznego między ECU, a czujnikiem.

Amortyzatory
Powrót