Xenony-czujnik położenia

• Autor wątku Autor wątku kajek166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajek166

Guest
Witam.
Mam problem z orginalnymi ksenonami - te z wkładem opadły mi maksymalnie do dołu ale silniczki działają poprawnie.To "coś" każe im świecić tuż za maską tak,jakbym woził w bagażniku cement na budowę.Podczas jazdy widać,że silniczki pracują ale jak gdyby ze złą pozycją wyjściową.Czy ma ktoś pojęcie gdzie znajduje się ten czujnik ?Pozdrawiam,czekając na odpowiedzi :-)

Sęk w tym,że wszystko mam już sprawdzone a obie pary oczu są wywalone na zewnątrz.
Czujnik jako taki działa - wczoraj przed włączeniem stacyjki posadziłem dzieci na masce i siłowniczki zmieniły ustawienie świateł.Niestety jak zeszły wszystko wróciło do "normy".

Dobra zapytam inaczej.
Czy wyjmowałeś silniczki poziomowania?

Xenony.

Czujniki przechyłu znajdują się w wahaczach i są obsługiwane przez 3 "komputerki" - jeden centralny i po jednyn w każdym reflektorze. Demontaż tego to po prostu rzeźnia - wiem bo montowałem oryginalne xenony w Alficzce, która takowych nie miała. Poziomowanie do teraz nie działa, po prostu odpiąłem sterowanie i masz ustawione na stałe.

nie wiem, jak jest w alfie, bo nie mam oryg ksenonów, ale w peugeocie czujniki montowane są na stabilizatorze przod + tył, natomiast położenie 'zerowe' ustawia się przez autoadaptację na kompie

szerszeń napisał:
Czujniki przechyłu znajdują się w wahaczach
Tu kolega Szerszeń ma rację.
Ale w przypadku kolegi Kajek166 to prawdopodobnie tylko nieprawidłowo zamontowane silniczki poziomowania. Ich montaż wymaga pewnej wprawy.

Podepnę się do tematu z pytaniem co zrobić gdy ksenony świecą za wysoko?
Na mijania jest OK choć nie wiem czy nie oślepiam innych ale jak włączę długie to już widzę że bardziej oświetlam korony drzew niż drogę. Regulacja reflektorów +-1% nie daje zauważalnej róznicy. Jak to ustawić? Dodam jeszcze że silniczki mam zamontowane prawidłowo i oba działają (po włączeniu świateł obniżaja i podoszą reflektory)

klimekkk napisał:
Podepnę się do tematu z pytaniem co zrobić gdy ksenony świecą za wysoko?
Na mijania jest OK choć nie wiem czy nie oślepiam innych ale jak włączę długie to już widzę że bardziej oświetlam korony drzew niż drogę. Regulacja reflektorów +-1% nie daje zauważalnej róznicy. Jak to ustawić? Dodam jeszcze że silniczki mam zamontowane prawidłowo i oba działają (po włączeniu świateł obniżaja i podoszą reflektory)
Długie nie mają chyba żadnej regulacji, albo jest to powiązane z mijania.
Regulacja xenonów czyli mijania jest na silniczkach poziomowania.
Regulacja jest w dość dużym zakresie. Można je położyć prawie na 2m przed maskę.
Jeżeli chodzi o ustawienie mijania to powinieneś widzieć wyraźnie na jezdni granicę cienia i światła. Ale najlepiej to podjechać do diagnosty.

Witam jest różnica w budowie pomiędzy tylnym a przednim czujnikiem czy jest jeden rodzaj?

Maziarek, Budowa wydaję mi się, iż jest inna, ale tylko delikatnie... Chyba mocowaniem, które można odkręcić.

Ostatnia edycja:
Kolego jak masz wersję przed FL to czujnik jest taki jak z pierwszego linku, natomiast w przypadku po FL masz ten jak napisałeś potencjometr więc nie będą pasować kostki. Sam ostatnio z tym walczyłem bo kostka nie była szczelna i do czujnika dostała się woda, a wewnątrz jest dość sporo elektroniki przez co zaczęło wszystko wariować i po włączeniu automatycznie lampy w dół. Na szczęście udało mi się go "otworzyć" i wysuszyć, po czym wszystko wróciło do normy.

Kolego jak masz wersję przed FL to czujnik jest taki jak z pierwszego linku, natomiast w przypadku po FL masz ten jak napisałeś potencjometr więc nie będą pasować kostki. Sam ostatnio z tym walczyłem bo kostka nie była szczelna i do czujnika dostała się woda, a wewnątrz jest dość sporo elektroniki przez co zaczęło wszystko wariować i po włączeniu automatycznie lampy w dół. Na szczęście udało mi się go "otworzyć" i wysuszyć, po czym wszystko wróciło do normy.

Informacja w punkt! thx.

[MENTION=62926]mazia[/MENTION]rek, szkoda, że dopiero teraz pytasz... Ja właśnie w promo na święta 2x sprawny za 100zł puściłem przód + tył. Nie ma sensu z forumowiczów zdzierać, jedna (niby) wielka rodzina, a większość kosi jak za zboże :)

Ja przed świętami od jacco jeden czujnik razem z dźwigienkami za dychę kupiłem. Więc kacu zdzierasz niemilosiernie :lol: :edziahaha:

To Kacuu ty też sporo kosisza za takie rzeczy widząć po ile są do kupienia:P

Szkoda że do po FL nie ma w takiej cenie, chętnie bym zakupił :((

A sprawdź Damian zakres potencjometru. Od przedlifta mam na stole. Może jest taki sam?
Ale za to po lifcie jest lepiej bo można sam wkład wymienić. W przedlifcie jest nierozbieralne.

Wkład w czym ? w czujniku poziomowania ? Raczysz żartować Marek :) Tam jest naebane elktroniki tyle, że doopa puchnie :( Gdzieś mam kurde zdjęcia swojego półrocznego jak mi go wyżarło przez nieszczelne wtyczki. Zaraz poszukam.

Amortyzatory
Powrót