• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Xenon HID

ExO

Użytkownik
Auto
Stlevio Veloce
Mam pytanko. Kumpel ode mnie używa HiDów już grubo ponad 1,5 roku i jest z nich bardzo zadowolony, nie przepalają się i dają świetne światło.

Przymierzam się również do ich kupna tylko mam mały dylemat. Czy z barw dostępnych 4,3-8 tys, któraś z barw daje dobre światło, a powiedzmy mniej oślepią? Moje pytanie bierze się stąd, ze nie mam reflektorów soczewkowych.

ja bym się nie pakował w HIDa.. lepiej w dobre żarówki zakupić np. Philips X-treme Vision, na pewno zauważysz róźnicę na korzyść.. Ja tak zauważyłem.
Jeśli HID to nie więcej niż 4 tys k

A jaką poświatę dają te żarówki, o których mówisz i jak z ich żywotnością?

światło białe.. nic niebieskiego.. dopiero założyłem więc o żywotności mówić nie będę.
Pozdrawiam

Wszystkie HIDy beda oślepiać nawet jak opuscisz całkowicie reflektory bo swiatło jest rozproszone po calej lampie i wali w oczy ludzia jadącym z naprzeciwka, co do barwy to z wszystkich HIDow imo. 4300K najlepsza bo daje białe światło.
Pozdr.

Hmm, a jak by to wyglądało jakbym wyregulował światła tak, że najwyższa pozycja by była tak jak powinno być w normalnych żarówkach, a przy hidach bym je obniżał na max??

Nijak, i tak będziesz oślepiał. Albo soczewki albo wkur......nie jadących z naprzeciwka.
A tak szczerze to jak widzę hid-y w zwykłej lampie to z automatu odpalam długie. (a co? on dobrze widzi a ja nic, trzeba wyrównać szansę).

Ok to już wszystko wiem. A jak się to ma do policji? Bardzo zwracają na to uwagę i jaki mandacik za to grozi.

Z reguły biorą dowod rejestracyjny i zapraszają na przegląd, a mandatem pewnie tez moga przywalic :)

" Policjanci mogą kierowcę takiego samochodu pouczyć, ukarać mandatem w wysokości od 20 do 500 zł, skierować wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego, a ponadto zatrzymać dowód rejestracyjny samochodu do czasu przedstawienia przez kierowcę zaświadczenia ze stacji diagnostycznej o zgodności reflektorów samochodu z obowiązującymi przepisami."

Ostatnia edycja:
W sumie to to samo co za przyciemnione przednie szyby, co u mnie też ma miejsce ;p

ja mam u siebie założone HIDy 6000k tylko że mam soczewkę i jak narazie zero mrygania i z mundurowymi też nie ma problemu, ale jeżeli chodzi o zwykła lampę to tylko dobra żarówka, po pierwsze oślepiasz jak cholera a po drugie dowód napewno poleci :| choć Alfa nie ma prażkowanych szkieł tak jak np GOLF 3 czy Renaul 19 to i tak odradzam.

zarówki philipsa miałem w 156 zeczywiscie swiecą znacznie lepiej od zwykłych ( podobno osramy są jeszcze lepsze ) co do zywotnosci philips przepalił mi sie po 1,5 roku ok 40 tys km druga po dwóch latach co do hidów , miałem załozone k6000 w 166 soczewka nikt mi nie mrygał policja nie doczepiła się ani razu a łapali mnie dosyc często swiatło było super , teraz w 147 załozyłem sobie hidy do przeciwmgielnych dają rade i tez nikt nie mryga , a oswietlają pobocze super

a ja polecę coś z innej paczki tungsram megalight lub sportlight o niebo lepsze od philipsa i cena też nie wygórowana
megalight +90% a sportlight +50% światła , miałem takie jak jeszcze jeździłem peugeotem 306 i sprawdzały się świetnie

Elektronik, u którego robiłem ostatnio Alfe odradził mi hidy z powodu negatywnego wpłwu na elektornikę samochodu... Osobiście zastanawiam sie własnie nad tymi tungsram +90.

Ostatnia edycja:
BTW, jeżeli już ktoś bardzo chce HIDy i nie ma zamiaru kupować oryginalnych reflektorów dedykowanych pod xenony, to polecam przerobić aktualne na soczewki, koszt ok 700 zł, a mamy pewność że nadjeżdżający z naprzeciwka nie zostaną oślepieni ;)
Pozdr.

a mamy pewność że nadjeżdżający z naprzeciwka nie zostaną oślepieni

Masz taką pewność ?
Bo ja sądzę że nie. Sam kiedyś byłem zwolennikiem HIDów, no właśnie, byłem.
Jest faktycznie różnica spora, widzi się więcej i lepiej, ale niestety czy to soczewka czy lustro i tak oślepia i tak.
Miałem w 145 - dla mnie ekstra, ale przeleciałem się z kumplem, on jechał moją Ala, ja przed nim,
za każdym razem jak były jakieś wyboje dostawalem po oczach, górki nie górki.
Założyłem do 166 - i tu i tu seryjnie soczewka + spryski. To samo.
Nie twierdzę że to złe. Ale mówta co chceta oślepia.
Zaznacze że mam do czynienia z hidami chinskimi, nie wiem jak inne, ale tych po prostu nie polecam.
Włoże je sobie do świateł przeciw mgłowych - w razie czego będe miał pomoc na drodze, a nie bede oślepial innych.
Więc sądze ze nie masz takiej pewności ze nie bedą oślepiać.
i wyprzedzę czyjeś pytanie - tak światła ustawiane na stacji diagnostycznej, gdzie zresza i jedno i drugie auto zostało przepuszczone przez przegląd.
HID 6000K

Małe pytanko do zakładających HID-y: maci słaby wzrok czy chcecie dodać furze walorów wskazujących na odrobine luksusu?

I za onetem aktualny cytacik (którego idea była dyskutowana kiedyś chyba w dziale 159-tki):

Użytkownicy samochodów z "chińskimi ksenonami" muszą liczyć się z poważnymi konsekwencjami. Auto w legalny sposób nie przejdzie badań technicznych. W przypadku zdarzenia drogowego użytkownik pojazdu z "garażowymi ksenonami" może zostać pociągnięty do odpowiedzialności – wystarczy, że sprawca zdarzenia będzie utrzymywał, że został oślepiony przez zmodyfikowany pojazd. Warto pamiętać, że ubezpieczalnia może także zażądać zwrotu kwoty wypłaconej z tytułu ubezpieczenia OC. Warunkiem skorzystania z niego jest użytkowanie pojazdu zgodnego z homologacją.

Ostatnia edycja:
ExO w dziale tuning od zarania dziejów toczy się dyskusja na temat HiD'ów, którą skwitować można jednym stwierdzeniem: nie masz soczewek, nie montuj.
Jeśli bardzo zależy Ci na ksenonie w Alfie, to oddaj swoje reflektory do przeróbki, albo kup przerobione, czy też z GTA i będzie po sprawie. Co prawda koszty wyższe, ale jak coś robić to tak jak się należy, bo jak to mówią: "szkłem dupy nie utrzesz".
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót