• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wzrastające obroty

Someone83

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9MJTD 150KM
Witam
Mam takie pytanie a być może i to jest nawet problem. Mam AR z silnikiem 1.9 MJTD 16V 150KM ( 2006r ). Mój problem polega na tym że gdy jade samochodem na wyższych biegach ( 4, 5, 6 ) mając ok 2000 obr, w momencie gdy chce kogoś wyprzedzić i wciskam pedał gazu do podłogi automatycznie obroty silnika wzrastają do 3000 obr ( wygląda to tak jakby była skrzynia automatyczna ) i samochód zaczyna wyrywać do przodu. Na niższych biegach nic takiego się nie dzieje. Wygląda to tak jakby ślizgało się sprzęgło i dlatego silnik wchodzi na takie obraty ale moi zdaniem gdyby tak było to na niższych biegach tym bardziej to powinno się robić a tak nie jest. Poza tym wydaje mi się że gdyby sprzęgło się ślizgało to samochód nie powinien wyrywać tylko przyspieszać mimo że obroty wzrastają. Gdy samochód przyspieszy do takiej prędkości że stosunkowo na tych biegach już są obroty wyższe niż 3000 samochód i obroty zachowują się tak jak w każdym samochodzie, czyli wszystko jest ok. Interesuje mnie co może być przyczyną tego że tak gwałtownie obroty wskakują z 2000 do 3000. Byłem już z tym problemem u kilku mechaników i każdy mówi mi że spotkał się z czymś takim pierwszy raz i każdy wymyśla że może sprzęgło do wymiany, może koło dwumasowe. A obie te rzeczy kosztują i wolałbym się poradzić Was ( bo może ktoś się z czymś takim spotkał ) co to może być a nie lecieć do sklepu i płacić jak czegoś może nie muszę wymieniać. Z góry dziękuje za odpowiedzi i za pomoc.
Pozdrawiam

Sprzęgło zawsze zaczyna ślizgać od wyższych biegów. Moim zdaniem to sprzęgło.

Witam
[...]
Pozdrawiam

Powitać :)
Wiesz co, mi również się wydaje, że to sprzęgło. Długo się zastanawiałem nad tym "zjawiskiem" po tym jak mnie przewiozłeś swoją Bellą.
Mi w Alfie też się raz ślizgnęło sprzęgło, ale efekt był jednak troszkę mniej zauważalny - nie mniej jednak podobny.
Sprzęgło łapie przy końcu czy kiedy?
Moja Bella czeka w kolejce do wymiany sprzęgła :D Dopchać się nie mogę...

U mnie też kilka razy to zaobserwowałem i jak rozmawiałem z Pablo to właśnie sprzęgło do wymiany :(

stan przed kraweznikiem, wrzuć trójke i spróbuj ruszyc jak zgasnie dobrze jak pojedzie, sprzegło do d...
mnie wyszlo sprzegło 1100 z robota, ale w dieslu to nie wiem

Na dole :(. Ile dałeś za sprzęgło?? A ile za wymiane Cie skasowali??

Jeszcze nie wiem ile będzie kosztowało sprzęgło dokładnie i ile mi policzy za wymianę. Teoretycznie moja Alfa jest zapisana do mechanika na poniedziałek :(
Myślę, że 900 zł nie przekroczy.
Aha i jeżeli chodzi o ruszenie z trójki to oczywiście bez gazu :)

A nie braliście pod uwagę zapieczonych łopatek od zmiennej geometrii turbiny?
Mam to samo u siebie w alfie i biorę się za to na dniach.
Moj mechanik i kilku kolegow z forum od razu podsunęło mi ten pomysł a nie sprzęgło.

Witko jak zrobisz to napisz mi co i jak. Ja i tak narazie nie będę jeździł Alfą przez pare dni to niech sobie stoi. Ale dzięki za info. Kuba156 to masz bardzo tanie części i mechanika. Ja się będę cieszył jak zamknę się w kwocie 1300 zł. Ruszałem tak jak pisaliście. Niestety rusza i nie gaśnie :(.

Gdyby komuś coś takiego się działo to już mogę powiedzieć że to sprzęgło. Dzięki za pomoc i Wasze trafione wypowiedzi. To faktycznie masz racje. Mnie same części będą kosztowały 850 zł po odliczeniu Vat-u. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót