Wzmacniacz Bose

couba

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 2,4 JTDm
Witam.
Kupiłem subwoofer Bose fabryczny od Alfy 156 SW. Potrzebuje porady jak mógłbym podłączyć wzmacniacz bose model 3512 do instalacji audio. W aucie fabrycznie nie mam systemu Bose a brakowało mi trochę basów dlatego zdecydowałem się na zakup takiego subwoofera. Nie wiem tylko jak podłączyć ten wzmacniacz aby to zagrało. Ktoś może wie które piny są od czego i czy wystarczy podpiąć masę, plusowy, napięcie z np a.anteny i sygnał czy może jest potrzebne coś jeszcze.

Również jestem na etapią podłączania tego suba pod NIEfabryczne radio ;) A znasz sie trochę na schematach, tu masz schemat ideowy jak to podłączone jest do wyjścia radia. Jak trochę ogarniasz takie "szlaczki" to w sumie bardzo proste to jest. Na wtyczce do suba (chyba że nie masz tej szerokiej wtyczki, to niedobrze) sa maleńkimi cyframi opisane piny i według tych pinów podłączasz jak na schemacie poniżej.

attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 99_1282901095.jpg
    99_1282901095.jpg
    66.2 KB · Wyświetleń: 2,341
  • 20_1282901095.jpg
    20_1282901095.jpg
    60.8 KB · Wyświetleń: 1,688
No na schematach nie bardzo się znam. Wtyczki nie mam kupiłem konektory którymi chcę się spiąć w piny w wzmacniaczu tylko nie wiem gdzie. Według tego schematu co mi podesłałeś sprawdziłem masy i nie mam jej tam czyli na pinie 11 i 24. Wtyczkę mam taką jak na zdjęciu. Próbowałem podłączyć to tak jak widać czerwony plus czarny minus niebieski sterowanie zasilaniem i dwa sygnałowe. tylko na tych pinach głośnik zagrał nawet bez podpięcia zasilania. Z zasilaniem nie ma różnicy więc wzmacniacz nie działa czyli albo coś zle podpiąłem albo jest uszkodzony co raczej wykluczam. Przewody podpiąłem według opisu z rysunku. Znalazłem też zdjęcia kostki i powiedzie mi co to są te cienkie przewody zaznaczone na jednym zdjęciu? są one wymagane aby wzmacniacz działał? Jak z sygnałem do wzmacniacza? Wystarczy jak podepnę się pod któryś głośnik przy radiu czy muszę mieć kostkę ISO z wyjściem na wzmacniacz?
attachment.php
attachment.php
attachment.php
177849-wzmacniacz_bose-dsc_0260.jpg

Załączniki

• DSC_0260.jpg
    DSC_0260.jpg
    87.8 KB · Wyświetleń: 531
  • 2015-09-11_10h40_35.png
    2015-09-11_10h40_35.png
    18 KB · Wyświetleń: 2,959
  • 2015-09-11_10h40_47.png
    2015-09-11_10h40_47.png
    239.3 KB · Wyświetleń: 1,886
  • 2015-09-11_10h40_59.png
    2015-09-11_10h40_59.png
    219.3 KB · Wyświetleń: 1,542
Ostatnia edycja:
No niestety chłopaki ale podłączenie tego wzmacniacza nie jest aż takie proste - a wręcz kłopotliwe. Zamieszczony przez michal_lc4 dotyczy fabrycznego Blaupunkta "High CD", podłączenia np. Blaupunkta "Navigator" lub innego nie fabrycznego wymaga dodatkowego modułu dopasowującego - oryginalnego żółtego pudełka lub modułu nie fabrycznego - i innego schematu.
Tak naprawdę bez fabrycznej wiązki gra nie warta świeczki.

TZN. Przepraszam - tak jest w sedanie, być może w w sportwagonie jest inaczej.

Ostatnia edycja:
radio mam fabryczne na CD. Samej wiązki od systemu Bose nie mam niestety. Czyli nie ma możliwości podłączenia w normalny sposób tego wzmacniacza? co jest jeszcze potrzebne aby to działało?
A jakbym się zdecydował na wymianę wzmacniacza a jakiś inny to jak najlepiej podłączyć głośnik? Ma on wyprowadzone 4 przewody.

Przy głośniku, wewnątrz dwa przewody schodzą sie w jeden czyli na zewnątrz masz dwa plusy i dwa minusy w środku zmostkowane.

jak podepnę zasilanie do wzmacniacza to głośnik gra cicho. Jak odepnę zasilanie to gra nawet fajnie zasilany samym radiem ale wiem że ten subwoofer potrafi dużo więcej. podłączyłem go według tego schematu który znalazłem dzisiaj w necie i najbardziej pasuje do tego co mam ale mimo to nie chce to zagrać.
attachment.php

Załączniki

• 2015-09-11_15h12_24.png
    2015-09-11_15h12_24.png
    135.2 KB · Wyświetleń: 2,642
Blaupunkt High CD (to ten bez opadającego panelu przedniego) wymaga podania sygnału (któryś z pinów mini iso) - w wyniku czego wie że pracuje w trybie bose, dwa czy napięcie sterujące do wzmaka masz podane? Polecam lekturę e-learna w tym zakresie, bo bez tego nie dasz rady. Albo chociaż DOKŁADNIE przestudiuj schemat załączony przez michal_lc4

Sygnał sterujący mam podpięty. Nie wyprowadzałem go z kostki ISO tylko podpiąłem się pod tz. automatyczną antenę. Samo radio nie chcę aby przechodziło w tryb Bose bo nie podłączałem innych głośników pod niego tylko sam subwoofer. Pytanie co do samego sygnału. Musi to być wyprowadzony niewzmocniony sygnał z kostki ISO tej żółtej czy wystarczy że podepnę się pod któryś głośnik?
Przez weekend robiłem trochę testów i niestety bezowocnych. Czy obudowa wzmacniacza jest może połączona z masą? czy z racji tego że jest przykręcona do plastikowej obudowy jest od masy odizolowana?
Mam jeszcze prośbę czy ma może ktoś schemat samego wzmacniacza i mógłby podesłać?

Pytanie co do samego sygnału. Musi to być wyprowadzony niewzmocniony sygnał z kostki ISO tej żółtej czy wystarczy że podepnę się pod któryś głośnik?

Odpowiedź na Twoje pytanie jest w schemacie w poście #2. Po co Ci schemat wzmacniacza jak nie korzystasz z fabrycznego schematu podłączenia tego wzmacniacza? Naucz się korzystać z dokumentacji! E-learn i DTE !!!! Nie dość że schemat, to jeszcze opis działania i opis kostek z wyprowadzeniami, i do tego po polsku. Linki na tym forum albo do ściągnięcia choćby z chomika. Rób tak dalej to ten Twój wzmacniacz wyląduje na półce w garażu albo na śmietniku.

Ok. trochę zacząłem ogarniać te schematy. Mam jednak pewien problem i nie wiem co jest tego przyczyną. Na pinie 11 i 24 jest wyprowadzona masa jednak te masy nie maja przejścia. Jak sprawdzam z obudową to jedna masa ma przejście a druga nie ma. Mało tego miedzy masą a obudową jest napięcie ok 6v zamiast 12V.

Ale jaki masz w tym problem, zaczynasz wnikać w elektronikę wzmacniacza i i upływność prądu podzespołów do masy. Podłącz tak jak w schemacie i tyle, zaraz zaczniesz mierzyć wszystkie wejścia/wyjścia i napięcia na nich i dopiero powstanie problem na kolejne 10 stron. :P

Już nic nie powstanie bo okazuje się że wzmacniacz jest uszkodzony. Poprawnie działają wszystkie kanały poza subem. Byłem u fachowca i sprawdził co i jak. Samo podłączenie mam już przygotowane i wiązki wyprowadzone teraz czekam tylko na sprawny wzmacniacz.

No cóż... doświadczenie mi mówi (bo tego nie wiem ale tak mi sie wydaje) że zwieranie przewodów suba to był poważny błąd - bo jak sądzę. sub to nie jeden głośnik lecz dwa w jednej obudowie...
Więc jak kupowałeś wzmaka to on był jeszcze sprawny....
Więc... półka w garażu czy śmietnik?

Aż tak zaawansowany technologicznie to on nie jest żeby były tam dwa głośniki w jednej obudowie.

No cóż - polazłem do swojej alfy sprawdzić - ale w sedanie sub jest inny niż w sportwagonie więc argumentów nie mam i tak naprawdę nie jestem autorytetem w tej sprawie ale:
1. w domu mam stacjonarnego suba - a on ma dwa głosniki złożone membranami do siebie. Wchodzą 4 kable (2 do jednego i 2 do drugiego) Efekt dwa razy większa moc i sub odtwarza basy dla lewego i prawego kanału.
2. nigdy nie słyszałem o równoległym podłączaniu końcówek mocy - co innego równoległe łączenie tranzystorów w końcówce a co innego równoległe łączenie końcówek - zwłaszcza różnicowych (bo do tego to się sprowadzi jak "zmostkujesz" przewody przy subie) - i to zawsze kończy się tak samo (fajerwerkami)
3. Jakby tak było - narysowaliby połączenie przewodów na schemacie - a nie narysowali...

No cóż - mam ten sub przed sobą i muszę Cię zmartwić ale odnośnie pkt 2,3 się mylisz, tzn nie widziałeś wiec nie wiesz, okej. Co do mostkowania kanałów jak najbardziej sie je mostkuje albo podłącza + z jednego kanału / - z drugiego. Ale wzmak musi byc do tego przystosowany, a przystosowane sa najprostsze nawet dwukanałówki.

A ten sub w domu co masz to jak on jest podłączony do wzmacniacza? pod lewy i prawy kanał? to jest sub aktywny czy pasywny. Bo przeważająca większość subów aktywnych ma zmostkowane kanały lub jedno wejście juz zmostkowanego a wzmacniacze nawet domowe oddzielne wyjście jednokanałowe (zmostkowany lewy i prawy kanał na etapie przedwzmacniacza) do suba. Co z ciśnieniami pracujących w innym zakresie częstotliwości membran (L/P), czy masz tam przegrode oddzielającą głośniki?

Nie narysowali, a może narysowali... na schemacie nie masz zaznaczonych ani biegunów do suba ani lewego i prawego jego kanału, więc...

Ostatnia edycja:
Ten w domu jest aktywny, ma dwie oddzielne końcówki mocy i wejścia dla lewego i prawego kanału. Jest to sub bas refleks, jeden magnes jest skierowany do wewnątrz obudowy, drugi na zewnątrz i jest pod maskownicą. Między membranami nie ma przegrody - są skręcone frontem koszy do kupy, tzn membranami do siebie. Podobny był kiedyś opisany w radioelektroniku ale nie mogę znaleźć numeru.

Co do mostkowania kanałów - jest coś takiego jak mostkowe podłączenie końcówek mocy. Wyjścia wzmacniaczy łączy się z głośnikiem - ale jeden ze wzmacniaczy ma zanegowane (odwracające sygnał) wejście, ale w przypadku wzmacniaczy różnicowych nie wolno łączyć minusów wyjść.
Faktem jest - nie mam tego suba na stole, ale jeśli jest tak jak piszesz to bardzo dziwna ta konstrukcja. Jeszcze zrozumiałbym że plusy do głośnika a masy zwarte i nie podłączone do niczego, ale plus do plusa a minus do minusa i to do głośnika to jakaś kasjopeja - ale jak napisałem nie mam tego suba na stole więc jak piszesz że tak jest to jest.

Ten w domu jest aktywny, ma dwie oddzielne końcówki mocy i wejścia dla lewego i prawego kanału.

Nie ma opcji żeby jeden głośnik odtwarzał lewy kanał a drugi prawy w układzie który opisałeś, na wejściach sygnał jest sumowany. Co to za model ? Jest to bardzo niebezpieczne rozwiązanie i bardzo rzadko spotykane. Jesteś pewien że tam pracują 2 niezależne końcówki?

Jeżeli ten w domu masz aktywny z dwiema oddzielnymi końcówkami powiedz mi z jakie masz WYjście w ampifier'ze/amplituner'ze po niskim sygnale do podłączenia tego monstrum.

...nie wyobrażam sobie we wspólnej skrzyni dwóch głośników na dwa oddzielne kanały, sam to zbudowałeś? :P

Podaj jak możesz model amplifiera i subwoofera jaki masz, bo temat ciekawy.

Amortyzatory
Powrót