• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wyswietlacz komputera w 156

S

sciesill

Guest
Boja bella , nie posiada wyswietlacza komputera pokladowego ( wyswietlacz umieszczony centralnie na desce ) , nie wiecie moze jaki jest koszt zainstalowania tego ustrojstwa i czy mozna zrobic to samodzielnie.

dodam jeszcze ze w miejsce gdzie powinien byc wyswietlacz jest wstawiona plytka z logiem AR

Pozdrawiam

sciesill napisał:
Boja bella , nie posiada wyswietlacza komputera pokladowego ( wyswietlacz umieszczony centralnie na desce ) , nie wiecie moze jaki jest koszt zainstalowania tego ustrojstwa i czy mozna zrobic to samodzielnie.

Pozdrawiam
Koszt z pewnością jest wysoki. Tym bardziej, że podobno nie pasuje on do starej deski rozdzielczej. Można by poszukać rozbitej, ale z całym wnętrzem 156 i wówczas przenieść co trzeba, ale jeśli przeniesiesz deskę rozdzielczą, to i konsolę centralną też... Tak więc jedna zmiana wymusza kolejne, a co za tym idzie i koszty...
Jednak na allegro widziałem nie tak dawno Alfę, która miała zrobiony lifting zewnętrzny oraz wnętrza (wszystko) więc widać - wykonać się da. Pytanie tylko za jaką kasę i czy jest to opłacalne, bo może taniej będzie zmienić model na nowszy...
Pozdrawiam.
- Rafał

A co niby po zamontowaniu by ci ten komputer pokazywał - jak nie masz odpowiednich czujników?

Maciek-156 napisał:
A co niby po zamontowaniu by ci ten komputer pokazywał - jak nie masz odpowiednich czujników?
Gdzieś ktoś opisywał że wstawił sobie po to ten wyświetlacz, by zamienić go na kolorowy wyświetlacz LCD. Ma podpięty pod odtwarzacz i może oglądać co mu się żywnie podoba :)
natomiast fakt - dodatkowo trzeba by montować czujniki...
Pozdrawiam.
- Rafał

deskę mam już po lifcie wnętrza , ale jak trzeba by montować czujniki to nie mam na to za bardzo czasu , a koszty... czego sie nie robi dla belli , a ten patent z LCD zaczyna mi sie podobac..

sciesill napisał:
deskę mam już po lifcie wnętrza
Podajesz rocznik: 2003, więc z pewnością masz Alfę po lifcie wnętrza, a skoro tak, to masz też i centralny wyświetlacz... Czegoś tu nie rozumiem :|?: No i jaka płytka z logiem AR? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Możesz wrzucić zdjęcia?
Pozdrawiam.
- Rafał

Niektore wersje po lifcie nie mialy tego wyswietlacza - po prostu jest tam plastikowa zaslepka. Zgaduje ze to byly wersje "biedniejsze" == PL? :?:
Inne pytanie jest, czy brak wyswietlacza == brak czujnikow. Mysle ze sprawdzenie czy wystepuje czujnik poziomu oleju (kolega ma JTD, chyba) pozwoli na okreslenie czy te czujniki sa czy nie.
No i pozostaje pytanie czy BodyComp ma wgrany program z obsluga tych czujnikow.
A na koniec pozostaje sterowanie tym kompem - czy wystepuje u kolegi przycisk w dzwigni po lewej stronie kierownicy? Jesli nie to pewnie caly "pajak" do wymiany...

ap2 napisał:
Niektore wersje po lifcie nie mialy tego wyswietlacza - po prostu jest tam plastikowa zaslepka. Zgaduje ze to byly wersje "biedniejsze"
Jesteś pewien?
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć... Tym bardziej, że jeszcze nigdy nie spotkałem Alfy z taką zaślepką. Poza tym widziałem gdzieś ubogą 156 z silnikiem 1.6 i miała wyświetlacz... Ma ktoś może zdjęcie Alfy z taką zaślepką zamiast wyświetlacza?

Jechalem taka - rocznik 2003, 1.6 TS, manualna klima i brak tego wyswietlacza. Postaram sie zorganizowac zdjecie dla niewiernych... :wink:

ap2 napisał:
Jechalem taka - rocznik 2003, 1.6 TS, manualna klima i brak tego wyswietlacza. Postaram sie zorganizowac zdjecie dla niewiernych... :wink:
To musi chyba nieciekawie wyglądać... No, ale jak z tą klimą? Nie ma dwustrefowej? To ten panel sterowania klimą też musi inaczej wyglądać...
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. jak będziesz miał zdjęcie to super :)

Fakt, zaslepka kompa to porazka... Mogli chociaz montowac ta srodkowa gorna konsole, taka jak byla w pierwszych wersjach AR, przed FL. Do tego nie ma przyciskow +/- & INFO.
Klima niestety full manual jednostrafowy tyle, ze z wyswietlaczami. Jak stacyjka na OFF to wyglada tak samo, ale jak sie wlaczy to jest inaczej - jedno koleczko temp, drugie sila nawiewu, trzecie gdzie ma sobie wiac. Temp przy pomocy liczby sie nie ustawia.

Dobra, tyle opisu. Skombinuje zdjecia bo tak z pamieci to trudno o takie detale i nie chce sciemniac :)

Amortyzatory
Powrót