• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Wysokie spalanie, 1.4 MA 170 km, LPG.

• Autor wątku Autor wątku Krq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jakiś sprawdzony sposób jak to wyregulować? Dużej siły trzeba przy tym użyć? 0.8 a 0.75 to jednak malutka różnica, poczytałem na necie i jacyś specjaliści piszą o imadle i młotku, trochę dziwna sprawa :)
Ja pierdziele...

A skąd te informacje, że należy zmniejszyć przerwę w świecach? Jakaś instrukja serwisowa lpg o tym mówi? Jaki miałby być tego cel?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Pozwolę sobie dopowiedzieć że chodzi o resystancję mieszanki paliwowo-powietrznej. Dla LPG jest ona po prostu większa i z tego powodu trudniej o zapłon.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

W piątek dopiero dojdą świece, ogólnie myślałem że po prostu tak jest że muszę dodać więcej gazu jak jeżdżę na lpg że silnik szybciej zareagował bo wydaje się ospały, a z tego co czytam to może to być po prostu wina nie wyregulowanych dobrze świec?

Z tego co piszesz to wydaje mi się, że wina jest w instalacji gazowej, a dokładnie w jej regulacji. Na gazie silnik ma reagować i jachać tak samo jak na benzynie, żadne tam przymulenia, mniejsza moc itp, to tylko wymówki instalatora na źle założoną lub wystrojoną instalkę. Moje mito jest trzecim autem z gazem jakie miałem i w żadnym nie było problemów z mocą itp. Co do świec to można zmienić, ale przerw vym nie ruszał - na opakowaniu jest napis by nie regulować - żebyś potem nie pisał że szukasz silnika bo kawałek świecy wpadł do cylindra - a już na pewno nie ustawiaj młotkiem i imadłem.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Z tego co piszesz to wydaje mi się, że wina jest w instalacji gazowej, a dokładnie w jej regulacji. Na gazie silnik ma reagować i jachać tak samo jak na benzynie, żadne tam przymulenia, mniejsza moc itp, to tylko wymówki instalatora na źle założoną lub wystrojoną instalkę.
Tutaj się zgodzę, może to być wina instalcji gazowej jak np. regulacji, zbyt długich przewodów gazowych od wtryskiwaczy do kolektora lub zamontowanie dysz wtryskiwaczy daleko od wtryskiwaczy gazowych, złych ich kątów itp.- sam mialem okazję poprawiać samochod po gazowniku, ale źle dobrane lub uszkodzone świece również mogą wpływać na opóźnioną reakcję na gaz.

Co do świec to można zmienić, ale przerw vym nie ruszał - na opakowaniu jest napis by nie regulować - żebyś potem nie pisał że szukasz silnika bo kawałek świecy wpadł do cylindra - a już na pewno nie ustawiaj młotkiem i imadłem.
Nie chcesz regulować przerw świec to czesto są dostępne specjalne do LPG z mniejszą przerwą miedzy elektrodami. Do LPG nie powinno się stosować świec wieloelektrodowych.

Tutaj się zgodzę, może to być wina instalcji gazowej jak np. regulacji, zbyt długich przewodów gazowych od wtryskiwaczy do kolektora lub zamontowanie dysz wtryskiwaczy daleko od wtryskiwaczy gazowych, złych ich kątów itp.- sam mialem okazję poprawiać samochod po gazowniku, ale źle dobrane lub uszkodzone świece również mogą wpływać na opóźnioną reakcję na gaz.

Nie chcesz regulować przerw świec to czesto są dostępne specjalne do LPG z mniejszą przerwą miedzy elektrodami. Do LPG nie powinno się stosować świec wieloelektrodowych.

Muszę je wyregulować bo już kupiłem świece, IKR9J8. Stwierdzam że jeśli to nie pomoże to po prostu udam się do gazownika u którego zakładałem instalacje, powiem mu że reakcja na na pedał gazu jest dość powolna i spalanie przy 1 sięga koło 30-40 litrów, plus po całej nocy na zimnym silniku, przez około 3-5 minut następuję bardzo głośna i nierówna praca silnika.

przez około 3-5 minut następuję bardzo głośna i nierówna praca silnika.
Ale chodzi tylko głośno czy oprocz tego samochod przygasa, falują obroty a nawet gaśnie? Z tego opisu przypuszczam że ewentualnie mogly się mapy benzynowa i gazowa rozjechac (kwestia regulacji) ale to może potwierdzić tylko podpięcie się do kompa i popatrzenie na korekty czy są takie same na benzynie i lpg (musisz mieć interfejs diagnostyczny). Ew. Szukaj dobrego gazownika w Twojej okolicy żeby posprawdzał.

Daj znać czy wymiana świec polepszyla sytuacje.

Ogólnie wygląda to następująco :
Odpalam auto rano, występuje ten problem od kiedy zaczęło robić się zimno, w tym czasie padł mi akumulator, silnik chodzi nie równo, faluje, obroty są podwyższone na jałowym około 1100, z wydechu widać że praca jest nie równa, obejrzałem sporo filmów na YouTube i gość właśnie miał taki przypadek, tylko że u niego jest to cały czas, a u mnie przez pierwsze 3-4 minuty, potem silnik pracuje ok, zwłaszcza na wysokich biegach, na niskich spalanie jest wysokie, sypnal mi błędem p0300, p0304, p0301, więc pierwszy trop stwierdziłem że świece, najdziwniejsze jest to że np. Auto postoi 8 h i ta sytuacja nie występuje, tylko przy pierwszym odpaleniu rano, może po prostu temperatura koło 0 tak wpływa, jeśli nic nie pomoże to jadę do gazownika.

Z praw fizyki .
Manual silnika określa ,że przerwa ma być 0.75 mm +-0.05 mm .

Tak lata praktyki gazowników

Zmiejszenie obciążenia cewki i czasem jak układ WN jest już zmęczony to ,,stabilizacja ,,pracy silnika.
Bądź uprzejmy i wrzuć screena z manuala.

Proszę bardzo
1.jpg

Dzięki [emoji846]. Właśnie zmierzyłem przerwę w starych świecach NGK serwisowych z aso FPT i przerwa była 0.75. Zajrzałem do katalogu firmowego NGK online, tam też jest podane 0.75 Wygląda na to, że przerwa jest ustawina fabrycznie na 0.75. Skąd wiec potrzeba zmniejszania przerwy? Aktualnie wsadzone NGK mam zexskepu bez logo FTP, Sprawdzę z ciekawości jak jest.
2.jpg

Edit: zprawdzone. Przerwa jest 0.75mm

Ostatnia edycja:
Nie mam silnika MA ale tak na chłopski rozum moim zdaniem problem wystąpił po kalibracji. Nie wiem czy to może mieć znacznie, ale czy silnik na pewno był dobrze nagrzany do temperatury roboczej przy kalibracji (wnioskuję że chodzi o temp. oleju a nie cieczy chłodzącej)?
O Temp cieczy chodzi. Z prostego, (nie jedynego) powodu. Reduktor musi być dogrzany/stabilne parametry gazu

O Temp cieczy chodzi. Z prostego, (nie jedynego) powodu. Reduktor musi być dogrzany/stabilne parametry gazu

Nie chodziło mi o regulację instalacji LPG bo to chyba oczywista sprawa chyba że regulacja powinna być wykonana w stabilnych warunkach chyba, że wprowadza się korekty temperaturowe wtedy się to wykonuje od zimnego silnika aż do nagrzania. Chodziło mi o kalibrację systemu MA jeśli w Waszych silnikach takową się wykonuje ale nie miałem pewności co dokładnie Autor wątku miał na myśli pisząc że wykonał kalibrację dlatego kilka postów nizej pytalem się co to była za kalibracja tzn. co dokładnie było w jej zakresie zrobione.

Piszesz że wykonałeś kalibrację - na czym ona polegała?

Nie chodziło mi o regulację instalacji LPG bo to chyba oczywista sprawa chyba że regulacja powinna być wykonana w stabilnych warunkach chyba, że wprowadza się korekty temperaturowe wtedy się to wykonuje od zimnego silnika aż do nagrzania. Chodziło mi o kalibrację systemu MA jeśli w Waszych silnikach takową się wykonuje ale nie miałem pewności co dokładnie Autor wątku miał na myśli pisząc że wykonał kalibrację dlatego kilka postów nizej pytalem się co to była za kalibracja tzn. co dokładnie było w jej zakresie zrobione.

Nie robi się kalibracji MA po okresowej wymianie oleju silnikowego. LPG nie pracuje na zimnym silniku. Im niższa ustawiona temp. przejscia na gaz, tym dla korekt gorzej w czadie eksploatacji, szczególnie jak sie jeździ na codzień "wokół komina"

Ostatnia edycja:
Nie robi się kalibracji MA po okresowej wymianie oleju silnikowego.
Ok, dzięki za uświadomienie ale dalej nie wiem co Autor miał na myśli twierdząc że wykonał kalibrację po wymianie akumulatora.
LPG nie pracuje na zimnym silniku. Im niższa ustawiona temp. przejscia na gaz, tym dla korekt gorzej w czadie eksploatacji, szczególnie jak sie jeździ na codzień "wokół komina"
Temperatura przejścia na gaz 15 czy 30 stopni czy nawet więcej to nie jest temperatura nagrzania się silnika w więc śmiem twierdzić że silnik wtedy jest zimny, chyba że zostałem źle zrozumiany. Jeśli masz dobre wtryskiwacze to są mało wrażliwe na temperaturę gazu ale te gorsze też dają radę jak masz ustawione odpowiednie korekty na temperaturę gazu czy reduktora itp. więc nawet na nierozgrzanym całkiem silniku korekty na pb i lpg powinny być podobne. Kwestia sumiennej regulacji chyba że instalacja lpg kiczowa. Jedyny problem jaki może występować przy jeździe na LPG w niskich temperaturach to zalepianie się wtryskiwaczy ale to już inna bajka.

Może ktoś (instalator brc, stag.. ) fachowo zechce się wypowiedzieć na temat korekt temperaturowych w instalacji gazowej i ustawiania temp. przejscia na lpg dla cieczy w reduktorze :)

Odnośnie kalibracji po wymianie aku, o której kolega wyżej wspominał, że taką robił, też z ciekawością czekam na odpowiedź. Może chodziło o pokręcenie kołami:)

Może ktoś (instalator brc, stag.. ) fachowo zechce się wypowiedzieć na temat korekt temperaturowych w instalacji gazowej i ustawiania temp. przejscia na lpg dla cieczy w reduktorze :)
Też chętnie zaczerpnę opinii specjalisty :) sam mam na koncie regulacje instalacji lpg kilku samochodów które były że tak powiem praktycznie nie do jazdy bo były spartaczone przez gazowników w tym także swoje które zakupiłem z instalacjami lpg. Instalacje poprawiłem, wyregulowałem, mam tylko nadzieję że nie zrobiłem tego gorzej niż Oni :) ale obecnie regularnie obserwuje ich korekty na lpg i pb są takie same z dokładnością do 5 % a samochody odżyły i żadnych problemów:)

Wymieniłem świece, posiadały już przerwy na poziomie 0.75, auto się ożywiło i pracuje dużo lepiej, przy temperaturze około od 0 do 2 stopni nie uświadczyłem dziwnej pracy silnika, jednak przy minusowej temperaturze silnik pracował dużo głośniej jak wcześniej ale gdzieś około minuty, nie tak jak wcześniej 3-5 min. Nie wiem co z tym zrobić dalej, błędy skasowałem i póki co się nie pojawiły. Myślicie że to może być wina akumulatora który najwidoczniej dogorywa? Chciałem na nim jeszcze przejeździć tą zimę i na następną zmienić, jednak jeśli to ma mieć taki zły wpływ na auto to się szarpnę i wymienię.

Amortyzatory
Powrót