• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Wysokie spalanie, 1.4 MA 170 km, LPG.

• Autor wątku Autor wątku Krq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Krq

Nowy
Auto
Giuelltta
Hej wszystkim, jestem posiadaczem julki z 2010 r. o silniku 1.4 MA 170km, około 2 miesiące temu zdecydowałem się na montaż LPG do niej, wszystko działało dobrze dopóki nie przyszły mrozy, otóż wydarzyła się sytuacja taka że padł mi akumulator, kolega przywiózł mi prostownik, naładowaliśmy akumulator, zrobiłem kalibracje itp. i okazało się że spalanie w mojej julce sporo wzrosło, zwłaszcza na małych biegach czyt. 1-3 głównie, przy ruszaniu potrafi pokazać mi 50 l/100 km, 30-40 l/100 km jest to całkowita normalność, wcześniej jakoś pokazywało to dużo mniej, dodatkowo sytuacja z wysokim spalaniu również pokazuje się na 3 biegu gdzie oscyluje około 18-20, jak jadę na pierwszym biegu i na samym sprzęgle pokazuje 20l, pojechałem do gazownika i polecił mi wyjąć akumulator, pojeździć na benzynie około 100 km dla kalibracji, tak też zrobiłem jednak nic się nie poprawiło.
Na 5-6 biegu spalanie wydaje się w porządku, oczywiście przy prędkościach 120+ wędruje w górę, no ale wcześniej oczywiście też tak było, dodatkowo zauważyłem że jak temperatura spada poniżej 0, powiedzmy jest to -2 to silnik przy starcie na zimnym, mocno hałasuje, tzn. jego praca jest dużo głóśniejsza, czytałem tu na forum że jest to normalne dla tego silnika. Miał ktoś z was podobne objawy? nie mówię tutaj konkretnie o lpg, ale zauważyłem że na benzynie spalanie również wzrosło, zaznaczam że posiadam ALfaOBD, oraz icara, mogę zrobić logi, tylko pytanie do was dokładnie czego.

Spalanie liczyłeś na podstawie tankowań, czy tylko chwilowego wskazania kompa?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Wskazań komputera, ale zauważyłem również że dużo częściej muszę tankować gaz :) Ogólnie komputer na średnim spalaniu pokazuje normalnie, ale tak jak mówiłem 1-3 bieg to spalanie leci w górę nawet do 50 L, zaznaczam że nie wygląda to tak że pedał w podłogę tylko delikatnie ruszam i nawet w tedy 40-50 potrafi pokazać.

Człowieku, sprawdź spalanie przy tankowaniy, a Nie bajki opowiadasz o chwilowym...

Sprawdzenie w realu najważniejsze, ale to, że pokazuje na wyswietlaczu 50l/100km, to też nie jest normalne. Może jakies zakłocenia są po OBD w, zwiazku z instalacją lpg. Jaką masz instalację?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Sprawdzenie w realu najważniejsze, ale to, że pokazuje na wyswietlaczu 50l/100km, to też nie jest normalne. Może jakies zakłocenia są po OBD w, zwiazku z instalacją lpg. Jaką masz instalację?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Posiadam instalacje Staga, wszystko było dobrze przed tym rozłączeniem akumulatora.

naładowaliśmy akumulator, zrobiłem kalibracje itp. i okazało się że spalanie w mojej julce sporo wzrosłoonkretnie o lpg, ale zauważyłem że na benzynie spalanie również wzrosło, zaznaczam że posiadam ALfaOBD, oraz icara, mogę zrobić logi, tylko pytanie do was dokładnie czego.
Nie mam silnika MA ale tak na chłopski rozum moim zdaniem problem wystąpił po kalibracji. Nie wiem czy to może mieć znacznie, ale czy silnik na pewno był dobrze nagrzany do temperatury roboczej przy kalibracji (wnioskuję że chodzi o temp. oleju a nie cieczy chłodzącej)?

Nie mam silnika MA ale tak na chłopski rozum moim zdaniem problem wystąpił po kalibracji. Nie wiem czy to może mieć znacznie, ale czy silnik na pewno był dobrze nagrzany do temperatury roboczej przy kalibracji (wnioskuję że chodzi o temp. oleju a nie cieczy chłodzącej)?

Tzn.? Masz na myśli czy jazda po restarcie akumulatora odbyła się na nagrzanym silniku od razu?

Piszesz że wykonałeś kalibrację - na czym ona polegała?
Z tego co się orientuję u Was wykonuje się kalibrację systemu MA (i tą mam na myśli) np. po zmianie oleju (a więc kiedy jego parametry się zmienią). Skoro tak to moim zdaniem do poprawnego działania systemu należy ją wykonywać po nagrzaniu silnika kiedy olej ma odpowiednie parametry w danej temperaturze ale może ktoś to potwierdzi.
W skrócie: czy kalibracja którą wykonaliście była wykonana prawidłowo.

Ostatnia edycja:
Ogólnie dzisiaj zonk... Wyskoczył błąd P0300, P0304, P0301, auto kupiłem 3 miesiące temu i wymiana świec zapłonowych, o ile to tylko to... Ma ktoś pojęcie jakie świece najlepiej do tego silnika, zaznaczam że mam lpg, oraz jaki rozmiar klucza?

Ma. To świece. Kup tylko i wyłącznie zalecane przez producenta. Rozmiar klucza standardowy dla świec do aut osobowych. I tyle.

IKR9J8 ,IKR9F8 ngk
Klucz 16
Przerwa 0.8 mm zmniejsz na 0.75 mm.

Ma ktoś pojęcie jakie świece najlepiej do tego silnika, zaznaczam że mam lpg, oraz jaki rozmiar klucza?
A na drugi raz sięgnij po instrukcję obsługi.

Ostatnia edycja:
Wykręciłem świece i sprawdziłem ich stan, pokryte są miedzianym nalotem, a raczej kolor powinien być białawy? Wyglądają następująco, w internecie znalazłem informacje że jest to ferrocen:
swiece1.jpg

Gość mówi o tym na filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=6tYToSyol-I
25:50
Myślicie że to może być to? Ewentualnie pewnie cewka.

Przerwa 0.8 mm? O czym dokładnie mowa, wybacz jestem praktycznie zielony w mechanice.

- - - Updated - - -

Tzn. poszukałem informacji o tych świecach, jednak jestem ciekawy czy nie powinienem kupić innych w przypadku założonej instalacji lpg.

Przerwa 0.8 mm? O czym dokładnie mowa, wybacz jestem praktycznie zielony w mechanice.
To odległość pomiędzy tym szpikulcem a tym kawałkiem blachy ,który go ,,nakrywa,,

Tzn. poszukałem informacji o tych świecach, jednak jestem ciekawy czy nie powinienem kupić innych w przypadku założonej instalacji lpg
Oczywiście ,że szukaj ale nic lepszego nie znajdziesz /wiem to z autopsji/
Ps. świece wyglądają dobrze choć mam wrażenie ,że jest tam większa przerwa niż 0.8mm

Ostatnia edycja:
Jakiś sprawdzony sposób jak to wyregulować? Dużej siły trzeba przy tym użyć? 0.8 a 0.75 to jednak malutka różnica, poczytałem na necie i jacyś specjaliści piszą o imadle i młotku, trochę dziwna sprawa :)

Tak, potrzebny ci szczelinomierz i coś do stukania/ nie młotek/ ja używam rączki od śrubokręta z zestawu fabrycznego alfy.
Mierzysz i jak za dużo delikatnie stukasz w tą blaszkę/ elektrodę/
Znów mierzysz itd.
Trochę jest trudniej jak przerwa jest za mała ale też dasz radę.

Dzięki wielkie za pomoc, świece zamówione :) Mam tylko nadzieję że to nic poważniejszego.

Warto zweryfikować czy te błędy będą też na pb.

0.8 a 0.75 to jednak malutka różnica
przerwa między elektrodami swiec dla lpg zależy od konstrukcji silnika. Najlepszym wyznacznikiem jest reakcja na naciśnięcie pedalu gazu, jak jest opóźnienie na naciśnięcie pedału gazu przy lpg w stosunku do pb to warto zmniejszyć. Np. W fiacie stilo 1.6 u mnie reakcja na gaz była ok przy przerwie 0.7 mm a nie na zalecanym dla benzyny 0.9 bo inaczej przerywało i sypało błędami tak że gdyby nie było poprawy to warto poeksperymentować.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót