[159] Wypalanie DPF

• Autor wątku Autor wątku GregDublin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam,
również się podpinam do tematu ..
jadę dzisiaj rano po obwodnicy 3miasta i nagle zauważyłem dość mocne dymienie w lusterku (powiem szczerze że się przeraziłem a moje myśli w kilka sekund wybiegły daleko w przód i już planowałem remont silnika :) ) jednak po dłuższej chwili przypomniałem sobie że auto posiada DPF-a i tak chyba wygląda proces wypalania ??? na FIS-sie spalanie chwilowe pokazało mi 14L /100km przy prędkości 120km na 6biegu.. po chwili wszystko wróciło do normy .. oby chodziło o DPF :P

Ja w czasie wypalania DPF nie zauważyłem nigdy dymienia, tylko wskaźnik doładowania opada szybko i wzrasta spalanie chwilowe.

Koledzy a co z kontrolką, o której mowa w Instrukcji obsługi? Pisze tam, że gdy DPF będzie na tyle zapchany, że będzie konieczne rozpoczęcie wypalania to na zestawie wskaźników bądź na wyświetlaczu powinna się pojawić kontrolka (coś a'la kopcący tłumik ;)).

gdzieś na forum czytałem że ta kontrolka zapala się po 3 krotnym nieudanym wypalaniu ..
kurde dymi komuś wypalanie ?? bo troszkę się zestresowałem...

Przy wymuszonym to i iskrami sypie, że aż miło :D

U mnie nie widzę dymu.
Swoją drogą trzeba być niezłym hardcorem aby wypala
ć na postoju....
Ja tam nawet nie zwracam uwagi na to kiedy się wypala. Jakoś problemów nie mam, wręcz przeciwnie wypala się co 998km :)

KuASY, Ty wiesz o czym Ty piszesz w ogole? Przeczytaj moze raz jeszcze co napisales, bo chyba zle drzewo obskakujesz.

Kolego, widziałem już uwaloną turbinę poprzez problemy z dpf i kilkukrotnym wypalaniem serwisowym dpf...

kolega chyba chcial powiedziec ze wypalanie serwisowe DPF nie jest zdrowe dla auta i nie powinno byc przeprowadzane czesto.

Witam,
Wczoraj około godziny, 23 kiedy dojechałem do domu i wysiadłem z auta, żeby otworzyć garaż usłyszałem, że silnik pracuje nieco inaczej niż zwykle i dodatkowo falują obroty, co potwierdził również rzut oka na prędkościomierz. Początkowo przestraszyłem się, że to jakaś awaria, ale kiedy zauważyłem, że z rury wydechowej wydobywa się dym to domyśliłem się, że jest to proces wypalania dpf co dodatkowo potwierdziła wychylona wskazówka turbo i podwyższone spalanie. Zawróciłem, więc i wybrałem się na ok 10 minutową przejażdżkę po mieście aż do zakończenia procesu. Zaniepokoiło mnie, że podczas pracy na wolnych obrotach np. postój na światłach z rury wydechowej wydobywały się dosłownie ogromne kłęby dymu, czy to normalne? Czy może to efekt bardzo niskiej temperatury ok -16 stopni podczas wypalania? Dziś postanowiłem podłączyć alfę pod MES i sprawdzić parametry związane z DPFem . Oto, co zobaczyłem. Podejrzanie dziwna jest średnia odległość 5 ostatnich regeneracji- 59km. Czy jest to możliwe? Dodam, że przez ostanie 2 miesiące auto przejechało ok 1200km w następujący sposób: były to 4x dziennie trasy ok 4 km kiedy auto nawet nie zdążyło się rozgrzać, plus sporadycznie może ze 3 razy trasa ok 20 km. Dodam, że nawet nie wiedziałem że istniej coś takiego jak proces wypalania dpf ani nie wiedziałem jak go rozpoznać. Możliwe, więc że podczas tych 2 miesięcy auto wielokrotnie próbowało wypalić dpf jednak ze względu na bardzo krótkie odcinki zawsze wyłączałem w tym czasie silnik. Jednak kontrolka od dpf na desce nie zapaliła się ani razu. Czy tak krótkie trasy i fakt ze być może proces wypalania był często przerywany może wyjaśniać tą wartość 59 km? Dodam, że auto jeździ bardzo dobrze, nie czuć ubytku mocy ani żadnych innych niepokojących objawów. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
dpf.jpg

no teoretycznie diesel'e zostały stworzone do jeżdżenia w trasy, więc takie krótkie odcinki dobrze na nie nie wpływają, dlatego już na siłę Twoje auto postanowiło wypalić dpf'a, kłęby dymu z wydechu raczej są spowodowane niską temperaturą otoczenia, a wartość 59km nie wiem skąd się wzięła oO

Jak na trasie będziesz miał niewiele więcej to możesz mieć już dziurę wypaloną w dpfie.

Kłęby dymu pewnie przez pogodę.

no teoretycznie diesel'e zostały stworzone do jeżdżenia w trasy, więc takie krótkie odcinki dobrze na nie nie wpływają, dlatego już na siłę Twoje auto postanowiło wypalić dpf'a, kłęby dymu z wydechu raczej są spowodowane niską temperaturą otoczenia, a wartość 59km nie wiem skąd się wzięła oO
Wystarczy, że wcześniej przerwał wypalanie raz lub dwa i po przerwaniu, próba wypalenia nastąpiła po krótkim dystansie. Wtedy ta średnia tak wygląda.

Amortyzatory
Powrót