[159] Wypadanie zapłonów w 159 2,2 jts

Powoli.
Rano na zimnym odpala po ostatnich korektach przed zgaszeniem plus wskazania temperatury i przepływu.
Ecu korakty robi jak są określone warunki np.minimalna temperatura silnika.
itd.
Gdy sonda jest niesprawna to i korekty są błędne. ( ale jednocześnie na tyle sprawna że nie sieje błędami)
To tak w skrócie bo proces jest bardziej skomplikowany.
Ps.Pisałeś ,że wtryski wymieniałeś ,one były sprawdzane myte itd?
Czy uszczelki teflonowe były nowe a gniazda czyste?

Sygnał, z sondy, że jest zimna, też jest parametrem, tak jak "zero" jest liczbą.

A jak sonda określa czy jest zimna czy ciepła?

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Jak jest zimna to podaje "0", a jak ciepła, to "1" i to jest info dla sterownuka,

Nie pytałem co sonda podaje, tylko jak określa swój stan - zimna czy ciepła.

Ostatnia edycja:
Miałem samochód z silnikie Deawoo 1,6 - problem polegal na tym, że po odpaleniu na zimnym silniku, trzeba było trzymać silnik na obrotach, bo gdyby nie, to gasł - pojechałem do kolegi, który nawet bez zaglądania pod maskę, stwierdził, że to sonda Lamda - po jej wymianie, "jak ręką odjął" - znowu wracamy do tego samego, kolega wymienił przysłowiowe "pół silnika", a wiec jakim problemem miałoby być sprawdzenie sondy?

Taaa... i to wszystko pewnie jeszcze przy 1-przewodowej sondzie cyrkonowej bez grzałki, jakie najczęściej były w tych silnikach...

Nie wiem, pytam jaki, z Twojej strony, jest problem z tym, żeby sprawdzić sondę?

Problemu nie ma żadnego. Tak jak pisałem wstępne sprawdzenie zarówno w jakiej pętli pracuje sonda jak i przebiegu napięcia na niej to prosta sprawa do wykonania z poziomu MESa.
Jednakże jeśli problem występuje tylko przy zimnym silniku po odpaleniu to sonda nie bierze udziału w wysterowaniu dawek paliwa i zapłonu przez ECU, podobnie jak i przy pełnym obciążeniu silnika.
Ja bym zaczął od skasowania błędów, sprawdzenia jakie się powtarzają i wtedy ewentualna zamiana cewek oraz posprawdzał bym jednak wiązkę do cewek, czy tam nie ma problemu.

Amortyzatory
Powrót