Wymiana zawieszenia przedniego - różne warianty

Zbieżność jest ustawiona prawidłowo.Na obu osiach.Gołym okiem widać,że ma negatyw.Robił całe zawieszenie przód i tył.Niestety na zamiennikach.Nie wiem tylko jakich firm.Luzów nie ma,bo i niby od czego?Z przodu wymieniał górne i dolne na nowe,na tyle wymienił to,co było do wymiany i dalej już nie wie co.

Potrzebujesz kowala/speca od obróbki na ciepło i odginasz lagi te pomiędzy zwrotnicą a górnym wahaczem
Też mu to sugerowałem.Ma przyjechać do mnie w sobotę,to pomierzymy te zamienniki z moimi ori,które mam w zapasie.Kolega boi się takich zabiegów,żeby odginać.Wiem,że robią tak w mercach,gdzie też nie ma ustawianego pochylenia.Podgrzewają i na prasie podginają.
Jeżeli chodzi o sprężyny,to autko fajnie stoi,nie leży na glebie.

Zbieżność jest ustawiona prawidłowo.Na obu osiach.Gołym okiem widać,że ma negatyw.Robił całe zawieszenie przód i tył.Niestety na zamiennikach.Nie wiem tylko jakich firm.Luzów nie ma,bo i niby od czego?Z przodu wymieniał górne i dolne na nowe,na tyle wymienił to,co było do wymiany i dalej już nie wie co.

Też mu to sugerowałem.Ma przyjechać do mnie w sobotę,to pomierzymy te zamienniki z moimi ori,które mam w zapasie.Kolega boi się takich zabiegów,żeby odginać.Wiem,że robią tak w mercach,gdzie też nie ma ustawianego pochylenia.Podgrzewają i na prasie podginają.
Jeżeli chodzi o sprężyny,to autko fajnie stoi,nie leży na glebie.

Nic nie odginaj powtórzę raz jeszcze. Przy takim pochyleniu jak podałeś nie będzie Ci darło opon ja na swoich nowych zrobiłem ponad 5 tyś bieżnik równy z obu stron opon, a koła na oko wyraźnie pochylone. Szukaj przyczyny w luzach zwłaszcza z tyłu.

Ostatnia edycja:
,na tyle wymienił to,co było do wymiany i dalej już nie wie co.

Może tu jest problem.
Część starego zawiasu została. Nowe sztywne, a stare, choć nie widać, to są wypracowane i przy nowych poddają się. A tył, jak wiadomo jest wymagający.

pozdrawiam
mirek

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka

Nic nie odginaj powtórzę raz jeszcze. Przy takim pochyleniu jak podałeś nie będzie Ci darło opon ja na swoich nowych zrobiłem ponad 5 tyś bieżnik równy z obu stron opon, a koła na oko wyraźnie pochylone. Szukaj przyczyny w luzach zwłaszcza z tyłu.
Jak może mieć luzy,skoro wszystko ma wymienione? Rozumiem,żeby 1 strona pochył miała-może część uszkodzona,ale obie?.A opony mu zdziera w oczach.Przy bieżniku około 4mm po przejechaniu może 1000km wyszło płótno z drutami od wewnątrz.Zbieżność sprawdzana na 2 różnych stacjach.Błąd w pomiarze na poziomie 1-2%.Na pierwszej stacji ustawione w środku zielonego P&T a na drugiej stacji dalej w zielonym.Nic mu nie stuka,puka etc.Jedynie zostaje tylko pochył na czerwonym.

Może tu jest problem.
Część starego zawiasu została. Nowe sztywne, a stare, choć nie widać, to są wypracowane i przy nowych poddają się. A tył, jak wiadomo jest wymagający.

pozdrawiam
mirek
No nie do końca chyba.Ja robiłem w swojej poprzedniej i tej zawias z tyłu i też wymieniałem to,co było konieczne i koła w 2 przypadkach były na zielonym.Więc to raczej nie to.

Własnie tak czytam i czytam, a może ktos podpowie co zrobić w sytuacji gdy zerwie sie jedna z 3 śrub kielicha amortyzatora? Sa na stałe czy wymienne? Chciałem lekko dokręcic i sie zerwała a teraz strach jezdzic.

Własnie tak czytam i czytam, a może ktos podpowie co zrobić w sytuacji gdy zerwie sie jedna z 3 śrub kielicha amortyzatora? Sa na stałe czy wymienne? Chciałem lekko dokręcic i sie zerwała a teraz strach jezdzic.
Nie bój się. Nie odpadnie.
Najlepiej byłoby tam wspawać nową śrubę albo wymienić całe mocowanie na nowe.

Czyli rozumiem ,że bez wyjmowania amortyzatora nic nie zrobię. Tego sie obawiałem
Amorek ci nie wypadnie.Żeby to wyjąć musisz zdemontować kolumnę i wymienić mocowanie,bo te szpilki są w aluminium i od dołu jakby zaklepane jak nit.ciężko będzie zwykłą wiertarką to rozwiercić i zamontować nową szpilkę.

Amortyzatory
Powrót